null Beeld VRT
Beeld VRT

columnHugo Matthysen

De totale onkunde van Jeroen Meus: ‘Kent die man het verschil wel tussen burkop en krabiet?’

Twitter ontplofte toen Jeroen Meus vorige week krabiet met ontslagen aardpeer klaarmaakte. Over die aardpeer was geen discussie: ze had haar C4 drie dagen eerder gekregen en de culinaire wereld was het erover eens dat het ontslag onbetwistbaar was (om dringende redenen, namelijk het klaarmaken van krabiet met ontslagen aardpeer). Nee, de discussie ging over de krabiet. Was dat niet exact hetzelfde als burkop, en zo niet, waarom dan wel? Gelukkig zijn er experten die zich niet van de kook laten brengen.

HUMO Wat is precies het verschil tussen krabiet en burkop?

FIEN KRYGSLA (experte) «Typisch voor beide gerechten is dat ze worden gemaakt met ingrediënten. Ze lijken dus erg op elkaar. Maar traditioneel werd krabiet in boerengezinnen gestoofd op een kookplaat van het merk Smeg, voor burkop gebruikte men een Atag.»

HUMO Hadden die arme boerengezinnen dan twee dure kookplaten in huis?

KRYGSLA «Nee, ze maakten ook geen krabiet klaar, laat staan burkop. Daar konden die arme mensen enkel van dromen.»

HUMO Toch zijn het twee traditionele gerechten?

KRYGSLA «Wat is een traditioneel gerecht? Noem er eens eentje?»

HUMO Biefstuk friet?

KRYGSLA «Dat is in elk geval géén traditioneel Belgisch gerecht. De aardappel komt uit Zuid-Amerika, dus daar stonden de eerste frietkoten. Historici breken zich al jaren het hoofd over de functie van de piramides van de Maya’s. Wel, ik zie die kerels daar rustig op die trappen zitten terwijl ze een frietje steken. Wellicht heette mayonaise oorspronkelijk ‘mayanaise’, ofwel noemde dat volk zichzelf de ‘Mayo’s’. De Spanjaarden lagen er in elk geval niet wakker van. Ik ook niet, trouwens.»

HUMO Waarom niet?

KRYGSLA «Uit principe. Je mag nooit wakker liggen van dingen die met je werk te maken hebben, daar krijg je een burn-out van. Dat is een wijze les die ik heb geleerd, ik heb namelijk al een burn-out gehad.»

HUMO Hoe heb je die burn-out gekregen?

KRYGSLA «In een houten kist, op een europallet. We zijn twee dagen bezig geweest om die voorzichtig te openen.»

HUMO Pardon?

KRYGSLA «Heb je een scheet gelaten?»

HUMO Nee, ik zei pardon omdat ik niet begrijp hoe je een burn-out kunt verpakken.

KRYGSLA «Dat is inderdaad niet eenvoudig. Een burn-out is een Keltische stookplaats, eigenlijk gewoon een gat in de grond om burkop in klaar te maken. Probeer dat maar eens uit te graven! Voor je het weet ontstaat er een nieuw gat, en de argeloze voorbijganger zal dan roepen: ‘Hola, een burn-out!’ Terwijl het gewoon een gat in de grond is.»

HUMO Als ik even doordenk, was het dus een burn-out van het merk Atag.

KRYGSLA «Heel goed, tenzij de kerels krabiet stoofden, dan was het een Smeg. Dat had te maken met hun geloof. Je had Atag, de god van de smeltende boter, en Smeg, de duistere koning van het sudderende varkensvlees.»

HUMO De Kelten aten dus varkensvlees?

KRYGSLA «Dat betwijfel ik. Als je die mensenoffers ziet, dat plunderen en brandstichten, dan kom je tot de conclusie dat de Kelten zélf varkens waren, of zich toch zo gedroegen. Vandaar mijn twijfel. Maar er schuilt ook een grote paradox in. De Kelt die zich het meest als een varken gedroeg, werd die opgevreten? Waarschijnlijk niet, die smeerlap at zelf zijn medemensen op als hij daar zin in had. Het grootste varken werd dus niet als een varken beschouwd. Of toch niet door zichzelf.»

HUMO Even terug naar die burn-out. Is die nog in je bezit?

KRYGSLA «Mijn collega’s en ik willen een burn-outmuseum oprichten. Dat zou daar een topstuk kunnen worden. Sommigen willen Jeroen Meus dat museum plechtig laten openen, maar daar is veel gedoe over, zeker sinds vorige week. Is iemand die niet eens het verschil kent tussen burkop en krabiet wel geloofwaardig als museumopener? Zal die onkunde niet afstralen op onze instelling? Ik ligt daar niet wakker van, want ik heb al een burn-out, en hij is in bruikleen geschonken aan het BOM – het Burn-Out Museum, dus.

»Collega’s van mij opperen dat we Jeroen Meus eens flink op de rooster moeten leggen wegens zijn zogenaamde culinaire expertise. Dat leidt dan weer tot andere discussies: boven welke burn-out moet dat dan, een Atag of een Smeg?»

HUMO Met andere woorden: is Jeroen Meus een burkop...

KRYGSLA «...of een krabiet? Het is in elk geval duidelijk dat hij het zelf totaal niet weet, de arme man.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234