Het klauwen van Rudy De Leeuw

, door (ego)

4910
leeuw

Vandaar dat het ons wel een aardig idee leek om Rudy De Leeuw op het rooster te leggen. En De Leeuw zelf vond dat heel even óók een goed idee. 'De crapuleuze aanvallen moeten nu maar eens stoppen,' dixit de voorzitter, die zondagmiddag vanop het valentijnsbal van de plaatselijke wielerclub. Wij dus, drie dagen later, met het rode potlood achter het oor, richting Hoogstraat in Brussel, het hoofdkwartier van het ABVV. Tot zover het goede nieuws.

Even tussendoor, om u gerust te stellen en omdat u het toch niet durft te vragen: die notionele interestaftrek, dat klinkt allemaal veel ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Het komt er grosso modo op neer dat bedrijven een percentage van hun eigen vermogen van het voorgaande boekjaar in hun fiscale aangifte mogen inschrijven. Meer nog, ze mogen dat bedrag simpelweg van hun winst aftrekken, waardoor ze een stuk minder belastingen betalen. Altijd handig, natuurlijk: als een bedrijf pakweg 100.000 euro winst maakt en het trekt daar 100.000 euro notionele interest van af, dan betaalt het dus geen belastingen. Nu begrijpt u wellicht waarom mensen die het ogenschijnlijk goed menen met dit land een bloedhekel hebben aan die wet. Want een beetje duurbetaalde fiscalist zal er altijd wel voor zorgen dat winst en notionele interest elkaar netjes in evenwicht houden. Ter illustratie: de notionele interest kost de Belgische schatkist elk jaar om en bij de... 5 miljard euro. 'Regelrechte fiscale fraude,' brieste Rudy De Leeuw ooit voor de microfoon van PVDA-TV. En over bedrijven die gebruik maken van die notionele interest zei diezelfde De Leeuw ooit op Kanaal Z dat ze - letterlijk citaat - ‘de overheid belazeren’. Zo, u bent weer helemaal mee.

Terug nu naar die bewuste woensdagmiddag, een dik uur voor het interview en op een boogscheut van het hoofdkwartier van het ABVV. We komen graag op tijd bij de mensen, nietwaar. Plots, per sms, de woordvoerster: ‘Interview met Rudy De Leeuw kan helaas niet doorgaan.’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: