null Beeld

Het nieuwe seizoen van 'Thuis'

‘De race naar het coronavaccin: dokter Ann vs. dokter Judith!’

Hugo Matthysen

Het grote verschil tussen de Vlaamse televisiezenders zit hem in het achterliggende denkwerk: daarin heeft de VRT een straatlengte voorsprong op de concurrentie. We hebben het dan niet over een prulstraatje als de Tennisdreef in Wemmel, maar over een flinke wegenisgigant als de Boomsesteenweg! Een voorbeeld? In het nieuwe seizoen van 'Familie' probeert VTM krampachtig een coronavrije wereld te schetsen. Bij 'Thuis' is het anders. In de eerste vijf minuten van de aflevering van 31 augustus wordt al alarm geslagen door Waldek: 'Hebben jullie het gehoord? We zitten met een hardnekkig virus!' Drie minuten later draagt iedereen een mondmasker. Heel slim! Maar heeft dat geen gevolgen voor de verhaallijnen?

WILLEM ELSSCHOT (scenarist 'Thuis') «Dat heeft grote gevolgen, maar als scenarist moet je dat als een cadeau beschouwen.»

HUMO Heet je echt Willem Elsschot?

ELSSCHOT «Nee, maar ik heb onder die naam gesolliciteerd. En het antwoord was: we hebben je even gegoogeld, en we denken dat je geschikt bent voor de job. Welkom in ons schrijversteam!»

HUMO Zit er een grote corona-lijn in de nieuwe reeks?

ELSSCHOT «We hebben het geluk dat we bij 'Thuis' twéé dokters hebben: Ann en Judith. Hoe bouw je in tijden van corona een geloofwaardige spanning op tussen die twee? Wel, het antwoord is simpel maar geniaal: we laten ze allebei op zoek gaan naar een vaccin, elk in hun eigen laboratorium. Dat wordt heel spannend, want hun werk wordt gesaboteerd door Dieter, die een antivaxer blijkt te zijn, maar Dieter kan het woord 'saboteren' amper spellen, dus dat loopt goed af.»

HUMO En wordt er een vaccin gevonden?

ELSSCHOT «Ja, maar ik kan natuurlijk niet verklappen wie met het perfecte geneesmiddel komt aandraven. In elk geval, na tien afleveringen is dat vaccin beschikbaar, en vanaf die aflevering hoeft niemand nog een mondmasker te dragen. Dat is ook handig als je nieuwe personages moet introduceren: die stappen Bar Madam binnen, barvrouw Angèle kijkt hen even scheef aan en zegt: 'Ge moogt dat ding afzetten, denk even na over wat ge wilt drinken, en dan geef ik u ondertussen een spuitje. Kunt ge uw mouw oprollen?' Dat heeft productioneel nogal wat voordelen.»

HUMO En daarmee is de coronakous af?

ELSSCHOT «Neenee, want in de mondmaskerperiode is Lowie verregaand handtastelijk geweest met Tamara, en daarmee bedoel ik niet dat hij zich als een handtas heeft gedragen, wel integendeel. Het arme meisje had niks door, ze dacht de hele tijd dat haar vriend Bob liefdevol aan haar zat te friemelen. Drama, drama!»

HUMO Vallen er slachtoffers?

ELSSCHOT «Ja. De dokter wier naam ik niet mag noemen waarschuwt dat je in de eerste dagen na de vaccinatie geen goedkope pils mag drinken. Frank Bomans slaat die raad natuurlijk in de wind, en hij krijgt wanen. Hij is ervan overtuigd dat hij een missionaris is, in het Belgisch Congo van de jaren 20. Dat is een mooie kans om een stukje onverwerkt verleden te belichten. 'Haha!' buldert Bomans, 'ge hebt allemaal goed uw best gedaan om er wit uit te zien, maar ik trap daar niet in! Vooruit, werken en bidden, of ge krijgt lappen op uw bakkes!' Om hem rustig te houden bouwen ze een kerkje met een dak van palmbladeren, waar Frank elke dag de mis mag lezen. Dat gedoe zal tot Kerstmis duren, want de dokters zoeken een middel dat Bomans van zijn wanen verlost, maar dat is heel wat moeilijker dan een simpel vaccin.»

HUMO In de seizoensfinale werd een dubbele moord gesuggereerd. Hoe zit dat?

ELSSCHOT «Het was de bedoeling dat advocate Karin en viezerik Jacques het loodje zouden leggen, maar gelukkig hebben we dat nog kunnen rechttrekken. De kijker zag een rood tentje en wat politiemensen, je denkt dan meteen aan een misdrijf, maar dat blijkt een misverstand te zijn: het waren gewoon de mannen van de gas die een lekke leiding moesten repareren. Dat brengt onze dokters op een idee: kunnen ze hun vaccin niet via de gasleiding in elke Vlaamse woning binnenbrengen, in de vorm van een aerosol? Als moeder de vrouw dan de patatten op het vuur wil zetten, ademt ze eerst tien seconden vaccin in vóór er gas uit de leiding komt, en hup: ze is immuun!»

HUMO Ja, maar wat dan met mensen die elektrisch koken?

ELSSCHOT «Daar is veel discussie over. Misschien is de waterleiding een optie, daarover zal nog lang worden gedebatteerd in Bar Madam. En dat is maar goed ook, want het ziet er niet naar uit dat we dat virus snel weg krijgen, en 'Thuis' moet natuurlijk geloofwaardig blijven. Het definitief verjagen van die Covid-19 is wellicht iets voor de seizoensfinale van juni 2021.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234