null Beeld BELGA
Beeld BELGA

tv-tip'Strafrechters'

De kritische woorden van een jurist: ‘Eén wet zou volstaan: ‘Alles is verboden!’’

De rechtspraak is een mooie uitvinding, vooral als je wordt vrijgesproken voor iets waar je schuldig aan bent. Als je niet schuldig bent, is een vrijspraak namelijk vanzelfsprekend, én vooral veel gedoe. En wie als onschuldige wordt veroordeeld, zal zuchten: ‘Had ik het maar gedaan, dan had ik tegen mezelf kunnen zeggen dat acht jaar in de bak eigenlijk nog meevalt, gezien mijn wandaden.’

Zo zie je maar hoe ingewikkeld het recht is. Dat valt ook af te leiden uit de soorten rechters die we hebben: strafrechters, familierechters, scheidsrechters, baanrechters, handelsrechters, grensrechters, politierechters... De lijst is schier eindeloos. Ja, u leest het goed: schier, een woord dat zelfs in kwaliteitskranten schier onvindbaar is, omdat men daar uit gemakzucht meestal kiest voor het onbenullige bijna. Maar goed, we hadden het over de rechtspraak.

HUMO Waarom is de rechtspraak zo ingewikkeld?

KEVIN DUYNBEEK (jurist) «Dat heb ik mij tijdens mijn studie ook vaak afgevraagd. Waarom zijn er zoveel wetten, terwijl het veel eenvoudiger kan? Ik meen dat één wet zou volstaan.»

HUMO Hoe zou die wet dan luiden?

DUYNBEEK «Simpel: alles is verboden. Dat maakt het voor de rechter veel simpeler. Rijdt iemand door een rood licht? Verboden, dikke boete! Rijdt hij of zij door een groen licht? De rechter zal wel uitmaken of dat mocht.»

HUMO En wat als iemand aan de verkeerslichten staat te twijfelen of hij zou doorrijden of niet?

DUYNBEEK «Twijfelen is verboden, want alles is verboden. De rechter moet beslissen of en hoe zwaar die twijfelaar wordt gestraft.»

HUMO En dat zou de rechtsgang eenvoudiger maken?

DUYNBEEK «Zeker. Neem nu het geval-Bart De Pauw. Een beetje rechter zou zeggen: ‘Ha, meneer maakt televisieprogramma’s. Wel, dat is verboden, vriend. Drie jaar bak!’ Dan heb je geen discussie meer over die sms’jes, daar zal De Pauw wel wijselijk over zwijgen, want sms’en is ook verboden, ongeacht wat er in die berichten te lezen staat.»

HUMO Maar is iemand veroordelen dan ook niet verboden?

DUYNBEEK «Eigenlijk wel. Vroeg of laat beginnen die rechters elkaar in het gevang te zwieren, daar moet je niet aan twijfelen. Daarom ben ik na mijn rechtenstudie een café begonnen. Helaas had ik die coronacrisis niet zien aankomen.»

HUMO Hoe erg ben je financieel getroffen?

DUYNBEEK «Naast de horeca zit ik ook in de coke, en dat blijft goed draaien. Maar ik zit niet alleen in, maar ook áán de coke, en dat is eigenlijk tragisch. Ik ben als een metselaar die zijn eigen stenen opvreet, of als een binnenschipper die ieder kanaal leegdrinkt. Met andere woorden: ik ben schier failliet!»

HUMO Het verrast mij dat je het woord schier gebruikt.

DUYNBEEK «Ik hoop dat het een aangename verrassing is, want ik gebruik dat woord graag. Ik zit bij wijze van spreken niet alleen aan de coke, maar ook aan het woord schier. Daarom heb ik gesolliciteerd bij de Vlaamse kwaliteitskranten, in de naïeve veronderstelling dat ze mij meteen een topjob zouden geven. Maar helaas!»

HUMO Je bent afgewezen?

DUYNBEEK «Ja, en niet alleen door de kwaliteitskranten, maar ook door de prachtigste vrouw die ik ooit heb ontmoet. Ze vond mij een onbenul. Dus ik dacht: als ik voor een kwaliteitskrant werk, zal ze wel anders naar mij kijken. Maar helaas dus. De zogenaamde kwaliteitspers draagt een verpletterende verantwoordelijkheid in heel deze onverkwikkelijke affaire! Wat zeg ik? Er was niet eens een affaire! Het is om te huilen, ik word er schier depressief van.»

HUMO Zijn er dan geen lichtpuntjes?

DUYNBEEK «O ja, maar ik heb niks met lichtpuntjes. Hier en daar hangt nog wat kerstverlichting, dus aan lichtpuntjes geen gebrek. Meer zelfs: de lichtpuntjes komen mij de strot uit. Inderdaad, als ik hoest, spuw ik fraai vuurwerk. Maar hoesten is tegenwoordig verboden, en vuurwerk ook. Dus daar sta ik dan met al mijn nutteloze talenten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234