null Beeld

Halloween

‘De leiding van het hiernamaals is pro-Beerschot!’

Allerzielen komt eraan, en ook het merkwaardige Halloween, een uitgelezen periode om wat aandacht te schenken aan onze overledenen. En toeval of niet, deze ochtend zat er een gestorvene op een bedauwde tuinstoel naar de herfstbladeren te staren. Wij boden de man een kopje koffie aan en stelden hem een paar interessante vragen. Een kleine opmerking: interessante vragen zijn volkomen waardeloos, tenzij daar ook interessante antwoorden op komen. Dat was gelukkig het geval.

Hugo Matthijsen

HUMO Hoelang bent u al dood?

ALBERT SCHOONWYFS «58 jaar, ik ben in 1962 onder een vrachtwagen terechtgekomen. Ik dacht nog: oei, die kasseitjes zijn wel erg glad. En hup, daar ging ik naar de eeuwigheid.»

HUMO Hoe ziet die eeuwigheid eruit? Is er een hemel of een hel?

SCHOONWYFS «Dat kun je zelf kiezen. Je krijgt een formulier waarop je moet aanvinken in wat voor hiernamaals je wilt terechtkomen. Ik heb zelf gekozen voor Athene in de tijd van Pericles, omdat ik leraar geschiedenis was. Heel gezellig, met voldoende moderne accenten zoals bioscopen, goeie restaurants en gezellige cafés.»

HUMO Familie en vrienden die voor een ander hiernamaals hebben gekozen, kun je dus niet ontmoeten?

SCHOONWYFS «Nee, maar vroeg of laat kom je die wel tegen in een ander hiernamaals. Je kunt namelijk altijd van plek veranderen. Dan dien je gewoon een nieuwe aanvraag in bij het Centraal Comité, en die wordt bijna altijd ingewilligd.»

HUMO Wie zit er in dat Centraal Comité?

SCHOONWYFS «Leden van het Centraal Bestuur, dat om de vijfentwintig eeuwen opnieuw wordt verkozen. Binnenkort zijn er nieuwe verkiezingen, maar je kunt enkel kandidaat zijn als je al minstens vijfentwintig eeuwen dood bent. Het Centraal Comité heeft dat zo beslist, en velen vrezen dat bij de daaropvolgende verkiezingen zal worden beslist dat je al vijftig eeuwen dood moet zijn. En zo blijft de macht in handen van dezelfde kliek.»

HUMO En valt daar iets tegen te beginnen?

SCHOONWYFS «Eigenlijk niet. Je kunt wat zeuren in 'Terzake' of een opiniestuk schrijven, maar dat heeft natuurlijk geen impact.»

HUMO Waarom niet? Kijken overledenen niet naar 'Terzake'?

SCHOONWYFS «Onze voertaal is het Sanskriet. Bij mijn weten is Kathleen Cools die taal niet machtig.»

HUMO Iets anders: waarom bent u deze ochtend naar mijn tuin gekomen?

SCHOONWYFS «Dat was een vergissing. Den Antwerp is tegenwoordig goed bezig, en ik wilde eens naar een match gaan kijken. Daar zijn eenvoudige formules voor, maar er is iets fout gelopen in het ruimte-tijdcontinuüm. En ik vrees dat ik weet wie daarachter zit: het Centraal Comité! Die kerels hebben mij gesaboteerd.»

HUMO Heeft dat comité iets tegen voetbal?

SCHOONWYFS «Helemaal niet. Maar heel dat comité zit in het kamp van den Beerschot.»

HUMO Zijn daar bewijzen voor?

SCHOONWYFS «Bewijzen niet, wel sterke aanwijzingen. Want op die regel dat je al vijfentwintig eeuwen dood moet zijn om op de kieslijst te kunnen komen, is er één grote uitzondering: spelers van Beerschot! Een middenvelder die morgen tegen een brugpijler knalt, kan overmorgen verkozen worden in het Centraal Bestuur. Ik vind dat een schande.»

HUMO Leidt dat tot veel protest?

SCHOONWYFS «Helemaal niet. Een slachtoffer uit Pompeï of een Tibetaan die is doodgebeten door een yeti, heeft geen boodschap aan de rivaliteit tussen Antwerp en de ratten van 't Kiel. Maar het kan nog erger dan wat mij is overkomen. Een vriend van mij die ook Antwerpsupporter is, belandde op de match Beerschot - KAA Gent, midden in het supportersvak van Beerschot. Daar stond hij dan. Gelukkig won Gent met 5-1, maar die man kon niet anders dan bedeesd meeschelden en tieren, want ook een overledene wordt niet graag op de bek geslagen. Nee, dood zijn is niet altijd even prettig.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234