Bab Buelens en Sean Dhondt presenteren 'Naspel', het nieuwe napraatprogramma van 'Blind Getrouwd'

FenomeenAftershows

‘Blind Getrouwd’ krijgt een napraatprogramma. Humo heeft ook nog wat suggesties!

Bab Buelens en Sean Dhondt presenteren 'Naspel', het nieuwe napraatprogramma van 'Blind Getrouwd'Beeld VTM

Nieuwe trend: aftershows waarin over populaire programma’s wordt nagepraat door allerlei in graad van deskundigheid varierende gasten, om de tafel vol te krijgen aangevuld met het verplichte handjevol BV’s. VIER pakt eerder al uit met – ijkpunten in het genre - ‘Café De Mol’ en ‘Goedele on Top’, én voor de fans van ‘Blind Getrouwd’ is er dit seizoen de onlineshow ‘Naspel’ (toptitel!), waarin onder leiding van Sean Dhondt en Bab Buelens uitgebreid over de voorbije uitzending wordt gepalaverd.

Marc Van Springel en Tom Raes

Een geweldige formule die ook voor veel andere tv-programma’s perfect zou werken. Om de heren en dames programmadirecteuren een zetje te geven: enige, geheel vrijblijvende, suggesties.

‘Grillmasters’

Gilles Van Bouwel, die ondertussen als geen ander weet hoe je dit soort programma’s in goede banen leidt, ontvangt afvallers, juryleden, barbecue-enthousiastelingen, (BV-)kijkers, hele en halve VIER-coryfeeën en vleesliefhebbers, daarbij eventueel geassisteerd door een vrouwelijke sidekick. Karen Damen kan over zowat alles enthousiast doen, zelfs over haar soloplaat, dus gemarineerd Mangalicavarken moet ook wel lukken.

Mogelijke vaste items: een voting over wie het beste jurylid is, Peter De Clercq of de zeker zo charismatische Seppe Nobels; gesprekjes met keurslagers, houtskoolkenners en chirurgen van het brandwondencentrum; handige tips van de brandweer, en een liveverbinding met een slachthuis waar aan de hand van een dampend vers opengereten rund wordt getoond waar al die lekkere lappen vlees nu juist vandaan komen. Kan bovendien, mits een paar subtiele aanpassingen, perfect in hetzelfde decor worden opgenomen als ‘Café De Mol’.

Mogelijke titel: ‘De grill van Gilles’, ‘’t Zijn lappen’.

‘Thuis’; ‘Familie’

De ontwikkelingen in de twee Vlaamse primetime soaps worden vijf keer per week gevolgd door in totaal bijna twee miljoen fanatieke kijkers, en uiteraard ook zeer druk besproken. Schrééuwt om een talkshow met fans, (voormalige) acteurs, scenaristen en BV’s die plotwendingen, acteerprestaties en nieuwe personages tot in de kleinste details becommentariëren.

Mogelijke items: de scène of het personage van de week; voting over welk personage moet verdwijnen of terugkeren en prangende kwesties als ‘Euthanasie voor Luc of niet?’

Presentatie: Wim De Vilder (de versie over ‘Thuis’) en de multi-inzetbare en de boel hier en daar nog met een zang- of dansnummer opvrolijkende Niels Destadsbader (de talkshow over ‘Familie’).
Ideaal decor: een kapsalon.

‘Dagelijkse Kost’

Jeroen Meus presenteerde ondertussen al meer dan 2000 afleveringen van zijn nog steeds zeer gesmaakte kookprogramma. Hoog tijd voor een wekelijkse talkshow waarin op het programma wordt teruggeblikt met fans, kijkers, collega’s, hobbykoks en BV’s. Wat waren Jeroens beste momenten? Welke gerechten zagen er het lekkerst uit? Hoe kwistig was Jeroen met boter en room? Waren zijn grapjes, in tegenstelling tot zijn gerechten, niet wat zouteloos?

