Jean-Marie Dedecker: gevloerd met ippon

, door (ego)

7
jm
  • Jean-Marie Dedecker «Als ik de kans zou krijgen om alles opnieuw te doen, zou ik nooit meer op een lijst gaan staan. Ik heb dat politieke verhaal compleet verkeerd ingeschat. Toen ik er in ’99 aan begon, had ik een heel ander idee van de politiek. Misschien had ik het na een paar jaar al voor bekeken moeten houden, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ga door tot ik word weggestemd.»

  • Dedecker «Eén van de grote denkfouten in de politiek is: politici denken altijd dat zij de macht hebben om de maatschappij te veranderen. Het is net andersom: de maatschappij heeft de macht om de politiek te veranderen. We zijn gedoemd om haar achterna te lopen. Politici sturen niet, ze vólgen.

    »De politiek stelt vooral uit. De grootste uitdaging voor politici is om voortdurend tijd te kopen en de volgende verkiezing te overleven. Intussen koesteren ze - tegen beter weten in - de illusie dat ze de wereld aan het veranderen zijn, maar er is geen groot verhaal in de politiek. Het begin van elke kiescampagne is het einde van élk politiek verhaal.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: