Gillet en het nieuwe omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal

, door (rs)

11
gillet

Alle wegen wijzen naar AS Bari: het gerechtelijk onderzoek wijst nu al uit dat de maffia de Zuid-Italiaanse tweedeklasser - tot en met vorig seizoen nog eersteklasser - gewoon overnam en een regime van bedreiging en corruptie installeerde. De halve ploeg liet zich manipuleren, uit hebzucht en uit angst. En hoe zat het met de keeper?

Volgens een UEFA-specialist is de betrokkenheid van keepers bij om het even welke omkoping essentieel: 'In 95 procent van de gevallen zitten ze mee in de slag. Waarom honderdduizend euro uitdelen aan verdedigers en middenvelders als de keeper de match van zijn leven staat te spelen?' Tot en met vorig seizoen stond Jean-François Gillet , de reservedoelman van de Belgische nationale ploeg, bij AS Bari onder de lat. Tien jaar lang - met een onderbreking van één seizoen Treviso - was hij er zeer belangrijk en bijzonder geliefd: de kapitein van de ploeg en de man met de meest wedstrijden in het eerste elftal op zijn erelijst. Steeds meer getuigen verklaren nu dat de spelers van Bari in die periode tientallen wedstrijden aan de maffia verkocht hebben.

Het begon allemaal in juni 2011 in de Noord-Italiaanse stad Cremona. Daar legde een gerechtelijk onderzoek, dat de naam Last Bet meekreeg, opnieuw de kwalijke realiteit van het Italiaanse voetbal bloot - herinner u het vorige schandaal uit 2006, toen grote clubs als Milan, Lazio en Juventus zware straffen werden opgelegd. Het Cremonese parket arresteerde in één keer zestien voetballers uit diverse lagere voetbalreeksen op verdenking van het verkopen van wedstrijden aan de gokmaffia, in dit geval een misdaadsyndicaat uit Singapore onder leiding van de Gokchinees Eng Tan Seet. Die liet zich in Italië vertegenwoordigen door een uit de Balkan afkomstige groep criminelen die i zingari - de zigeuners - worden genoemd en die de om te kopen spelers overtuigden met koffers vol cash geld en dreigementen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: