null Beeld

Hamsteren

De rollen omgekeerd: Humo's grote toiletpapiertest

Ondanks herhaalde waarschuwingen is de Vlaming aan het hamsteren geslagen. Het liefst toiletpapier, en het liefst zoveel mogelijk. Humo, uw lijfblad voor ál uw levenskeuzes, ging een robbertje vechten in enkele grote supermarkten om een sluitend oordeel te bekomen over welk huismerk gekroond mag worden tot Humo's Hamstertip.

Tom Raes

365 TOILETPAPIER DELHAIZE ★★★½☆

Een sterk begin van de steekproef, ondanks de bescheiden twee laagjes waaruit dit papier volgens de verpakking is samengesteld. Die geringe dikte zorgt er echter voor dat het papier zich makkelijk laat samenvouwen voor de iets krachtiger veeg. Voor de relatief lage prijs krijgt u waar u voor betaalt: sobere absorptie zonder franjes. Op het vlak van decoratie blinkt het papier uit in soberheid, een stijlkeuze die de meer discriminerende burger teleurstellend zou kunnen noemen, maar: wat is uiterlijk vertoon waard in crisistijd? Inderdaad.

ECO PLANET TOILETPAPIER CARREFOUR ★★☆☆☆

Teleurstelling in twee laagjes. Wat hierboven met dezelfde samenstelling werd klaargespeeld, zou dit papier nog niet weten te evenaren met tíén lagen. Werkelijk alles zit hier scheef, van de vale, beige teint tot het moeizaam afscheuren en het huidcontact dat doet denken aan een veegbeurt met grove korrel. De gedachte dat we hiervoor anderhalf uur hebben staan aanschuiven in een rij met van loopneus en -rek voorziene bejaarden stemt ons droevig. De 'eco' in de titel? Zou slaan op het geringe aantal lagen per vel. Rest de vraag: wat baat zo'n milieubewustzijn als je van de weeromstuit dubbel zoveel velletjes moet gebruiken?

BONI SELECTION CLASSIC KEUKENROL COLRUYT ★★½☆☆

Toegegeven: een vergissing. Eén die we pas doorhadden toen we weer op de parking stonden, nahijgend van het handgemeen dat was voorafgegaan aan het bemachtigen van de rol in kwestie. Het moet evenwel gezegd: op het vlak van absorptie kent deze rol haar gelijke niet. Niet alleen ons eigen bloed, maar ook dat van de ongelukkige die ons achter de kassa's in een hinderlaag had opgewacht om ons onze rollen afhandig te maken, liet zich met slechts één vel wegvegen. Op sanitair vlak laat de 'Boni Selection Classic' echter steken vallen: wie in vredestijd gewend is aan de toets van fluweel of met aambeien kampt, heeft hier een taaie brok aan.

FLORALYS SUPER SOFT LIDL ★★★½☆

De eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat we onze maatstaven moesten aanpassen voor dit papier. Intussen zaten we aan dag drie van de steekproef, en aangezien onze hamsterimpulsen geconcentreerd waren op het bemachtigen van toiletpapier, ontwaakten we die ochtend met alleen nog witte rijst in de voorraadkamer. Zoals genoegzaam bekend doet witte rijst geen wonderen voor de peristaltiek, en dus bleef ons scoreblad de rest van de dag noodgedwongen leeg. Tot de avond aanbrak en een gelukkig toeval met een omgestoten glas ons op meer mogelijkheden wees. Mits toevoeging van de juiste hoeveelheid vocht krijgt dit toiletpapier namelijk een niet onsmakelijke, papperige textuur die zich, bijvoorbeeld na toevoeging van bouillon, uitstekend leent tot het bereiden van een ersatz-risotto. Handig voor tijden waarin voedsel schaars is en winkelen onverhoeds levensgevaarlijk is geworden? U zegt het. Een onverwachte meevaller, en goed voor 3,5 ster.

AH EXTRA ZACHT EN STERK TOILETPAPIER ALBERT HEIJN ★★½☆☆

Dag vier en vijf van onze grote toiletpapiertest brachten geen enkele verlichting - de via videochat geraadpleegde huisarts wees beschuldigend naar onze ersatz-risotto - waardoor we zelfs tot kort voor onze deadline geen idee hadden wat aan te vangen met deze rol. Met haar decoratieve details in een zachtroze kleur leent ze zich niet zonder slag of stoot tot verwerking in bereidingen. Zelfs pogingen om een rijstepap te bekomen (diende die witte rijst nog érgens voor) leidden nergens toe door de opmerkelijke sterkte. We beroepen ons dus op een nietszeggende score, maar houden een rol achter de hand voor de laxeermiddelenlakmoesproef van volgende week. Ze zal geen dag te vroeg komen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234