Jarno Smeets bouwt zijn eigen vleugels

, door (rw)

71
birdman jarno smeets

[Update] Lees het interview met liegende Hollander Floris Kaayk alias 'Jarno Smeets' »

[Update] Humo onthult: 'vliegende' Jarno Smeets (Floris Kaayk) is een hoax »

Jarno Smeets, een dertigjarige Nederlandse ingenieur, denkt dat die droom vandaag binnen handbereik is dankzij enkele technologische doorbraken van het laatste decennium. Op dit moment is hij in een verbeten race verwikkeld om als eerste het zwerk op te zoeken met vleugels van eigen makelij. Zijn eerste testvlucht mislukte, maar binnenkort probeert hij het nog eens - al dan niet vanaf het dak van een hoog gebouw.

Bekijk de eerste testvlucht van Jarno Smeets:

Honderd jaar geleden, op 4 februari 1912, beklom de ambitieuze kleermaker Franz Reichelt het eerste platform van de Eiffeltoren, omgord met een zelf vervaardigde parachute. De Parijse politiechef had per hoge uitzondering toestemming gegeven voor het experiment, in de veronderstelling dat Reichelt een pop van het platform zou gooien. De kleermaker dacht daar anders over. Hij arriveerde met zijn parachute op de rug, vastberaden om zijn eigen nek te riskeren. De filmopname hieronder toont hoe hij minutenlang twijfelend op de balustrade blijft staan, en uiteindelijk toch de sprong waagt.
Zijn parachute faalt, Reichelt valt te pletter op de bevroren grond van het Champ de Mars en sterft. Wetenschappelijk ingestelde Parijzenaars meten de diepte van de put die het dappere snijdertje achterlaat: 15 centimeter.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: