Sofie Lemaire wil 'meer vrouw op straat' Beeld Canvas
Sofie Lemaire wil 'meer vrouw op straat'Beeld Canvas

Hugo Matthysen

'Dankzij onze gps-app kun je mannelijke straatnamen perfect mijden'

Het is u vast al overkomen: uw gps stuurt u een lieflijke dorpskern in en tot uw grote vreugde slaagt u erin alle spelende kinderen en rollatorende bejaarden te ontwijken. Maar dan beveelt de iPhone u rechtsaf te slaan: 'Ga naar het Hubert Smeeckensplein.' Of de Frans Van Ammeldreef! Of het Louis Puttemansplein! Ja, u voelt de ergernis: heel wat straten zijn naar mannen vernoemd. Komaan zeg, we leven toch in de 21ste eeuw na Maria? Hoeven we dat nog te kippen? Gelukkig werkt de VRT aan een oplossing!

Hugo Matthysen

HUMO Hoe pakken jullie het probleem aan?

JELLE BONTMANS «Door het meteen op te lossen. We hebben in samenwerking met de verkeersredactie een gps-app ontwikkeld die de chauffeur uitsluitend door genderneutrale straten leidt. Dan rij je via de Polderstraat en de Kastanjedreef naar de Beukenlaan, en dan ga je via de Broekstraat naar de Oude Steenweg. Vervolgens zou je linksaf kunnen slaan...»

HUMO Jaja.

BONTMANS «Ogenblikje, want het wordt nog interessanter. Je zou dus links de Gerard De Peuterstraat in kunnen rijden, maar... dat is een fucking mannenstraat! Dus nemen we wat verder de Kerkstraat, en zo komen we toch waar we willen zijn: in de Steenstraat. Dat is drie minuutjes omrijden, maar het is wel voor de goeie zaak. En tussen haakjes: leve Peter Claes, weg met Paul Lembrechts!»

HUMO Lembrechts? Die is al weg.

BONTMANS «Oeps. Leve Paul Lembrechts, weg met Peter Claes dan maar! Jaja, in een modern mediabedrijf als de VRT moet je flexibel kunnen zijn.»

HUMO Wat doe je als je in een straat met een mannennaam moet zijn?

BONTMANS «Dan moet je eerst aan zelfbevraging doen. 'Is het echt nodig dat ik de lucht vervuil om naar de Fons Verellendreef te rijden? Kan de activiteit die ik daar wil ontplooien niet op een andere plek plaatsvinden?' Is het antwoord op die laatste vraag negatief, dan stuur je een aangetekende brief naar het gemeentebestuur om de straatnaam te laten wijzigen.»

HUMO De bewoners zullen niet blij zijn als de naam van hun straat plots verandert.

BONTMANS «Het gaat alleen maar om de voornaam, dus dat zal snel wennen. Of je nu in de Jan of de Jana Maesstraat woont, maakt dat uit? En er is een derde weg: de gemeente kan die hele straat teruggeven aan de natuur. Daar wordt iedereen beter van.»

HUMO En wat met uniseks straatnamen?

BONTMANS «Dat is een moeilijke. Hoe weet je gps dat de Dominique Martenslaan naar een man is vernoemd, en de Dominique Janssendreef naar een vrouw? In zo'n geval begint je smartphone spontaan Google te checken. Als je leest dat 'Dominique Janssen een boeiende vrouw was die...' dan kun je zonder wroeging met 90 per uur door die dreef racen.»

HUMO Maar dan zit je wel achter het stuur naar je gsm te staren?

BONTMANS «Klopt, maar als je dan toch een fietser moet aanrijden, met hopelijk alleen maar wat kneuzingen tot gevolg - tenzij die fietser zo stom was om geen helm te dragen - kun je dat beter doen in een straat die niet naar een man is vernoemd. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik zal de bedenking doorgeven aan de stuurgroep.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234