Jaren voor de #Panamapapers:
Onze Man maakte zich onzichtbaar voor de fiscus in 2012

, door (jl)

62

'Belastingontwijking is een mensenrecht!'

Het citaat is niet van ons, maar van Iven De Hoon, belastingadviseur en zelfverklaarde offshore-specialist van de Benelux. De Hoon bedenkt voor zijn klanten fiscale constructies in belastingparadijzen, en als lokkertje organiseert hij seminars. Humo schreef zich discreet in voor een avondje offshore tax planning.

De Hoon runt in Antwerpen het fiscaal advieskantoor De Hoon & Partners, met filialen in Luxemburg, Zwitserland, Bulgarije, China, Hongkong en Belize. De man pent ijverig nieuwsbrieven, websites en boeken vol over één thema: hoe betaal je zo weinig mogelijk of helemaal geen belastingen. De Hoon noemt dat 'een mensenrecht'. Dat belastingen een herverdelend effect hebben, is 'een hersenspinsel van doorrookte linkse intellectuelen die te veel goedkope wijn naar binnen hebben gespeeld'. Zo, dat lucht op!

Zijn artikels bulken van de populistische praatjes en oorlogsretoriek over 'lijfeigenen die kreunen onder de stalinistische praktijken van de overheid'. En sinds 'keizer Elio' premier is, spuit hij aan de lopende band 'pittig gekruide fiscale tips om Di Rupo en zijn trawanten geen euro te veel te gunnen. Do not feed the monster! (...) Kortzichtige en incompetente politici die het land naar de verdoemenis helpen: weg ermee!' We kunnen haast niet wachten tot de dag van het seminarie.

Dat vindt plaats in een gebouw vlak bij café Boven de Wet, met uitzicht op het Antwerpse gerechtsgebouw. In een sober ingericht lokaaltje zitten we met tien geïnteresseerden dicht bij elkaar: acht mannen en twee vrouwen.

Niemand stelt zich voor, maar van een foto op de website herkennen we de manager van het filiaal in het Bulgaarse Plovdiv en een ex-chief financial officervan biergigant AB InBev. Avondje bijscholing, wellicht.

Als inleiding vertelt De Hoon waarom hij het liefst met kleine groepen werkt.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: