null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Al wat u wilde weten over de kerstman

Al wat u wilde weten over de Kerstman: ‘Het tegenovergestelde van Sinterklaas: een permanent doorzopen psychopaat!’

Hoe groot kan een tegenstelling zijn? Aan de ene kant heb je Sinterklaas, een vriendelijke, zachtaardige man die rustig maar vastberaden de kindertjes het juiste ethische pad aanwijst, en hen op die manier voorbereidt op een zinvol leven met een mooi evenwicht tussen levenslust en zorg voor de medemens. Aan de andere kant heb je de weerzinwekkende Kerstman. Zo immens kan een tegenstelling dus zijn, om maar even een antwoord te geven op onze openingsvraag. Of overdrijven we nu?

Hugo Matthysen

KATINKA SCHEUDERS (gedragswetenschapper) «Helemaal niet, dat is een correcte samenvatting. Vanuit mijn discipline zou ik daaraan kunnen toevoegen: de Kerstman lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis, en voor gevallen als het zijne bestaat helaas nog geen therapie.»

HUMO Wat is er mis met de Kerstman?

SCHEUDERS «Alles, eigenlijk. Die kerel is een onbehandelbare psychopaat die permanent doorzopen door de lucht vliegt met een slee getrokken door acht rendieren.»

HUMO O, ja. Die sympathieke dieren met ronkende namen als Dasher, Dancer...

SCHEUDERS «Die beesten zijn naamloos, elk jaar kiest hij nieuwe slachtoffers, want meestal halen die arme evenhoevigen niet eens het eind van de kerstperiode. Ze worden met een zweep geslagen, het bloed spat alle kanten uit. In het Hoge Noorden kennen ze dat fenomeen: als er rode sneeuw valt, weet de Scandinaviër dat die ellendeling weer op pad is.»

HUMO De Kerstman heeft toch ook goeie kanten?

SCHEUDERS «Ja, want wat opvalt aan die beesten, als ze ergens geparkeerd staan, is dat hun geweien totaal verhakkeld zijn. De zweep volstaat voor de Kerstman niet om zijn blinde agressie uit te leven. Die dronkaard vindt het ook leuk om zijn lege flessen naar het hoofd van zijn slachtoffers te smijten.»

HUMO Ik wilde eigenlijk weten of de Kerstman ook goeie kanten heeft.

SCHEUDERS (denkt lang na) «Misschien dat hij zelfs met een promillage van zes of zeven nog zo trefzeker is?»

HUMO Wat is precies de rol van de Kerstman? Kunnen we die vergelijken met die van Sinterklaas?

SCHEUDERS «Nee. De waanzinnige woesteling heeft zichzelf de taak opgelegd de mensen een vrolijk kerstfeest te wensen. Zonder de Kerstman zou dat feest natuurlijk nog vrolijker zijn, maar dat terzijde. Je ziet die rood aangelopen man vaak in winkelstraten, waar hij met een bel staat te rammelen terwijl hij luid ‘Vrolijk kerstfeest!’ roept. Of probeert te roepen, want meer dan dronkenmansgeschreeuw komt er niet uit. Hij staat daar in overeenkomst met plaatselijke kleine criminelen: de lawaaierige lapzwans lokt publiek, en zo leidt hij de aandacht af. Terwijl de mensen zich onthutst verbazen over het kwijl in zijn baard of zijn angstaanjagende holle varkensoogjes, merken ze niet dat hun handtassen, portefeuilles en dure horloges worden gejat door handige dieven. Vaak zijn die toeschouwers gewoon zo verlamd door het choquerende beeld van een volledig gedegenereerde ouwe met rare vlekken op zijn kleding ter hoogte van het kruis, dat ze niet eens merken dat hun de oogst van een dagje winkelen wordt ontfutseld.»

HUMO En de Kerstman deelt dan in de winst?

SCHEUDERS «Alleen als zijn handlangers een mes tevoorschijn halen, anders vertikt hij het.»

HUMO Waarom wordt die man niet gewoon opgesloten?

SCHEUDERS «In de Scandinavische landen draagt men menselijkheid hoog in het vaandel, wat natuurlijk makkelijk is als je veel open ruimte hebt. De Kerstman draagt een enkelband, en hij woont op meer dan 40 kilometer van de dichtstbijzijnde lagere school. Eén keer per maand brengen hulpverleners, gewapend met pepperspray, hem zijn rantsoen. Daar wordt ook een kleine tankwagen bij ingezet, want zoals we weten, kan de Kerstman wel wat verzetten. Elke winter trekt de man voor een maandje naar het zuiden, en dan breekt voor de Lappen een zorgeloze periode aan. Want ondanks de nauwkeurige tracering via die enkelband gebeuren er geregeld incidenten met onvoorzichtige toeristen en zo. Maar ik ga die horrortaferelen niet beschrijven, het is tenslotte kersttijd en dan moet het een beetje gezellig blijven.»

Santa’s wild home
Canvas, zaterdag 24 dec., 20.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234