Aan de vooravond van het proces-Breivik: Terug naar Utøya (1)

, door (jh)

Deel
utoya

Hij kamde het eiland uit en schoot negenenzestig (hoofdzakelijk jonge) kampeerders dood. Op die manier rekende hij af met 'de landverraders van het etnische Noorse volk'. Straks is het 16 april en begint het proces tegen de 32-jarige die zichzelf tot 'kruisvaarder' benoemde tegen de 'islamitische invasie' annex 'multiculturele overrompeling' van Europa. Kort daarvoor ging Humo naar Noorwegen om er met de betrokkenen van 's lands zwaarste tragedie sinds Wereldoorlog II te spreken. 

Vannacht heeft het nog zacht gesneeuwd tegen de ramen van het luchthavenhotel, maar op deze morgen in maart smelt de sneeuw voor de zon. Toch trekt zo'n noordelijke winter zich maar schoorvoetend terug. De weiden en akkers die tegen de schaduw van het bos liggen, hebben nog hun oude sneeuw; een rivier stroomt donker tussen het ijs aan de oevers, en zelfs in de industriezones liggen nog hompen bijeengeduwde sneeuw.

In Oslo zal ik Ali Esbati (35) spreken. Hij is een overlevende van de tragedie op Utøya. Met zijn ouders verliet hij Iran in de jaren tachtig; om humanitaire redenen kregen ze een verblijfsvergunning in Zweden en nu woont hij in Noorwegen, waar hij econoom is en medewerker van de progressieve denktank Manifest.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: