Dr De Zeulder Beeld HUMO
Dr De ZeulderBeeld HUMO

Dr. De Zeulder

‘Culturo’s, organiseer eens een benefiet voor de zelfstandigen!’

Hugo Matthysen

Theaterzalen bleven leeg, festivalweides lagen erbij als... weides, en ook in concertgebouwen en kunstgalerijen was het akelig rustig. Ondertussen lagen onze musici, toneelmakers en andere kunstenaars te verpieteren als blaadjes sla op het aanrecht van een slecht verluchte keuken waar al twee weken niemand meer was geweest. De schuldige kennen we allemaal: dat rottige virus. ‘O schoonheid! Waarom zijt gij zo wreed uit onze levens gerukt? De samenleving zal dit barbaarse tijdperk wel overleven, maar tegen welke onbarmhartige prijs?’ Met deze koude rillingen verwekkende kreet wendde een wanhopige kunstenaar zich onlangs tot mij, in een café. Ik dacht eerst even dat hij het tegen de dienster had, want nooit eerder had iemand het woord tot mij gericht met de aanhef ‘O schoonheid...!’ De smartelijke kreet zette mij aan het denken. Het gebrek aan cultuurleven hakt er diep in. Maar wat zijn precies de gevolgen voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn?

DR. KOEN DE ZEULDER «Dat valt wel mee. Als medicus vind ik het een zegen dat de regels niet worden versoepeld, want de coronacrisis heeft ons veel leed bezorgd. Maar ze bespaarde ons ook wel wat ellende, met name in de cultuursector.»

HUMO Over welke ellende hebt u het?

DE ZEULDER «Er zijn de afgelaste concerten en voorstellingen die ongetwijfeld voor wanklanken en andere pijnlijke zintuiglijke prikkels hadden gezorgd, maar dat is een kwestie van smaak. Daar wil ik het dus niet over hebben. Maar neem een festival als Tomorrowland. Daar worden jaarlijks zoveel drugs gebruikt dat de slachtoffers met bussen van De Lijn worden afgevoerd volgens een vaste uurregeling. Op het uur en het halfuur de cocaïnegebruikers, om tien over en twintig voor de xtc, enzovoort. Elke zomer zorgen die danslustigen voor pieken op de afdeling intensieve zorgen waarnaast corona een armzalig bultje lijkt.»

HUMO En geldt dat voor alle afgelaste evenementen?

DE ZEULDER «Boven Graspop hangen elk jaar door joints veroorzaakte wolken die vanuit het ruimtestation ISS waarneembaar zijn. Twee jaar geleden was er nog een incident toen door bijzondere weersomstandigheden iedereen in het Ruhrgebied, 100 kilometer verderop, twee dagen na het optreden van Iron Maiden plots zonder enige aanleiding begon te lachen. En erger. Daar zijn we dit jaar dus aan ontsnapt.»

HUMO Dus alweer winst voor de volksgezondheid?

DE ZEULDER «Ja en nee, want we hebben het hier over een bijzonder publiek. De bezoekers van Graspop zijn voor het merendeel gezonde boerenjongens die bij gebrek aan festivals dan maar ’s nachts door het platteland scheuren achter het stuur van hun maaidorsmachines, met een joint tussen de lippen en een bak Taxandria Golden Ale op hun knieën. Af en toe worden ze beschoten door jagers die van plan waren een wolf af te knallen, en die het onder invloed van hetzelfde spul ook niet meer zo goed weten. Daar zijn al heel wat gewonden bij gevallen. Maar ja: corona in een woonzorg centrum haalt het nieuws, maar als een maaidorser ’s nachts in de kantine van zo’n instelling tot stilstand komt, dan wordt daar niet over gerept. Zo’n boerenzoon zegt dan tegen de verpleegster: ‘Ha Melanieke, is het goed dat ik mijn machien morgenochtend kom ophalen? En hebt ge misschien nog een pintje in de frigo, want ik zit zonder.’

»Ja, op het platteland kennen de mensen elkaar nog.»

HUMO Ondertussen is er in de culturele sector wel sprake van een economische ramp.

DE ZEULDER «Zou kunnen. Maar ook wij zijn daar de dupe van. Met name in de zomer hebben wij vaak te maken met ouder wordende muzikanten die door hun rug gaan bij een overmoedige move op een podium, die verblind door het podiumlicht op hun bek gaan, of die 400 volt door hun flieter krijgen omdat ze in het donker achter de festivaltent tegen een generator gaan plassen. Dat betekent allemaal extra werkgelegenheid voor kinesisten, tandartsen, flieterrestaurateurs en andere gedreven zelfstandigen uit onze sector. Het zou een mooi gebaar zijn als, zodra het weer toegestaan is, die culturo’s eens een paar gigantische benefiets zouden organiseren voor mensen zoals wij.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234