null Beeld

wetenschappers vangen botbiologisch gekweekte fiets

'Als het niet over snot gaat, haal je de media niet meer!'

Het is amper in het nieuws geweest, hooguit drie regeltjes ergens in de achterbuurten der krantenkolommen, maar de Vrije Universiteit van Waasmunster heeft een methode ontwikkeld om biologische fietsen te kweken. Het is iets ingewikkelder dan een zaadje planten en af en toe water geven, maar het werkt wel volgens hetzelfde principe. Bio-ingenieur Simon Develder geeft graag uitleg.

SIMON DEVELDER «Al zeg ik het zelf: dit is een uitvinding die de wereld kan veranderen! Maar als je dan contact opneemt met een krant, dan krijg je het deksel op de wetenschappelijke neus. Het is allemaal corona wat de klok slaat. Als je geen viroloog bent, kun je het wel vergeten.»

HUMO Hoe gaat de kweek van biofietsen in zijn werk?

DEVELDER «Het principe is eenvoudig. Je onttrekt DNA aan iets wat in wezen geen DNA heeft, in dit geval een fiets. Dat stop je in een zaadje, dat gaat in een bloempot en hup: een halfjaar later kun je fietsen. Maar ja, dat heeft niks te maken met het sluiten of heropenen van scholen of cafés, dus het interesseert de journalisten niet. Maar ik zou zeggen: jongens, kunnen jullie niet gewoon één keer per week zeggen dat het nog steeds niet duidelijk is wat wanneer weer open kan? Zo schep je ruimte voor andere interessante maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het kweken van biofietsen. Want daar zijn interessante vragen aan verbonden.»

HUMO Zoals?

DEVELDER «Wat gebeurt er als die zaden ontsnappen, of als een schurk ze 's nachts in een maisveld gaat strooien? Zal de landbouwer dan maanden later zijn machines stukrijden op fietsen die tussen de maisplanten groeien? Ik zou daar graag over discussiëren met vertegenwoordigers van de agro-industrie en ecoterroristen. Maar nee, met de mededeling 'We hebben geen vaccin, en we weten niet of, en zo ja wanneer, dat er ooit zal komen' mag je 20 minuten lang leuteren, in primetime nog wel! Dan zeg ik tegen zo'n redactie: weten jullie wel dat we over tien, vijftien jaar allemaal met zo'n biologisch gekweekte fiets zullen rondrijden? En weet je wat ik dan als antwoord krijg?»

HUMO Nee, dat weet ik niet.

DEVELDER «Dan krijg je te horen: 'Over tien of vijftien jaar zal er niemand zijn om op zo'n ding te fietsen, tenzij we braaf doen wat Van Ranst zegt. Kom dus over tien jaar nog eens terug, als er dan nog een wereldbevolking is.'

»Ja zeg! En ik heb al prachtige filmpjes gemaakt, in stop-motion. Je ziet dan in 60 seconden hoe zo'n fiets ontstaat, met remblokjes en al, hè! Maar ja, dat gaat niet over snot en kuchen. Op den duur begin je te denken: moet ik dan leugens vertellen om wat belangstelling te krijgen? En ja, dat werkt, helaas.»

HUMO Wat voor leugens?

DEVELDER «Ik liet aan een journalist van een kwaliteitskrant weten dat we de banden zullen vullen met coronavirussen, onder hoge druk. Die man zag zichzelf meteen de voorpagina halen. 'Als je dan lek rijdt, moet de hele omgeving wekenlang in lockdown!' krijste hij door de telefoon, 'tenzij er een vaccin is. MAAR ER IS GEEN VACCIN!' Die man was zo over zijn toeren dat hij in hoofdletters begon te schreeuwen. Toen ik hem vertelde dat het maar een grapje was, brulde hij: 'MAAR DAT ER NOG GEEN VACCIN IS, DAT IS GÉÉN GRAP!'

»Tien minuten later stonden er mannen in witte pakken in mijn labo, om mijn fietsbanden in beslag te nemen. Die werden in luchtdichte kisten weggevoerd, op een militair domein in brand gestoken, en daarna werden er nog wat handgranaten naar gegooid. De as werd in een Limburgse mijnschacht begraven in een betonnen sarcofaag.

»En dan maar zeuren over de moeilijke band tussen wetenschap en politiek in deze bizarre tijden. Ik zou zeggen: begin eens met de wetenschap een beetje ernstig te nemen. Dat zou al veel oplossen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234