Mogelijke items: ingrediënt in de kijker, een nadere blik op een stuk keukengerei, een BV probeert (meestal zonder succes) een van Meus’ gerechten te maken, de olijk-door-het-raam-binnenkijker van de week en gesprekjes met cameramannen, groentenleveranciers, Jeroens vaste poetsvrouw en andere interessante gasten.

Mogelijke titel: ‘Wekelijkse kost’, ‘Keukenklap’. Presentatie: Gene Bervoets. Eventueel in een beurtrol met Herwig Van Hove, mocht die nog op tv durven komen.

Jeroen Meus, Dagelijkse kost Beeld Johan Jacobs
Jeroen Meus, Dagelijkse kostBeeld Johan Jacobs

‘De Zevende Dag’

Een heel kostenefficiënte manier om nòg meer kilometers te halen uit één aflevering van ‘De zevende dag’: na de opnames volstaat het om snel alle aanwezige politici de studio uit te jagen, terwijl de ouden van dagen die elke zondag de studio bevolken gewoon mogen blijven zitten en een zwaar streekbier naar keuze in de hand geduwd krijgen. Lisbeth bindt een schort om, Lieven tovert een dienblad tevoorschijn, en voilà: ‘Café De Zondag’ wordt voor geopend verklaard! Welke politicus vond ù het sympathiekste deze week? Wie zat volgens u een gat in z’n stoel te liegen? Van welke hebt u gehoord dat hij anders wel een fidele mens is, al zie je dat er niet aan? Stof tot discussie genoeg, en een anders zo doelloze zondag die in een oogwenk voorbij vliegt.

‘Extra Time’

Na de opnamen van ‘Extra Time’ stapt Ruben Van Gucht – wie anders? - in de arena om met het (sowieso al aanwezige publiek) na te praten over programma. Waren de analyses van het panel wel correct en scherp genoeg? Heeft iémand iets begrepen van wat Jan Boskamp weer allemaal uit zijn nek sloeg? Slaagde Marc Degryse erin één keer de ‘h’ en de ‘g’ niét door elkaar te halen? Met voting over wie het beste panellid was, een blik achter de schermen (hoe ziet Franks kleedkamer eruit? staat er een zonnebank in? hoeveel werk is er nu eigenlijk aan dat kapsel van Peter Vandenbempt?), grondige analyses van enkele wedstrijdanalyses in het programma, en spelers en trainers die commentaar geven op het commentaar dat de analisten op hen gaven.

Titel: ‘Extra Time Extra’, ‘Extra Extra Time’.

‘Het Weerbericht’

Geen onderwerp waar méér over wordt gepraat dan het weer. Onbegrijpelijk dus dat er nog altijd geen dagelijkse talkshow is waarin, met het weerbericht van de dag als leidraad, over het weer wordt gekeuveld. Kijkers, BV’s en (oud-)weermannen en –vrouwen discussiëren in een gemoedelijke (en bijvoorbeeld aan de seizoenen aangepaste) setting over het weerbericht, en bij uitbreiding het weer. Was het nu te warm of te koud? Te droog of te nat? Te winderig of te windstil? Legde Sabine Hagedoren wel duidelijk genoeg uit wat die koudeput boven het Kanaal was, of hoe dat nu juist zat met die anticyclonale wig? En ging Frank Deboosere weer niet te ver met zijn rare beeldspraak?

Mogelijke vaste items: klassieke weerberichten uit het verleden, een vrije tribune voor mensen die altijd wel iéts te klagen hebben over het weer (denk aan: vertegenwoordigers van de kusthoreca, boeren en tuinders en willekeurige bejaarden) en door amateurfotografen ingezonden beelden die het weerbericht niet haalden. En, als eerbetoon aan de legendarische Armand Pien, een overzicht van de beste komisch misvormde groenten die door kijkers werden ingestuurd. Presentatie: Sofie Dewaele of Martine Tanghe. Eventueel met Wim De Vilder als sidekick.

Titel: ‘Weer of geen weer’.

