De oorlog op Wikipedia: bericht uit de loopgraven

, door (ms)

Deel
wikipedia

Wikipedia is de grootste encyclopedie van de wereld, en ze wordt zo vaak geraadpleegd dat ze steeds meer de definitie gaat bepalen van al wat en wie erin terechtkomt – een wereldmacht dus. Wat niet in Wikipedia staat, bestaat niet: die kant gaat het op. Elf jaar nadat de Amerikaanse internetondernemer Jimmy Wales het initiatief nam om in zo veel mogelijk talen een vrije internetencyclopedie te creëren, bestaan er Wikipedia’s in 269 talen (waaronder een West-Vlamsche).

Met meer dan een miljoen artikelen is de Nederlandstalige Wikipedia qua omvang wereldwijd de vierde belangrijkste, en volgens Alexa Ranking Service wordt ze in België alleen door Google, Facebook, YouTube en Windows Live voorafgegaan als populairste bestemming op het net.

Wikipedia profileert zich duidelijk als een encyclopedie, maar ze rekt het begrip wel op qua keuze en behandeling van onderwerpen. Zo kun je in de Engelstalige versie onder het lemma ‘Jimmy Wales’ ook lezen dat hij van de zomer voor de derde keer gaat trouwen, en wel met een ex-secretaresse van Tony Blair, die hij in Davos heeft ontmoet.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: