null Beeld

10 dingen die over 10 jaar tot het verleden behoren

U kent ons: er is maar weinig waar wij onze hand niét voor omdraaien. Een potje prognosticeren en orakelen? Appeltje-eitje. Nu al in primeur: een lijstje van tien dingen die de komende tien jaar niet overleven.

kdg


1. Transvetten

null Beeld

'De reuzenpanda is een koldereske uitwas van de evolutie: onaangepast, voorbijgestreefd en hoe dan ook gedoemd om uit te sterven'

Transvetten komen van nature voor in de melk en het vlees van herkauwers, zoals de koe en het schaap, maar ze worden meestal in een fabriek gemaakt, door het verharden van plantaardige oliën. Transvetten zijn behoorlijk goedkoop en daarom erg in trek bij voedselproducenten, die het met enige gretigheid in uw koekjes, margarines en diepvriespizza’s draaien. Transvetten hebben echter ook een verwoestend effect op uw hart en bloedvaten. In landen als Zwitserland, Denemarken, IJsland en Oostenrijk zijn ze daarom verboden, en ook bij ons lijken hun dagen geteld: vorig jaar dienden twee senatoren een wetsvoorstel in dat het gebruik aan banden moet leggen.


2. Gloeilampen

null Beeld

Volstrekt achterhaalde technologie die anderhalve eeuw lang licht in de duisternis schiep door elektrische stroom over een gloeidraadje te jagen, dat vervolgens zo oververhit raakte dat het licht gaf. Geniaal in zijn eenvoud, maar qua rendement abominabel: miljarden kilojoules energie gingen verloren aan stralingswarmte. Slecht nieuws voor het milieu, weet het kleinste kind, en dus heeft Europa de gloeilamp in de ban geslagen. Sinds 2012 zijn de meeste types al verboden, vanaf 2016 is het helemaal gedaan met de gloeilamp, ten faveure van de – geef toe: een pak minder knusse – spaarlamp.


3. Videotheken

Tijdens de hoogdagen van de VHS-cassette (zeg maar: vanaf de jaren 80) even omnipresent in de Vlaamse dorpskom als het dorpscafé in de jaren 60: de videotheek. Sinds de opkomst van de koop-dvd (zeg maar: eind jaren 90) serieus in de verdrukking, de laatste jaren luid kreunend onder de concurrentie met het internet, file sharing en het on demand-aanbod van operatoren Telenet en Belgacom TV. En voor uw wekelijkse portie porno hoeft u al helemaal de deur niet uit. Schrijf maar op: dra is het liedje van de videotheek helemaal uitgezongen.


4. Krantenwinkels

null Beeld

Een jammerlijke evolutie waarover onze eigen (jh) eind vorig jaar al verslag uitbracht: de voorbije tien jaar sloten in ons land duizend krantenwinkels de deuren, dat is één op de vijf. De kranten- en bladenmarkt ligt al enige tijd in duigen, voor producten van de Nationale Loterij kan je tegenwoordig bij elke aap met een hoge hoed terecht, en op de markt van frisdrank en kleine versnaperingen is de concurrentie met supermarkten en tankstations moordend.


5. Het krijtbord

null Beeld

Belangwekkend nieuws voor astma- en allergielijders die zich jarenlang de pleuris hoestten op de schoolbanken: het krijtbord, de bordenwisser en bijhorende wolken fijn stof zijn weldra voltooid verleden tijd. Elk zichzelf respecterend klaslokaal beschikt nu al over een digitaal schoolbord ofte smart board: een op de computer aangesloten projector, eventueel voorzien van aanraaktechnologie. Een evolutie die vanzelfsprekend niet meer te stoppen valt.


Lees verder »
10 dingen die over 10 jaar tot het verleden behoren (2)

6. Telefooncel

null Beeld

Door de stormachtige opgang van de gsm tijdens de jaren 90 snel in onbruik geraakt, en daardoor nu al erg zeldzaam in het straatbeeld: de telefooncel. Toch bleven er volgens de laatste telling in februari 2013 nog 4.357 over. Het valt te verwachten dat ook die binnen afzienbare tijd van de kaart verdwijnen: de wetgeving die Belgacom verplicht om een minimaal netwerk te onderhouden, werd onlangs versoepeld. Niet onlogisch aangezien de penetratiegraad van mobiele telefonie intussen 120 procent bedraagt: er zijn meer gsm’s dan er Belgen zijn. En dus lijkt ook de toekomst van de telefooncel bezegeld.


7. Tuvalu

null Beeld

Tuvalu is een Polynesische eilandengroep in de Stille Zuidzee, 19 atollen of 113 eilanden groot. Al tweeduizend jaar bewoond, maar door haar specifieke topografie – de eilanden steken nergens meer dan 4,6 meter boven het water uit – tegenwoordig ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. De stijgende zeespiegel noopt tot steeds acutere zorgen, en door de opwarming van de aarde draaien weerfenomen als El Niño en La Niña dol, waardoor Tuvalu vaker dan ooit getroffen wordt door desastreuze springvloeden en orkanen. Sommige politici denken luidop over de volledige evacuatie van de archipel.


8. Televisietoestellen met beeldbuis

null Beeld

Volumineus, loodzwaar en inferieur qua kijkervaring: in de speciaalzaak vindt u ze al jaren niet meer en het is kwestie van tijd voor de luttele nog resterende televisietoestellen mét kathodestraalbuis – kortweg: beeldbuis – de geest geven of door hun bezitters gedumpt worden in het containerpark. Maar geen nood, want de nieuwerwetse LCD-, LED- en plasmabeeldschermen zijn op alle vlakken superieur. Energie-efficiënt, flinterdun, haarscherp beeld.


9. Cash geld

null Beeld

Nu al verloopt het leeuwendeel van alle betalingen elektronisch: via overschrijvingen, met gebruik van bank- en kredietkaarten. In de eurozone bedroeg het aandeel van contant geld in 2010 nog slechts 9,44 procent. Innovaties als BitCoin, betaalapps voor de smartphone en Google Wallet zullen cash geld nog verder in het verdomhoekje duwen. In Zweden circuleren nu al concrete plannen om helemáál digitaal te gaan. Good riddance. Want wie is het gehannes met munten en biljetten níét beu? En veiligheid voor alles, nietwaar? Bovendien kunnen banken massale sommen besparen als ze geen cash geld meer moeten transporteren of bankautomaten moeten vullen. En ook voor de staatskas betekent het einde van cash geld een opsteker: want zonder cash geld geen zwart geld.


10. De reuzenpanda

null Beeld

De reuzenpanda is een koldereske uitwas van de evolutie: onaangepast, voorbijgestreefd en hoe dan ook gedoemd om uit te sterven. Om maar iets te zeggen: bamboe is het lievelingskostje van de reuzenpanda, maar hij heeft het spijsverteringssysteem van een vleeseter, waardoor hij elke dag onbehoorlijke hoeveelheden moet binnenspelen om zijn metabolisme draaiende te houden. Sommige zeer respectabele wetenschappers begrijpen niet waarom de mensheid zo veel geld overheeft voor de bescherming van de reuzenpanda. Dat heeft het beest natuurlijk te danken aan zijn sympathieke voorkomen en hoge aaibaarheidsfactor. Mocht de mens zich niet ontfermd hebben over deze stakker, hij had al lang het loodje gelegd. De Briste natuurbeschermer Chris Packham: ‘Het is een zwakke diersoort die het tóch niet haalt in de natuurlijke evolutie. Laat dat beest waardig uitsterven en spendeer het geld aan iets beters!’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234