James Cooke

Een talkshow over alle programma’s waar James Cooke die week in te zien was. Of niét in te zien was. Hoe was James? Kwam hij wel voldoende aan het woord? Kwam hij goed in beeld? In welk programma was hij het beste en het grappigste? Welke programma’s zonder James zouden nog beter geweest zijn als James er wél in gezeten had? Komt James wel genoeg op tv? Vrienden, collega’s, kijkers, fans en uiteraard James Cooke zelf kijken terug op de week.

Presentatie: Gert Verhulst, Karen Damen of James Cooke.

Decor: een replica van James’ woonkamer.

James Cooke Beeld Johan Jacobs
James CookeBeeld Johan Jacobs

Dertigers

‘Hoe hard lijkt die reeks wel niet op het echte leven, zeg! En dat whatsappen de hele tijd: dat doen wij ook!’ In deze aftershow zal een groep kakelende kijkers bij een gin-tonic (want authentiek!) elke aflevering van ‘Dertigers’ becommentariëren, met speciale aandacht voor àlle gelijkenissen met het echte leven die ze ondertussen geturfd hebben. De discussie zal zich ook volledig afspelen in een speciaal daarvoor opgerichte Whatsapp-groep: de berichten flitsen beurtelings op het scherm, terwijl de deelnemers woordeloos naast elkaar zitten met de blik op hun schermpje. Net echt!

Mogelijke titel: ‘Dertig plus’. Decor: een doorsnee huiskamer zoals ingericht door de gemiddelde millennial.

Blokken

Met hoeveel lijnen de kandidaten elke aflevering laten liggen, is het stilaan hoog tijd dat ook ‘Blokken’ een eigen nabespreking krijgt. Ingezetenen zullen hun mening mogen geven over de moeilijkheidsgraad van de tip voor het achtletterwoord van die aflevering, het voorkomen van beide kandidaten (‘Komt die zò op tv?!’) en mogen zich ook beraden over welke uitbarsting van Ben Crabbé nu de beste was. Dé hamvraag elke aflevering blijft echter dezelfde: ‘Zou het nu écht makkelijker zijn vanuit je luie zetel?’ Mogelijke titel ‘Geblokt’.

Mogelijk decor: elke week een ander OKRA-zaaltje.

De Lottotrekking

Deze nabespreking zal, tot de dag dat Sophie Dewaele terugkeert als presentatrice van de Lottotrekking, slechts een dertigtal seconden duren. Onmiddellijk het bekendmaken van de winnende cijfers, zal een elke week terugkerend groepje senioren hun ingevulde Lottobiljetten bovenhalen om vast te stellen dat er ook déze keer niemand van hen gewonnen is. Af en toe zal iemand stellig beweren dat hij of zij wel iemand kent die iemand kent die ooit ei zo na Euromillions gewonnen had, waarop een ander zal beweren dat hij of zij er binnen afzienbare tijd toch écht eens ‘op zal zijn’.

Talkshow over talkshows

Een wekelijkse talkshow waarin de talkshows op de diverse zenders uitgebreid tegen het licht worden gehouden, vergeleken en geëvalueerd. Met een voting over de talkshow van de week, de beste gast, de beste vraag, de best geklede talkshowhost, de raakste opmerking en de beste talkshow over een tv-programma. Presentatie: Luc Appermont of Thomas Vanderveken. Titel: ‘Café Blah-blah’, ‘Thomas en gasten’.

Mogelijke varianten: talkshows waarin alle kook-, actua- of realityprogramma’s van de voorbije week worden besproken. Kan perfect in het format van ‘De Afspraak’, maar dan zonder Ivan De Vadder, met iets minder slaapverwekkende gasten en een minder Oostblokachtig saai en grijs decor. En waarom geen dagelijkse terugblik – met presentatoren, gasten, kandidaten, panelleden en kijkers – op àlle programma’s die op een bepaalde zender te zien waren? Live uitgezonden vanuit een café waar vanwege het gevorderde uur al hier en daar iemand flink aangeschoten begint te raken, wat de discussies er alleen maar levendiger op kan maken. Ideale manier om de dag af te sluiten!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234