null Beeld

dokter de zeulderCORONAVIRUS

'Allemaal de schuld van sociaal bewogen hipsters!'

Het coronavirus schreeuwt om aandacht als een hysterische moeder aan een schoolpoort, en ere wie ere toekomt: de missie is geslaagd. Toch blijven er veel vragen over de nanometerskleine naarling. Vragen als 'wie?', 'wat?', 'waarom?', 'wanneer?' en 'hoe?'. En wie kan daar beter op antwoorden dan de expert der experten?

Hugo Matthysen

HUMO Hoe gevaarlijk is het coronavirus nu eigenlijk?

DR. KOEN DE ZEULDER «Het wezentje, dat door wetenschappers Covid-19 werd gedoopt, heeft zijn verdiensten, maar daarmee is ook alles gezegd. Als het coronavirus een wielrenner was, zou het voor Sport Vlaanderen-Baloise rijden, als een knecht met te weinig explosief vermogen voor een sprint en een te plomp lichaam voor de bergen. Dat wil niet zeggen dat het virus niet kan fietsen, maar een grote ronde winnen zit er zeker niet in, zelfs geen ritwinst. Het is maar een zevenderangs ziekteverwekkertje.»

HUMO Toch duikt het coronavirus overal op.

DE ZEULDER «Brahim duikt ook nog steeds overal op, dus dat zegt op zich niet veel.»

HUMO De vraag was: hoe gevaarlijk is dat virus nu eigenlijk?

DE ZEULDER «Het virus zal er niet voor zorgen dat je auto plots van baanvak verandert, dat je huis in brand vliegt, en het veroorzaakt evenmin tropische cyclonen. Dat wil ik toch maar even gezegd hebben, want ik heb het tegendeel al horen beweren. Het kan alleen gevaarlijk zijn als je wordt besmet.»

HUMO En hoe moet je besmetting vermijden?

DE ZEULDER «Nu komen we bij de kern van de zaak. De eigenlijke oorzaak van deze epidemie is níét dat halfgetalenteerde virusje uit Chinees-Limburg.»

HUMO Wat bedoelt u met 'Chinees-Limburg'?

DE ZEULDER «De stad Wuhan, het Chinese equivalent van een plaatsje als Peer of Riemst. Misschien een leuke plek om te wonen, maar dan enkel voor mensen die het verschil niet kennen tussen rustig en saai.»

HUMO Wat is dan wel de oorzaak van de epidemie?

DE ZEULDER «Die domme, vervloekte drang naar sociale cohesie. Je hebt overal van die dwaze hipsters die met evenveel goede bedoelingen als medische onkunde straatfeesten en buurtbarbecues willen organiseren. Ze drinken soep uit ongewassen confituurpotten in instellingen waar de vloerbekleding uit schimmel bestaat. Meer zelfs: als er een laag schimmel op hun boekweitbrood staat, is hun eerste en enige gedachte: kun je daar geen thee van maken? Of er de ketting van de bakfiets mee smeren? En maar zeuren over de uitstoot van een Jaguar XJ, terwijl ze zelf een gigantisch gezondheidsrisico vormen.»

HUMO Samengevat: sociaal voelende hipsters zijn de grote boosdoeners?

DE ZEULDER «Maar ja! Die trekken om beurten maandenlang naar Peru of Cambodja - geen hond die begrijpt waarom, maar ze doen het. Veel tijd om daarover na te denken heeft zo'n hond trouwens niet, want eer hij het beseft, is hij onderdeel van een sateetje. Zo gaat dat in die landen. Als ze terugkomen, vertellen de reizigers enthousiaste verhalen over ontmoetingen met andere reizigers die ze net zo goed in hun eigen koffiebar hadden kunnen ontmoeten. En ze brengen ziektekiemen mee die ze dan lekker verspreiden in hun galerijtjes of op ecologische muziekfestivals.»

HUMO Wat moet je dan doen om besmetting te vermijden?

DE ZEULDER «In je vrije tijd enkel met mensen die je goed kent aan een cognacje nippen, is al een goed begin. Zelf blijf ik gezond door uitsluitend om te gaan met mensen met een brutojaarinkomen van minimum 60.000 euro en een dikke firmawagen. Zulke people zwerven niet door exotische slums met een slaapzak waar een faculteit microbiologie anderhalf jaar voor nodig heeft om de ranzige inhoud ervan in kaart te brengen.»

HUMO Nog een slotvraagje: hoelang zal de epidemie blijven duren?

DE ZEULDER «Totdat die sociaal bewogen hipsters eindelijk volwassen worden. Met andere woorden: we zitten er nog voor decennia mee opgescheept!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234