null Beeld EFE
Beeld EFE

SportwetenschapperDonny Creevers

De bizarre disciplines op de Olympische Spelen: ‘Bij een fout moet je vijf minuten aan de kant touwtjespringen’

De Olympische Spelen komen eraan, die periodieke confrontatie met bezigheden waarbij je om de vier jaar denkt: o, is dat ook een sport? Eventing, kan dat ook met een racefiets of enkel met een paard? Wat is alweer die sport waarbij je iets doet met een touw, een hoepel, een bal, enkele knotsen en een lint? Knutselen? Nee, het is ritmische gymnastiek. Kun je een medaille winnen door als land het sierlijkst achter de vlag te lopen op de openingsceremonie? Je raakt er niet wijs uit, maar daar zijn vakmensen voor.

Hugo Matthysen

HUMO Hoe zit dat met die knotsen en dat lint en zo?

DONNY CREEVERS (sportwetenschapper) «Daar vraag je me wat. Ik veronderstel dat je met die knotsen de tegenstanders te lijf gaat, terwijl je die bal ergens in of over probeert te gooien? Het lijkt mij in elk geval een complexe sport.»

HUMO En die hoepel, dat touw en het lint?

CREEVERS «Juist, die hoepel! Ik veronderstel dat je die bal door de hoepel moet gooien. Klopt dat?»

HUMO Ik zou het niet weten.

CREEVERS «Ik vermoed dat het ongeveer zoiets moet zijn. Maar dan dat touw en dat lint...? Misschien moet je bij een fout vijf minuten aan de kant touwtjespringen? En dat lint, dient dat niet om je medaille aan op te hangen als je wint?»

HUMO Moet een sporter dan zijn eigen lintje meebrengen?

CREEVERS «Ik weet het eerlijk gezegd niet, en het interesseert me ook niet. Ik heb sportwetenschappen gestudeerd omdat me dat een eenvoudige richting leek. Dat viel lelijk tegen. Na veel gesukkel heb ik toch mijn master behaald, maar vraag me niet waarover mijn proefschrift ging.»

HUMO Waarom niet?

CREEVERS «Omdat iemand mijn onderwerp zou kunnen googelen, en dan na drie minuten zou ontdekken dat ik het van a tot z heb gekopieerd van ‘Labor Migration Among Elite Coaches’, een studie uit de jaren 80 waar ik geen hol van begreep, maar dat hoefde ook niet.»

HUMO Waarom niet?

CREEVERS «Omdat iemand mijn onderwerp zou kunnen googelen, en dan na drie minuten zou ontdekken...»

HUMO (onderbreekt) Ik bedoel: waarom hoefde je niks te begrijpen van die studie?

CREEVERS «O, sorry. Ik dacht: hij stelt dezelfde vraag opnieuw, dan geef ik gewoon opnieuw hetzelfde antwoord. Maar nu ben ik de draad even kwijt. Wat was je vraag?»

HUMO Waarom niet?

CREEVERS «Rare vraag eigenlijk. Je kunt net zo goed gewoon ‘Waarom?’ vragen.»

HUMO Waarom?

CREEVERS «Omdat ik dan hetzelfde antwoord zou geven: omdat het jatten van die studie mij al de nodige punten opleverde, ze ook nog eens begrijpen zou mij niks extra opleveren. Kijk, wij sportwetenschappers zeggen altijd: een man als Cavendish moet gewoon hard trappen en rechtop blijven. Als die man zich tijdens een massasprint begint af te vragen hoe dat ook alweer zat met de middelpuntvliedende kracht en het gyroscopische effect, levert hem dat geen extra voordeel op. Met andere woorden: met inzicht alleen haal je geen masterdiploma in de sportwetenschappen. Het gaat uiteindelijk om de punten.»

HUMO Is sportwetenschapper een mooi beroep?

CREEVERS «Eigenlijk wel. Je gaat ’s morgens achter je bureautje zitten en je zegt tegen jezelf: vandaag ga ik eens wat nadenken over synchroonzwemmen. Dat doe je dan. Na een kwartiertje heb je trek in een koffietje, en bij de automaat tref je de collega’s. Je maakt een praatje, natuurlijk niet over sportwetenschap, want daar ben je al de hele dag mee bezig, maar over vakantieplannen, de onzekere toekomst van Pukkelpop of gewoon het weer. Misschien heb je een collegaatje dat je wel leuk vindt, en je vraagt haar of ze straks met je wil lunchen. Ze zegt ja, en haar mooie ogen zeggen nog veel meer!

»Prachtig beroep dus, denk ik. Maar dat moet allemaal nog eventjes wachten. Ik heb nu net die zware studies achter de rug, dus ik ga niet meteen solliciteren.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234