null Beeld © VRT
Beeld © VRT

kijktipVlaanderen vakantieland

‘De antwerpse TikTok-balie worstelt met een schrijnend personeelstekort’

Als je in Antwerpen bent en je wilt iets doen waarvan je zegt: ‘Hé, wow, dat is wel megakeivanalles!’, dan is de Urban Jungle Fietsroute een aanrader. Dat Urban en die Jungle klinken al bijzonder wervend, maar er is meer. ‘Speciaal voor jou hebben we tien plekjes opgelijst waar je mooie Instagramfoto’s en filmpjes voor TikTok kunt maken!’ ‘Lap!’, zoals ze in Antwerpen zeggen, dat staat zomaar op hun website. Naar welke goed verborgen en adembenemende parels zal die route ons leiden? Het antwoord staat mooi opgelijst: het Steen, het Middelheimpark, het Havenhuis, het Centraal Station en het MAS. Daar hebben wij toch vragen bij. En die spelen wij via beproefde interviewtechnieken door aan iemand anders.

Hugo Matthysen

HUMO Het Steen. Het Centraal Station. Het MAS. Wat is daar Urban en Jungle aan?

WARD DUYVENEY (fietsrouteontwerper) «Ze hadden dat ding al een naam gegeven voor ik aan mijn werk kon beginnen. Ik heb als weldenkende N-VA-kiezer nog gepleit voor ‘Stedelijk Oerwoudfietspad’, maar dat klinkt alsof een paar oudbakken socialisten dat ding in elkaar hebben gestoken. Zei mijn baas. Vooruit dan maar, dacht ik, wat hebben we zoal aan bezienswaardigheden in huis? Bijna niks, eigenlijk. Het Steen, het Middelheim, het station en zo nog een paar dingen. Ik heb op Google gezocht hoe je van de ene plek naar de andere kunt fietsen en voilà: de Urban Jungle Fietsroute was geboren.»

HUMO En die plekjes waar je Instagramfoto’s en TikTok-filmpjes kunt maken, hoe heb je die gekozen?

DUYVENEY «Daar heb ik niks mee te maken. Die suggesties komen van het Stedelijk Bureau Instagram en de Antwerpse TikTokbalie. Die laatste is een onafhankelijke organisatie waar de Antwerpenaar suggesties kwijt kan voor plekken waar je leuke TikTokfilmpjes kunt maken. Eigenlijk slaat dat nergens op, want op TikTok zie je al die plekken al.»

HUMO Is die hele TikTokbalie dan niet overbodig?

DUYVENEY «Nee, maar de organisatie heeft het wel moeilijk. Omdat er amper suggesties binnenkomen, gaan ze zelf op zoek naar goeie TikTokplekken. Dat is een hele klus, want daar werken maar vijftien mensen, en dat is heel weinig voor zo’n grote stad, die ook nog eens voortdurend verandert. Je kunt het publiek aansporen om een TikTokfilmpje te maken voor een bloeiende rododendron in het stadspark, maar zo’n struik blijft niet eeuwig bloeien. Zo blijf je bezig.»

HUMO Struiken in kunststof zouden dat probleem kunnen oplossen.

DUYVENEY «Zeker, en het zou het stadspark het hele jaar door aantrekkelijker maken. Maar de Antwerpse TikTokbalie is niet bevoegd, daar heb je de dienst Plantsoenen voor. Je zou één van die vijftien medewerkers kunnen inzetten voor een wekelijks overleg met de dienst Plantsoenen, maar met het personeelstekort is dat onmogelijk.»

HUMO Is de Antwerpse Urban Jungle Fietsroute een succes?

DUYVENEY «Ja hoor, er zijn al vijftien routekaarten verkocht.»

HUMO Vijftien? Is dat niet weinig?

DUYVENEY «Dat is veel, want je kunt de fietskaart alleen in het Visitor Centre kopen. Dat bevindt zich in het Steen. Maar om te weten waar het Steen is, heb je die kaart nodig. De gemiddelde urbanjunglefietser waait daar toevallig binnen omdat hij of zij denkt: kijk daar! Een min of meer oud kasteel met een moderne aanbouw! Dat wil ik wel bezoeken. En dan zien ze die fietskaarten liggen, en laait het enthousiasme op als een heidelandschap waar het zes weken niet heeft geregend.»

HUMO Is fietsroutes ontwerpen een moeilijke job?

DUYVENEY «Je staat voortdurend voor nieuwe uitdagingen. De route gaat nu langs het Steen, maar moet dat niet geschrapt worden? Die fietsers zijn daar namelijk al geweest, anders hadden ze de fietskaart niet kunnen kopen. Als we dat doen, moeten we nieuwe fietskaarten laten drukken, maar in welke oplage? Van de laatste editie liggen nog 9.985 exemplaren in het Visitor Centre. Wat moet je daar dan mee? Een deel moet in elk geval naar een museum, maar welk? Elke vraag roept weer een andere op, maar de antwoorden komen vaak niet. Dat is eigenlijk niet eerlijk, maar ja, wat doe je daaraan? Weer zo’n vraag waar niet meteen een antwoord op komt.»

HUMO Wij lossen dat anders op. Wij spelen vragen via beproefde interviewtechnieken door aan iemand die er maar zijn plan mee moet trekken.

DUYVENEY «Ja. Misschien moet ik journalist worden. Dan zal ik eindelijk innerlijke rust vinden.»

Vlaanderen Vakantieland
Eén, zaterdag 21 mei, 18.40

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234