null Beeld BNNVARA
Beeld BNNVARA

kijktip'Een porseleinen huwelijk'

‘Dat huwelijk van Máxima en Willem-Alexander loopt nog eens slecht af: die koningen zijn allemaal bedriegers’

Hoe zou het eraan toegaan binnen het huwelijk van Máxima en koning Willem-Alexander, staatshoofd van caravanrijders die je in dit seizoen vaak over de Brusselse Ring ziet zwabberen? Wel, het zijn uw zaken niet. Maar als de talloze kanalen van ons moederhuis DPG alles zouden schrappen waar eigenlijk niemand zaken mee heeft, kunnen ze de boetiek beter sluiten. En dan staat dat hoofdkwartier, die architectonische parel van de Antwerpse stationsbuurt, daar maar te staan in zijn voortaan nutteloze schoonheid, als een topmodel zonder catwalk, als een vlinder in een vacuüm, als een vrijgezel die niet wordt begeerd, als een voetbalvrouw zonder mediacarrière. Vooruit dus maar!

Hugo Matthysen

HUMO Is het huwelijk van Willem en Máxima een succes?

SOPHIE KREUCKELS (ervaringsdeskundige) «Nee. Een huwelijk met een koning loopt altijd slecht af, en ik kan het weten: ik heb drie huwelijken met een koning achter de rug, want een mens maakt altijd dezelfde fouten. Maar ja, als je eraan begint, lacht een sprookjesachtige toekomst je tegemoet, en je bent verliefd... In mijn geval om te beginnen op koning Didier van Frankrijk.»

HUMO Frankrijk heeft toch al lang geen koning meer?

KREUCKELS «Als zo’n man je een lange lijst met voorgangers voor je neus schuift, dan is dat heel overtuigend. Hij heeft mij ook foto’s laten zien van zijn paleizen, en daar stond inderdaad iets van ‘royal’ en zo bij. Verder deed hij ook zijn best om niet herkend te worden: hij reed met een ouwe Seat en hij woonde in een vochtig appartement in Gent. »

HUMO En dat vond je niet raar?

KREUCKELS «Didier zei vaak: ‘Laten we samen incognito genieten van de liefde, nu het nog kan.’ Dat vond ik een romantische gedachte. We gingen in het villaatje wonen dat ik van mijn grootouders had geërfd. Zijn achternaam was Degryse, en toen ik me hardop afvroeg of dat geen vreemde naam was voor een koninklijke familie, antwoordde hij: ‘Mijn Hollandse collega’s heten zelfs Van Oranje, je hebt het getroffen: niet alle vorstenhuizen moeten zo’n schreeuwerige kleur torsen.’

»Na een halfjaar huwelijk viel Didier door de mand. Terwijl hij op dienstreis was, raakte ik in een café aan de praat met Walter, de koning van Zwitserland. Die bleek Didier niet te kennen, wat toch heel vreemd was. Didier bleek dus een bedrieger te zijn, en ik heb meteen een echtscheiding ingezet. Die nepkoning had recht op de helft van ons villaatje, daar was niks aan te doen. Een paar maanden later ben ik getrouwd met de koning van Zwitserland.»

HUMO Zwitserland heeft toch evenmin een koning?

KREUCKELS «Daar ben ik niet zo zeker van. ‘De Zwitsers,’ zei Walter III, ‘zijn een trots volk. Ze willen eigenlijk geen koning, en daarom houden we het stil dat ze onze onderdanen zijn.’ Dat leek mij niet meer dan logisch. De opbrengst van die halve villa heb ik op zijn bankrekening gestort, want waar is je geld veiliger dan in Zwitserland? En om het geld onzichtbaar te maken voor vernuftige schurken, was zijn rekening vermomd als eentje bij een Fortis-kantoor in Eeklo. Kort daarop is hij verdwenen. Op de keukentafel lag een briefje: ‘Ik ben ontvoerd door Zürichse rebellen. Vaarwel en groetjes, leve het Zwitserse koningshuis! Walter III.’

»Dat was een zware klap. Gelukkig vond ik troost in de armen van Maurits, koning van Torhout.»

HUMO Maar Torhout...

KREUCKELS «Ik weet wat je wil zeggen: ‘Maar Torhout heeft toch geen koning?’»

HUMO Nee, dat wilde ik niet zeggen.

KREUCKELS «Was het dan ‘maar Torhout is toch geen koninkrijk’?»

HUMO Ook niet. Wat ik wilde zeggen is: maar Torhout is toch geen land?

KREUCKELS «En hoe kun je koning zijn van iets dat geen land is, bedoel je? Die vraag heb ik natuurlijk ook gesteld. Maurits begon te wenen en zei: ‘Weet je wat voor een administratieve martelgang het is om een land erkend te krijgen?’ Om een lang verhaal kort te maken: die kerel was ook een bedrieger. Ze zijn allemaal hetzelfde, die koningen! Máxima zal dat ook nog wel ondervinden, tenzij ze bij zichzelf denkt: ‘Ach, ik zal maar doen alsof ik hem geloof’, omdat ze zelf eigenlijk Mieke heet en afkomstig is uit Dendermonde of zo. En zolang die Hollanders niet doorhebben dat ze niet in een koninkrijk wonen, zeg ik: ‘Ik moet dringend naar de Carrefour!’, want dat lijkt mij een mooie mededeling om een dwingend einde te maken aan dit leerzame gesprek. Ik moet namelijk dringend naar de Carrefour, of had ik dat al gezegd?»

Een porseleinen huwelijk
Canvas, dinsdag 3 en 10 mei, 22.55

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234