de sint Beeld Jokko
de sintBeeld Jokko

het vaccin van sinterklaas

‘De goedheiligman heeft enkele seconden covid gehad’

Nog een paar keer slapen en dan is hij weer in het land: de uitbundig behaarde bemijterde bisschoppelijke bejaarde, de sneeuwwitte snoepverstrekker, de enige echte Sinterklaas! Alle ouders krijgen van hem alvast een heerlijke adempauze cadeau, want tot 6 december zullen hun kindertjes zich behoorlijk gedragen, iets wat ze zelf niet meer van hen gedaan krijgen. Dankuwel Sinterklaas, dus. Wat jammer dat hij niet het hele jaar paraat staat om de kleintjes op het rechte pad te houden. Deze en andere bedenkingen schoten door ons heen als... Ach nee, we moeten niet willen scoren met flauwe grappen over tragische gebeurtenissen op filmsets.

Hugo Matthysen

HUMO Om meteen met de platgetrapte deur in huis te vallen: is de Sint gevaccineerd?

RONALD CLAEVERS (Sintdeskundige) «Jazeker. In januari van dit jaar had hij het overigens aan zijn eerbiedwaardige rekker: hij kreeg covid.»

HUMO Is de heilige man daar erg ziek van geweest?

CLAEVERS «De ziekte heeft maar enkele seconden geduurd, maar zijn omgeving is erg geschrokken. De Sint was net aan zijn dessertje bezig toen hij een paar tellen lang wat glazig voor zich uitkeek. Daarna volgde een enorme knal, waarbij enkele ramen zijn gesneuveld. Vervolgens zei de Sint rustig: ‘Ik denk dat ik net covid heb gehad. En nu is het tijd voor een wandelingetje, dat is goed voor de spijsvertering.’ Hij was dus meteen genezen.»

HUMO Waar kwam die knal vandaan?

CLAEVERS «Uit al zijn poriën, en andere lichaamsopeningen hebben daar wellicht ook een aandeel in gehad. Het virus – of wat ervan overbleef – werd letterlijk naar buiten getrapt. In één keer. Door de luchtverplaatsing hing zijn onderkleed aan flarden, maar de man zelf gaf geen krimp. Hij had zoiets al eerder meegemaakt.»

HUMO Hoe valt dat medisch te verklaren?

CLAEVERS «De Grote Kindervriend heeft al wel wat meegemaakt: hij heeft de pest en cholera overleefd, tyfus, Spaanse griep, pokken, melaatsheid en noem maar op. Zijn immuunsysteem is een goedgetraind leger dat is uitgerust met precisiewapens. Soms hoor je de Sint weleens kuchen, maar dat is dan een beleefde manier om aandacht te vragen, meer niet. Uit het bloed van de Sint zou je een vaccin kunnen destilleren dat met één shot alle mogelijke ziektes voorkomt.»

HUMO Staat dat te gebeuren?

CLAEVERS «Nee. Sinterklaas is zo’n 900 jaar oud, en heeft zich nooit voortgeplant. Daar moeten we blij om zijn, want stel je maar eens voor dat hij de stamvader van een ras van vrijwel onsterfelijken was geworden, met kinderen die zelfs op hun 500ste verjaardag nog geen cent hebben geërfd van hun ouders, en voor wie de samenleving eeuwenlang pensioenen moet afdokken. De maatschappelijke ontwrichting zou enorm zijn.

»Zo’n Sinterklaasvaccin zou van die wantoestand de norm maken. De wereldbevolking is nu al te groot. Als iedereen duizend jaar wordt, is er niet genoeg plek voor iedereen. Zeker niet nu de zeespiegel stijgt, dan wordt het vechten voor elke vierkante meter op de Koppenberg. Die inenting zou dus zeer onverstandig zijn.»

HUMO Maar de Sint heeft zich wél laten vaccineren. Met welk vaccin?

CLAEVERS «Met het santa vacuna, een middel dat werd ontwikkeld door de aartsbisschop van Toledo.»

HUMO Is dat een nieuw vaccin?

CLAEVERS «Niet echt, het is gewoon AstraZeneca, met daarbij een heerlijke portie calamares en een aangepast wijntje.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234