De Mig die in Kortrijk neerstortte: de feiten achter het boek van Tom Lanoye

, door (tp)

11
lanoye

4 juli 1989: om twintig voor elf in de voormiddag loopt op de dispatching van de dienst 100 in Kortrijk een overspannen noodoproep binnen. De eerste in een lange rij. Alle maken ze gewag van een luide, doffe knal, verschillende explosies en een rookpluim. Sommige melden een mysterieus vliegtuig in donkere camouflagekleuren, dat als een donkere schaduw op 'huishoogte' over de velden vliegt.

Een paar dagen lang speelde de Koude Oorlog zich niet af langs het IJzeren Gordijn, maar op een onooglijke kavel langs een West-Vlaamse rijksweg. Het voorval is nagenoeg vergeten, leert navraag in beperkte kring, maar Tom Lanoye rakelt het op in zijn novelle 'Heldere hemel' - te geef voor wie tijdens de Literaire Lente voor meer dan 12,50 euro aan leesgerief inslaat in de deelnemende boekhandels.

José Delaere «Ik was om kwart over zeven naar Ieper vertrokken: ik werkte daar bij de dienst Openbare Werken van de provincie West-Vlaanderen. Iets na elven kreeg ik op de bureau telefoon van mijn huisarts: 'José, je moet naar huis komen. Er is iets gebeurd.' Ik was niet in paniek, nee. Ik dacht: er is een accidentje gebeurd. Een mens denkt toch niet direct aan een vliegtuig dat uit de lucht komt vallen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: