null Beeld

coronacrisiskomt sinterklaas wel?

'De Kerstman is een trumpiaanse versie van de Sint'

Zal de Sint dit jaar komen? Als het van de heilige man zelf afhangt wel. Zijn intrede in Antwerpen is aangekondigd voor zaterdagmiddag en zal live te zien zijn op de televisie. In een mededeling liet hij weten dat hij ook dit jaar over de daken zal lopen, 'desnoods in een ruimtepak'. Maar kan dat echt veilig gebeuren? Sinterklaaskenner Pablo Schoenders denkt van wel.

Hugo Matthijsen

PABLO SCHOENDERS «Daken bevinden zich in de openlucht en daar zijn goede redenen voor. Een indoordak kan natuurlijk ook, maar dan moet zich boven dat dak weer een ander dak bevinden, anders zou het niet indoor zijn, toch? Het virus houdt niet zo van de buitenlucht, dus dat zit wel goed. Bovendien rijdt Sinterklaas niet op een nerts over de daken, maar op een paard. Nertsen zijn bondgenoten van het virus, paarden niet. Over de daken lopen is virologisch dus totaal verantwoord.»

HUMO En die vleermuizen dan?

SCHOENDERS «Er zijn inderdaad sterke aanwijzingen dat covid afkomstig is van vleermuizen. Maar die beestjes zijn al lang in winterslaap. Een goeie honderd jaar geleden heeft Sinterklaas een interessant experiment gedaan: hij kwam in de zomer van 1911 incognito naar ons land om na te gaan of het niet comfortabeler zou zijn om begin augustus over de daken te lopen. Na één nacht wist hij genoeg. Ten eerste zijn de nachten dan nog te kort, zodat hij te weinig tijd zou hebben om zijn werk grondig te doen. En ten tweede: tegen de dageraad was de grote kindervriend - vergeef mij de onbeschaafde uitdrukking maar ik kan het niet anders verwoorden - ondergescheten door de massaal aanwezige vleermuizen. Het plan om de Sinterklaasperiode naar de zomer te verhuizen verdween roemloos in de prullenmand.»

HUMO Sinterklaas is al erg oud. Is hij een risicopatiënt?

SCHOENDERS «Deskundigen beweren dat het virus banger moet zijn voor Sinterklaas dan omgekeerd. Sinterklaas is geboren in de 12de eeuw. Noem een besmettelijke ziekte en de man heeft ze overleefd. De pest, cholera, tyfus, pokken, mazelen, sars of lepra in de buurt? Het immuunsysteem van de baardige heilige moet daar eens goed om lachen. Er zijn oude verhalen over Sinterklaas die steden bezocht waar de pest of de pokken heersten, en na het besprenkelen van de huizen met wijwater verdwenen die akelige ziektes als sneeuw voor de zon. Virologen menen dat Sinterklaas vooraf in dat wijwater had gespuwd, zodat hij de stad eigenlijk besproeide met antistoffen.»

HUMO Als dat werkt, hoeven we misschien niet te wachten op een vaccin?

SCHOENDERS «Inderdaad, als Sinterklaas elke nacht wat hoest op de daken, en misschien al eens in een schoorsteen spuwt, ligt de pandemie wellicht enkele dagen later knock-out in de lappenmand.»

HUMO Zijn daar geen gevaren aan verbonden?

SCHOENDERS «Omdat het speeksel van de heilige man giftig zou zijn? Het is inderdaad theoretisch mogelijk dat de man, gezien zijn leeftijd, bacteriën met zich meedraagt waar de moderne mens geen weerstand tegen heeft. Maar er zijn geen data zoals bijvoorbeeld massale kindersterfte na een schoolbezoek die deze hypothese ondersteunen. Ik wil ook formeel tegenspreken dat de Sint over gifklieren zou beschikken. We moeten dus niet bang zijn voor een kuchje van de heilige man.»

HUMO De kinderen kunnen de aankomst van de stoomboot dit jaar niet ter plaatse toejuichen. Vindt Sinterklaas dat erg?

SCHOENDERS «Hij vindt dat natuurlijk jammer, maar Sinterklaas beseft dat zijn publieksloze aankomst de volksgezondheid dient. Maar er is één punt waar hij moeite mee heeft, en dat is de duurtijd van de maatregelen. Die lopen tot 13 december. Hij heeft mij letterlijk gezegd: 'Ik moet mij aan allerlei regeltjes houden, maar die doorzopen neanderthaler uit het Hoge Noorden, die debiel met zijn rendieren, krijgt daarna gewoon vrij spel! Dat pik ik niet. Als de lockdownperiode niet wordt verlengd, stap ik naar de rechter!»

HUMO Dat is een bijna trumpiaanse reflex.

SCHOENDERS «Ik moet u scherp terechtwijzen. Elk trumpianisme is de heilige man vreemd. Het omgekeerde is eerder waar, het is niet moeilijk om in de Kerstman een zielige trumpiaanse versie van de heilige man te zien. Sinterklaas heeft mij dat zelf gezegd, dus houdt het steek.»

Hij komt, hij komt, ... intrede van de Sint Ketnet, zaterdag 14 november, 14.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234