null Beeld

De heropbouw van de Notre-Dame

De heropbouw van de Notre-Dame: ‘Voor je het weet, steken er tachtig Veluxen in zo'n gebouw!’

De vlammen in het dakgebinte laaiden even hoog op als de emoties toen op die mooie avond in april 2019 de Notre-Dame in de fik stond. Als men alle Parijzenaars met parachutes boven de kathedraal had gedropt, hadden hun tranen volstaan om de brand in een kwartiertje te blussen. Maar de autoriteiten kozen voor de klassieke weg: brandweermannen, ladders en geklieder met water. Het resultaat? Het hele dak ging eraan. En toen kwam de vraag: wat nu? Dat was de vraag die de Franse verbrandwerelderfgoedwederopbouwdeskundigen in de ban hield.

ALAIN GLORIEUX-PÉTARD (verbrandwerelderfgoedwederopbouwdeskundige) «Ik herinner mij die brand nog goed, ik zat aan de pastis op een terrasje toen ik hoorde dat onze geliefde kathedraal in brand stond. Mijn eerste reactie was: ‘La cathédrale?! C’est pas possible!’ Ik zat daar met een mooie vrouw, Hélène, op wie ik een oogje had, en die vrouw zei: ‘Alain, jij bent toch verbrandwerelderfgoedwederopbouwdeskundige, moet jij daar niet naartoe?’ Ik heb geantwoord: ‘Ma chérie, jij bent boeiender dan om het even welke kathedraal!’ En ik heb eraan toegevoegd, met een knipoogje: ‘En ik zou jou weleens in brand willen zien staan. Of liggen.’ Ze schonk mij toen een glimlach die mij meteen aan het zweven bracht. Ik kon mij nog net op tijd aan een dakgoot vastklampen, wie weet waar was ik anders heen gewaaid. Vanuit die positie had ik een fraai beeld op de Notre-Dame, en inderdaad: het gebouw stond in brand. Ik klom weer naar beneden, maar toen ik opnieuw plaatsnam, zag ik dat Hélène verdwenen was.»

HUMO Was ze naar de brand gaan kijken?

GLORIEUX-PÉTARD «In zekere zin wel. Want ik hoorde plots haar zilveren stem ‘Joehoe!’ roepen, zo'n tien meter boven mij. Toen Hélène ontdekte dat haar glimlach mij deed zweven, ondernam ze een experiment. Ze nam haar handspiegeltje, glimlachte naar zichzelf en hup: daar vloog ze langzaam hemelwaarts. Gelukkig duurde dat niet al te lang. Zachtjes daalde ze neder, en ik ving haar op in mijn sterke armen. Nu ja, sterk, ik moet niet overdrijven. Hélène weegt niet meer dan 50 kilo, dat prachtige, tengere diertje.»

HUMO Was je meteen bij de heropbouw betrokken?

GLORIEUX-PÉTARD «Bij de heropbouw van wat?»

HUMO Van de Notre-Dame.

GLORIEUX-PÉTARD «Een echte wederopbouw was niet nodig, alles stond nog recht. Toen men mijn advies vroeg, heb ik gezegd: ‘Jongens, gooi daar gewoon een nieuw dak op, en geen fantasietjes s’il vous plaît!’ Want ik ken die restaurateurs, ze hebben een neef die in dakramen doet, ze gooien het op een akkoordje, en voor je het weet, steken er tachtig Veluxen in zo’n middeleeuws gebouw. Ken je het Château de Chenonceau? Een prachtig, uniek kasteel. Daar hebben ze tien jaar geleden allemaal nieuwe ramen in gestoken, in gifgroen aluminium. Nu ja, dat maakt het gebouw misschien nog unieker.»

HUMO Wat waren de belangrijkste obstakels bij de restauratie van de Notre-Dame?

GLORIEUX-PÉTARD «Obstakels? Heb ik niet gezien. Zo moeilijk is dat niet hoor, een nieuw dak leggen. Maar in mijn relatie met Hélène waren er wel wat obstakels te overwinnen. Als je bij elke heerlijke glimlach begint te zweven, dan wordt dat lastig. In restaurants bots je tegen peperdure kristallen luchters of je gaat doorheen het vals plafond, dat soort dingen. Ik had steeds een touw rond mijn middel, zodat Hélène mij zonder veel gedoe omlaag kon trekken. Dan bond ik mezelf vast aan mijn stoel, maar vaak was haar glimlach zo overdonderend dat ik met stoel en al omhoog vloog. Daarna heb ik van die gewichten gekocht die ze gebruiken voor tuinparasols. Ik heb daar een handig karretje voor. Ik ontdekte dat een gewicht van 30 kilo volstaat om mij aan de grond te houden. Sinds ik dat weet, leef ik op een dieet van hamburgers, cola en zware bourgogne. En kaastaart. Want ooit komt de dag dat ik 30 kilo meer weeg, en dan zullen Hélène en ik zonder vervelende nevenwerkingen kunnen genieten van onze wonderlijke affaire!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234