null Beeld BelgaImage
Beeld BelgaImage

Interview

Deze Belg stond oog in oog met Pablo Escobar: ‘Ik waggelde naar de badkamer en daar stond hij!’

Op het hoogtepunt van zijn macht verpatste drugsbaron Pablo Escobar dagelijks voor een half miljard dollar aan cocaine. De man was dus bepaald geen arme sloeber. Hij beschikte over een vloot vliegtuigen en helikopters, een dierentuin en vooral: een privéleger dat ongenadig tekeerging zoals alleen privélegers dat kunnen. Maar het bleef niet duren. Na een jarenlange zoektocht werd Escobar door de politie neergeknald op zijn eigen dak. Bij die actie was een Belg betrokken: Marco Stenghels, toen een vierentwintigjarige student in de rechten.

Hugo Matthysen

HUMO Op welke manier was je betrokken bij de ondergang van Escobar?

Marco Stenghels (betrokkene) «Op een rare manier. Escobar haalde geregeld de kranten, dus ook in Europa was hij erg bekend, zeker bij mensen die van goeie coke hielden. Mensen als ik dus, want ja, ik had een neus voor kwaliteit, hahaha! Snap je hem? Mijn vader was stinkend rijk, en toen ik op een middag even stinkend uit mijn bed rolde en naar de badkamer waggelde, kwam ik Escobar tegen op de gang.»

HUMO Was Escobar een kennis van je vader?

Stenghels «Blijkbaar wel. Op de gang stond een mollig Zuid-Amerikaans vrouwtje de vloer te dweilen, en ik voelde het meteen: dit is Pablo Escobar, de koning van de ontsnappingen!»

HUMO Waaraan voelde je dat?

Stenghels «Ik kreeg een gevoel van herkenning, en dat krijg je alleen als je iemand herkent. Dat gaf mij zekerheid. Ik zei tot de poetsvrouw: ‘I know who you are: you are Pablo Escobar.’ De vrouw antwoordde in gebroken Engels: ‘My name is Elena Gonzalez, I am from Guatemala,’ en ik zei: ‘Nice to meet you, Elena,’ want zo’n maffiabaas moet je niet tegenspreken, want daar komen vodden van, hahaha! Vodden, heb je hem?! Die had ze kunnen gebruiken bij het poetsen! Wat ben ik vandaag op dreef, zeg!»

HUMO Heb je Escobar aangegeven bij de politie?

Stenghels «Nee, dat vond ik een beetje flauw. Ik nam Elena apart en zei: ‘You give me one million dollars, or otherwise I go to the police.’ Het antwoord was: ‘I’ll show you my papers.’ Ja, dat had ik kunnen weten, iemand met zo’n machtige organisatie achter zich is natuurlijk perfect ingedekt qua paperasserij. Dus liet ik het maar zo.»

HUMO Wat zei je vader over die kwestie?

Stenghels «Ik heb het er niet met hem over gehad. Want telkens als ik hem iets vroeg, geld of centen of een auto of zo, kreeg ik te horen dat ik nu eindelijk eens mijn studies moest afmaken, want voor elk jaar had ik er twee nodig. Ik zei dan: ‘Pa, je wilde toch graag dat je kinderen zouden studeren? Wel, ik ben daar volop mee bezig, zelfs dubbel zo lang als de rest. Je zou blíj moeten zijn!’ Met die man viel niet te praten.»

HUMO Hoelang is Escobar bij jullie gebleven?

Stenghels «Kan ik me niet herinneren. Weet je, als zo iemand tweemaal per week over de vloer komt, begin je dat vanzelfsprekend te vinden. Op den duur vergeet je gewoon dat die vrouw Pablo Escobar is. Toen Escobar in 1993 bij zijn arrestatie werd neergeschoten, schoot het me weer te binnen. ‘Heeft de poetsvrouw de plaat gepoetst?’ dacht ik, en ik zat me nog af te vragen hoe ik van die aanzet een onweerstaanbare woordspeling kon maken, wat me tot op de dag van vandaag nog niet is gelukt, toen Elena binnenkwam. ‘Hier klopt iets niet,’ dacht ik, maar het tegendeel was waar, want vijf minuten later was ze al flink met de mattenklopper in de weer, hahaha! Heb je hem?»

HUMO Zeker. En hoe ging het verder met Elena?

Stenghels «Op wieltjes, want ze kwam op skates naar haar werk! Nee, dat is niet waar, maar het zou mooi geweest zijn, omwille van de wereldgrap.»

HUMO Waarom kom je nu met je verhaal naar buiten?

Stenghels «Omdat het buiten veiliger is dan binnen, met die omikron en zo, haha! Maar wacht eens even... ‘Ligt de poetsvrouw in de lappenmand nadat ze de plaat heeft gepoetst omdat ze er schoon genoeg van heeft dat ze als een dweil wordt behandeld en er met haar de vloer wordt aangeveegd?’ Zoiets? Veelbelovend, zeker, ik ben op de goeie weg, maar ik ben er nog niet helemaal weg van, van die goeie weg dus. Haha!»

Killing Escobar: Canvas, donderdag 30 december, 23.55

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234