null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Kijktip'American History’s Biggest Fibs'

‘De American Dream gaat vaak over De Panne of Wenduine’

Op je 15de begin je rondslingerend leeggoed te verzamelen voor het statiegeld, en twintig jaar later ben je eigenaar van een triljoen woontorens, een eigen mediabedrijf en een paar ruimteschepen. Daarnaast beschik je over enkele golfterreintjes en luxueuze villa’s met zwembaden van bergkristal, opgefleurd met door Eddy Demarez persoonlijk goedgekeurde jonge, goedgetrainde vrouwen. Als dat je lukt, heb je de American dream helemaal waargemaakt, hoor je weleens. Maar sommigen zien dat anders.

Hugo Matthysen

KOBE VERZIECKT (droomdeskundige) «Heel die American dream is een mythe. Ik ben tien jaar geleden naar Amerika gereisd om het te testen. Dat was een dure onderneming: vliegreis, hotel, noem maar op, en het viel dus dik tegen. Ik ben daar een week geweest. De eerste nacht droomde ik dat ik een wiskunde-examen moest afleggen. Daarvoor vlieg je natuurlijk niet naar de VS, dat kun je thuis ook dromen.»

HUMO Moet de American dream in Amerika gedroomd worden?

VERZIECKT «Daar ging ik toch van uit. Enfin, de tweede dag kroop ik welgemoed en op tijd in bed, en ik praatte mezelf moed in terwijl ik in slaap viel. Maar nee, hoor, ik droomde over mijn grootmoeder, die nooit verder is geraakt dan De Panne, of was het Wenduine?»

HUMO Dat moet u niet aan mij vragen.

VERZIECKT «Nee, maar in mijn droom zag ik mijn grootmoeder over een strand lopen.»

HUMO Welk strand?

VERZIECKT «Dat van Wenduine. Maar ik meende mij te herinneren dat het mens weleens naar De Panne ging, en niet naar Wenduine.»

HUMO Bent u daar wel zeker van?

VERZIECKT «Nu niet meer, want waarom droom je anders zoiets? Misschien ging ze al eens stiekem naar Wenduine omdat ze iets te verbergen had? De volgende dag liep ik over Times Square in New York, en toen schoot het mij te binnen: misschien ging ze via Wenduine naar De Panne. Zou dat kunnen?»

HUMO Je kunt via heel veel plekken naar De Panne gaan.

VERZIECKT «Dat is een verstandige opmerking die van een groot geografisch inzicht getuigt. Je kunt inderdaad via Trier naar de Panne gaan, als je bijvoorbeeld van Heidelberg komt. Dan is dat niet eens een omweg.»

HUMO Heel interessant. Maar wat zegt dat over de American dream?

VERZIECKT «Dat die zich in Wenduine kan afspelen. Of in een examenlokaal.»

HUMO Is dat wat u hebt geleerd in het verre New York?

VERZIECKT «Ik heb daar niks geleerd, maar er was wel sprake van een leerproces, dat is veel interessanter. Bij mijn terugkomst heb ik direct een B&B geboekt in Wenduine. En lap! De eerste nacht al droomde ik over New York.»

HUMO Wat dacht u bij het ontwaken?

VERZIECKT «Ik dacht: aha! Verdere gedachten leken mij overbodig, want die bestaan toch alleen maar uit veronderstellingen en theorieën die even stevig zijn als een nat papieren servetje. Ik zeg altijd: als je behoefte hebt aan een gedachte, dan zit je met ‘Aha!’ altijd goed.»

HUMO Maar om even terug te komen op ons onderwerp: is de American dream een mythe of niet?

VERZIECKT «Aha!»

HUMO Aha?

VERZIECKT «Jaja, aha! Zo denk ik er dus over. Maar! Ik heb weleens een slager ontmoet, meer bepaald een charcutier, en die droomde vaak over americain. Heel interessant. De americain mislukte of sloeg tijdens de bereiding al groen uit, heel klassieke dromen. Maar op een keer droomde die charcutier van een vrouw die in Wenduine een broodje americain ging eten, en daarna reisde ze verder naar De Panne!»

HUMO Dat kan haast geen toeval zijn!

VERZIECKT «Dat was het ook niet, want die man was mijn grootvader.»

HUMO Wat kunnen wij daar allemaal uit leren?

VERZIECKT «Dat er op de wereld raadselachtige plekken zijn, ik denk dan vooral aan De Panne en Wenduine. En dat je als droomdeskundige best een goeie boekhouder hebt, want als je als amateur bij de belastingen moet gaan uitleggen waarom een weekje New York een beroepsmatige uitgave is, dan wens ik je veel succes. Aha!»

American History’s Biggest Fibs
Canvas, zondag 29 augustus, 21.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234