Dagboek van een gerechtspsychiater: Chris Dillen

, door (ab)

38
dillen

In zijn fictieve 'Dagboek van een gerechtspsychiater' passeren ze allemaal de revue: de sadistische verkrachter, de hysterische moordenares, de zielige necrofiel. Dokter Dillen moet uitzoeken of ze een gevaar zijn voor de maatschappij, wie liegt en wie niet bedriegt, wie gek is, wie spijt heeft en wie het best tot het einde van zijn dagen achter de tralies slijt... Maar hoe doe je dat, binnenkijken in de geest van een misdadiger?

13.30 uur. Het kantoor van gerechtspsychiater Chris Dillen, in een groene wijk in Schoten. Onze proefpersoon Stan Lauryssens meldt zich aan voor een MMPI2-test (Minnesota Multiphasic Personality Inventory 2), een uitgebreide vragenlijst die zal peilen naar zijn persoonlijkheid. Het is één van de tests die wordt afgenomen bij verdachten van een misdaad. Op basis van onder meer die resultaten moet de psychiater in opdracht van het gerecht bepalen of de betrokkene al dan niet 'een gevaar voor de maatschappij' is.

Enkele quotes van Chris Dillen

  • «De meeste mensen die je in het kader van het strafrecht ziet, zijn absoluut niet zulke goede leugenaars. Je merkt het snel wanneer er dingen niet kloppen. Je let op de manier waarop ze op de vragen reageren. Of ze al dan niet snel of spontaan antwoorden. Of er een vertraging in hun antwoord is. Of je informatie krijgt die je eigenlijk niet hebt gevraagd... Iemand die een verhaal bij elkaar liegt, vertelt meestal niet honderduit. Want hoe meer hij zegt, hoe meer kans dat hij door de mand valt. Bovendien vragen we ook naar gevoelsmatige aspecten, en iemand die een levensverhaal fantaseert, vergeet er vaak bij te verzinnen welke gevoelens erbij horen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: