voorbeschouwerPeter Sonckels
De zin en onzin van voorbeschouwingen: ‘Op de Spelen van 2032 mik je beter op rode biet dan op goud’
Hoe kwamen de nazi’s aan hun geld? Zo’n aanloop naar een wereldoorlog moet toch wel wat kosten? Het antwoord krijgen we weldra op Canvas, we moeten alleen nog wat geduld oefenen. Alvast even voorbeschouwen is in dit geval dus niet nodig, en bovendien is die uitzending vast wel ergens online te vinden. Het EK voetbal, dat is andere koek, daarop wordt voorbeschouwd dat horen en zien je vergaat. Dat brengt ons bij de vraag: hebben voorbeschouwingen überhaupt (om maar eens een nazi-uitdrukking te gebruiken) enig nut? En wie kan daar beter op antwoorden dan een professioneel voorbeschouwer?
PETER SONCKELS (voorbeschouwer) «Ik kan daar helaas niet meteen op antwoorden, maar ik kan daar wel enige voorbeschouwingen aan wijden. Heel algemeen zou ik zeggen: het kan alle kanten uit, je weet nooit hoe het loopt met voorbeschouwingen.»
HUMO Wat voor voorbeschouwingen heb je de laatste tijd gepleegd?
SONCKELS «Als voorbeschouwer moet je vooruit kijken. Ik richt mijn blik al op de Olympische Spelen van 2032.»
HUMO Waar zullen die doorgaan?
SONCKELS «Niet te snel! Zullen die Spelen wel doorgaan? Dat is de eerste vraag die een voorbeschouwer zich stelt.»
HUMO Waarom zouden ze níét doorgaan?
SONCKELS «Dat antwoord kun je pas definitief geven in de nabeschouwing. Je moet dus, en nu word ik een beetje technisch, voorbeschouwingen geven op de nabeschouwingen. Of beter nog: nabeschouwingen bij die voorbeschouwingen, en daar dan je slotbeschouwing uit distilleren. Anders sta je nergens. Maar nu het n-woord is gevallen: waar is dat, nergens? Je hebt de klassieke zinsnede: ‘Ik heb overal gezocht, maar ik heb mijn sleutels nergens gevonden.’ De spreker heeft zijn sleutels dus gevonden. Niet overal, en dat is logisch, want anders zou hij een oneindig aantal sleutels hebben. Maar wel: nergens! Met andere woorden, wie zijn sleutels niet wil verliezen, moet ze nergens neerleggen. Met andere woorden: hou ze gewoon op zak, dat voorkomt veel nutteloos opsporingswerk.»
HUMO Dankjewel voor deze praktische tip.
SONCKELS «Zo zie je maar hoe handig voorbeschouwingen kunnen zijn.»
HUMO Om de draad niet kwijt te raken: denk je dat we goud kunnen halen op de Spelen van 2032? En in welke disciplines?
SONCKELS «Als ik al even mag voorbeschouwen: ik betwijfel of er in 2032 nog goud, zilver en brons zal worden uitgereikt. Dat zijn namelijk grondstoffen, en die worden schaars. Het is best mogelijk dat de winnaar in de toekomst een rode biet, een raap of een radijs krijgt. Dat is milieuvriendelijker. Als ik een 10-jarige atleet was, zou ik dus niet alleen op goud mikken, maar ook op rode biet, of raap, of wat dan ook. Anders sta je daar misschien met lege handen.»
HUMO Denk je dat dit gesprek verder nog tot iets zal leiden?
SONCKELS «Nu moet ik mij op glad ijs begeven en mij iets verder wagen dan de klassieke voorbeschouwing: ik ga namelijk een voorspelling doen. Dat is altijd een beetje gewaagd, maar op basis van goeie voorbeschouwingen kun je tot goeie resultaten komen. Welnu, ik voorspel dat dit gesprek zal eindigen met een positieve boodschap, vol optimisme en gesteund op de overtuiging dat we door goed samen te werken mooie dingen kunnen verwezenlijken. Meer nog, ik verklaar hier onomwonden dat we samen moeten bouwen aan een betere wereld! Wat denk je?»
HUMO Zelden werd de nagel der voorspellingen zo verbluffend op de kop geslagen! Dankjewel.
SONCKELS «Graag gedaan. Maar waar zijn mijn verdomde autosleutels?»
HUMO Nergens?
SONCKELS «Inderdaad, ze zitten in mijn vestzak. Je hebt heel goed opgelet.»
‘Les nazis et l’argent’, Canvas, zondag 30 mei, 22.45