televisie'De Campus Cup'
'De hoofdstad van Nigeria? Drie liter verf!'
Wat is 'De Campus Cup' toch een zonnig programma! Zelfs als hij stilstaat, lijkt die vriendelijke Otto-Jan Ham vrolijk rond te huppelen als een kuikentje dat voor het eerst het boerenerf verkent, met anderhalve meter achter zich een zorgzame hond, zodat een kwaadwillige ekster of een smerig kattenbeest zich geen illusies moet maken. Maar genoeg over zonnige boerenerven, u wilt lezen over uw lievelingsprogramma. Wel, vorige week was er een opname van 'De Campus Cup' waarbij aankomende biowetenschappers het moesten opnemen tegen studenten van de opleiding spiritualiteit en zelfontdekking, zeg maar SpiZel. Dat liep helemaal fout.
HUMO Wat liep er dan fout?
HELGA MEERVOUDTS (docente SpiZel) «Alles. Toen ik daar met mijn reizigers aankwam - ja, wij noemen onze studenten reizigers, want zij reizen naar zichzelf - werden wij geconfronteerd met handgels, schermen uit plexiglas en dat soort onzin. Die onwetenden geloofden dus in dat virus.»
HUMO Jij gelooft niet in dat virus?
MEERVOUDTS «Wij van SpiZel geloven alleen in innerlijke kracht die samenvalt met de kosmische energievelden van Het Al. Die coronahype dient enkel om de massa te indoctrineren met vaccins en appjes die je langzaam maar zeker veranderen in willoze robots.»
HUMO Die hele pandemie is dus onzin?
MEERVOUDTS «Integendeel, er zit een doordacht plan achter. Het is geen toeval dat net in deze tijden Marc Coucke bij Anderlecht wordt vervangen door Wouter Vandenhaute. Zo heeft die Coucke de handen vrij om zich weer met 'zogenaamde' geneesmiddelen bezig te houden. En wat Anderlecht betreft, die naam spreekt boekdelen. Het is de bedoeling dat de voetballiefhebber de schuld bij een Ander Legt.»
HUMO Hier begrijp ik geen hol van.
MEERVOUDTS «Daarom moet je holistisch leren denken, dan begrijp je van alles wél een hol. Dat kun je doen in twaalf sessies, telkens op een zaterdag.
»En dat van de schuld bij een ander leggen: dat is helaas de essentie van het voetbal. Het is altijd een tegenstander die hem erin trapt. Op die manier krijgen spelers nooit de kans de fout bij zichzelf te zoeken. Daarom willen wij dat het voetbal wordt hervormd. Wij eisen dat de ploeg die het meeste owngoals maakt, de wedstrijd wint. Volgens datzelfde principe hebben onze reizigers deelgenomen aan 'De Campus Cup'.»
HUMO Hoe is dat afgelopen?
MEERVOUDTS «Dat ging uitstekend. Onze ploeg gaf vanaf het begin foute antwoorden, en niet zomaar wat onzorgvuldigheden, nee: levensgrote missers! 'Wat is de hoofdstad van Nigeria?' - 'Drie liter verf!' Of: 'Wie bouwde de eerste microscoop?' - 'Tikkertje stopcontact!' Die studenten biowetenschappen hadden geen schijn van kans. We hebben een schitterende overwinning behaald.»
HUMO Met enkel foute antwoorden?
MEERVOUDTS «Onze eindscore was nul: zo'n prestatie kun je enkel leveren als je holistisch denkt. En zo is de cirkel weer rond, want wat is de nul? Een cirkel! Die studenten biowetenschappen zaten erbij als kikkers in een metrostation.»
HUMO Hier is een woordje uitleg op zijn plaats.
MEERVOUDTS «Kikkers in een metrostation zijn helemaal op zichzelf aangewezen. Welke lijn moeten ze nemen? Kunnen ze maar beter niet op de rails gaan zitten? Dat zijn allemaal vragen waar ze geen antwoord op krijgen, want kikkers kunnen niet lezen. Ook al staat het daar vol informatieborden, het enige wat hen kan redden is zelfinzicht. Dat zeg ik altijd aan nieuwe studenten: via spiritualiteit en zelfinzicht kan een kikker leren dat alle kennis één en ondeelbaar is, en zo komt hij te weten dat in Brussel lijn 5 naar Beekkant en Zwarte Vijvers rijdt. Dat lijken mij interessante plekken voor een kikker.
»Ik heb dat kort uitgelegd aan de zogenaamde winnaars van die aflevering, de studenten biowetenschappen, en die hebben zich meteen alle vier bij ons ingeschreven. Zo dom waren die dus ook weer niet.»