Wout Van Aert Beeld REUTERS
Wout Van AertBeeld REUTERS

Tour de France

De ware aard van de Tour de France-kijker: ‘De wielerfanaat is een luie buffel!’

Hugo Matthysen

Geef mij een wiel en ik begin de naaf af te likken. Het is misschien wat sterk uitgedrukt, maar inderdaad: ik ben een wielerliefhebber. Urenlang kan ik in de zetel hangen, starend naar een peloton waar niks gebeurt, en als de helikoptercamera een interessant kasteel toont, of de ruïne van een cisterciënzerklooster uit de 12de eeuw, roep ik luid: weg daarmee, ik wil dat peloton zien, dat peloton waar niks gebeurt! Maar dit jaar kan de Tour mij niet boeien. Nochtans gebeurt er in het peloton even weinig, zijn de kastelen even interessant en de cisterciënzerkloosters net zo geruïneerd als altijd. Hoe komt dat toch?

HUMO De Tour in september, maakt dat de wedstrijd minder interessant?

DR. LENE TEITRITZ (tijdsdeskundige) «Als tijdsdeskundige zeg ik altijd: vijgen na Pasen zijn als mosterd na de maaltijd. Dat is toevallig ook de titel van mijn proefschrift, en dat was niet voor een mastertje van dertien in een dozijn, maar voor een doctoraat! Maar om even op uw vraag terug te komen: hebt u weleens een paasei gegeten in oktober?»

HUMO Nee.

TEITRITZ «Ik wel, en het was niet te vreten.»

HUMO Omdat het al een halfjaar oud was?

TEITRITZ «Nee, het was twee dagen voordien gemaakt! De vorm was perfect en op de chocolade viel niets aan te merken. Maar dat paasachtige ontbrak.»

HUMO En dat proefde u?

TEITRITZ «Nee, dat voelde ik zo aan. Tijdsbeleving is een zaak van aanvoelen, weet u. Ik nam dat ei in de hand, ik rook eraan, het rook tussen haakjes heerlijk. Hoort u mij?»

HUMO Zeker.

TEITRITZ «Waar blijven dan die haakjes?»

HUMO Mijn excuses. Ik was even onoplettend.

TEITRITZ «Dus ik rook eraan (het rook heerlijk). Dankuwel.»

HUMO Graag gedaan. En smaakte dat ei?

TEITRITZ «Ik heb er niet van gegeten, want het paasachtige ontbrak, wij noemen dat ook weleens de paaskwaliteit. En zonder paaskwaliteit is een chocolade-ei geen paasei, daarover zult u het wel met mij eens zijn.»

HUMO Ik ben het helemaal met u eens.

TEITRITZ «Dat is jammer, want uit onenigheid ontstaan vaak vruchtbare discussies.»

HUMO Mag ik even terug-komen op mijn eerste vraag? Waarom loopt de wielerliefhebber niet warm voor de Tour in september?

TEITRITZ «Het BWO heeft daarover onlangs een interessante studie gepubliceerd.»

HUMO Wat is het BWO?

TEITRITZ «Dat is het onderzoekscentrum waarvan ik directeur ben. Ik vind BWO een mooie afkorting, ze bekt goed, ze is knapperig en klinkt voldoende ernstig. Waarvoor BWO precies staat, dat moet ik nog eens bekijken. Bijzonder Waardevol Onder-zoekscentrum misschien? Buitengewoon Weten-schappelijke Organisatie? We zien het later wel.»

null Beeld

HUMO Wat heeft het BWO ontdekt?

TEITRITZ «De wielersport, en dan met name de Tour, trekt vooral mannen aan. Mannen zijn van nature lui. Juli is de ideale maand voor zo'n wedstrijd, want het is een periode met veel onaangename taken. Het gras moet worden gemaaid, de kinderen zeuren dat ze naar een speeltuin willen, het tuinhok kan een likje verf gebruiken en het onkruid op de oprit dient te worden verwijderd. Schat, kun je mijn rug even komen insmeren? Wil je de barbecue even schoonmaken? We hebben een wespennest, kun je de brandweer bellen? Als de Tour wordt gereden, heeft de man daar allemaal geen tijd voor.»

HUMO En hoe zit het met de voorjaarsklassiekers? Dan is er toch nog geen sprake van barbecues, wespen en ander zomers gedoe?

TEITRITZ «In de wielersport is tactiek heel belangrijk. De man weet dat de zomer eraan komt, met alle bijbehorende ellende. Het is belangrijk dat hij zijn vrouw er op tijd aan herinnert hoe groot zijn liefde voor de wielersport is.»

HUMO Is die hele omweg wel nodig? Kan een man niet gewoon zeggen: sorry vrouw, doe het zelf, je weet dat ik een luie buffel ben?

TEITRITZ «Ja, eigenlijk wel. Misschien moet ik dat eens voorleggen aan mijn man, dan kunnen we in de zomer gewoon naar de heruitzendingen van 'Dieren in nesten' kijken, op het andere net.»

‘Sporza: Ronde van Frankrijk’, Eén, elke dag, ca. 13.30

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234