null Beeld Photo News
Beeld Photo News

MeteoroloogRenzo Daevers

‘De camping op Pukkelpop wordt een virale vulkaan!’

De zomer kwakkelt als een frietverslaafde met zijn gezondheid, maar dat zal niet lang meer duren. Meteorologen voorspellen een hittegolf die zal beginnen op 23 juli om vier uur in de namiddag (afhankelijk van waar u woont kan dat een kwartiertje vroeger of later zijn), en die tot 4 oktober zal duren. Dat roept toch vragen op, zoals: hoe exact is die voorspelling?

Hugo Matthysen

RENZO DAEVERS (meteoroloog) «Je weet pas achteraf of een voorspelling klopt, dat is de tragiek van ons beroep. Maar wie niet waait, geen wind!»

HUMO Wat bedoel je daarmee?

DAEVERS «Dat is een oud meteorologisch spreekwoord. Wat het betekent, is mij niet duidelijk, maar daar lig ik niet van wakker. Ik ben een weerkundige, geen spreekwoordoloog. Waar ik wél wakker van lig, is: hoe groot is de kans dat mijn voorspelling klopt?»

HUMO En hoe groot is die kans?

DAEVERS «Die is erg klein, omdat mijn voorspelling zeer nauwkeurig is. Het is veel simpeler om te zeggen: volgende winter krijgen we een aantal frisse dagen. Maar wat bereik je daarmee? Niks. Met die hittegolf ligt het anders. Stel dat mijn voorspelling uitkomt, dan word ik op slag wereldberoemd. In het najaar ben ik dan niet weg te slaan uit ‘Terzake’, ik kom in de journaals, en ‘De slimste mens’ zal draaien rond de vraag: wie kan Renzo aftroeven? En daarnaast, niet onbelangrijk: als splinternieuwe BV krijg ik een backstagepasje voor Pukkelpop, met een vipbehandeling erbovenop.»

HUMO Kijk je daarnaar uit?

DAEVERS «Met die hitte? En dan ’s nachts naar de Chill Camping, die virale vulkaan? En dan heb ik het niet alleen over covid, maar ook malaria en het nijlvirus, want waar tropische temperaturen heersen, krijg je tropische ziekten. En dat allemaal nadat je Bazart en Liam Gallagher hebt moeten ondergaan? Nee, merci.

»Als meteoroloog kan ik dus maar beter hopen dat mijn voorspelling niet klopt. En die kans is gelukkig erg groot.»

HUMO Waarom doe je dan zo’n voorspelling?

DAEVERS «Omdat ik, terwijl die sukkels naar Bazart staan te luisteren in passend miezerig weer, kan zeggen: ‘Wat een geluk dat mijn voorspelling niet klopte! We zijn aan een groot onheil ontsnapt!’ Al moet ik er wel op wijzen dat het slechts een half onheil betreft, want ik voorspel dat Liam Gallagher niet zal komen opdagen. Hij zou wel gek zijn om naar Hasselt te reizen als hij mijn weersvoorspelling heeft gezien. Langs de andere kant: die man is wel een beetje gek, toch? Dus misschien komt hij net daarom wél. Zo zie je maar dat je als voorspeller altijd de nuance moet opzoeken.»

HUMO Als die hittegolf er komt, is dat dan een gevolg van de klimaatopwarming?

DAEVERS «Nee, dan is dat omdat ik ze heb voorspeld.»

HUMO Maar de klimaatopwarming is toch een feit?

DAEVERS «Dat weet ik zo nog niet. ’s Middags is het vaak erg warm, dat is waar, maar tegen de avond begint het dan toch weer af te koelen. Dat is het mooie aan het klimaat: je kunt erin zien wat je wilt. En omdat het zo grillig is, kun je lekker voorspellingen doen waarvan niemand vooraf kan zeggen dat ze onmogelijk kunnen kloppen. Maar ik zeg altijd: ‘Wie niet waait, geen wind!’»

HUMO Terwijl je niet weet wat dat betekent?

DAEVERS «Nee, en daarom kan het van alles betekenen. Misschien betekent het wel: wat was dit een verdomd interessant gesprek, eindelijk nog eens een interview waarin iemand écht wat te zeggen heeft, en niet zomaar wat leutert over zijn hobby’s, zijn vrienden, zijn moeilijke jeugd of zijn rare tics. Niet dat ik daarop neerkijk, o nee. Maar het lijkt me beter dat te doen in de aanloop naar mijn deelname aan ‘De slimste mens’. Dan kan ik – gezien mijn populariteit – meteen op de cover. Kom dus over een paar maanden nog maar eens terug.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234