null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

geestelijke gezondheideindejaarsfeesten

Dit jaar geen eindejaarsdepressies? ‘Nee, en dat is om depressief van te worden!’

Dat de covidellende de feestdagen om zeep helpt, hoeven we u niet te vertellen, maar we hebben het toch maar even gedaan. Want als we ons zouden beperken tot wat we u wél hoeven te vertellen, zijn we gauw uitgepraat.

Hugo Matthysen

Wij kennen u, lezer, immers niet persoonlijk. Als dat wel het geval was, zouden we belangrijke dingen kunnen meedelen als: ‘Je moet toch een beetje op je eten letten.’ Of: ‘Thuiswerk allemaal goed en wel, maar tijdens je afwezigheid wordt er aan de koffiemachine stevig over je geroddeld.’ En eventueel: ‘Je oudste puber heeft net zijn eerste xtc-pil gekocht in het fietsenkot van het college.’ Maar dat weten we dus allemaal niet. Wat we wél weten, is dat die eindejaarsperiode veel van haar kerstglans verloren heeft. En dat is volgens ervaringsdeskundigen heel jammer.

BART SNEEHUYS (ervaringsdeskundige) «Ik zit er helemaal door, want alles valt weg. Die volgepropte agenda bijvoorbeeld: donderdagmiddag naar bomma A, daarna een kerstborrel met de buren, tussendoor nog even naar een overbevolkt winkelcentrum voor een cadeau voor bomma B, de volgende ochtend naar de ijsbaan, en daarna even langs de kerstmarkt omdat een kennis daar een standje heeft met pralines waar de Hondurese cacaoboer beter van wordt, dan naar de kerstwandeling van het zaalvoetbal, en dan naar de volgende kerstellende...»

HUMO Dit jaar ben je daarvan verlost.

SNEEHUYS «Ja, maar het was wel míjn ellende. Ieder jaar krijg ik eind november een stevige winterdepressie die pas begin januari wegebt. Maar nu is er geen reden om depressief te zijn, want die feestdagen stellen niks meer voor. En daar word ik depressief van.»

HUMO Je bent depressief omdat je geen depressie hebt?

SNEEHUYS «Ik ben depressief omdat ik de foute depressie heb.»

HUMO Zijn er dan foute en minder foute depressies?

SNEEHUYS «Het zal nog niet zijn! Een normale winterdepressie geeft je een kick, en als ze voorbij is, krijg je er nog een mentale boost bovenop. Maar nu? Ik kan niet moedeloos met een bekertje glühwein naar al die idioten met hun kersttruien staan staren op de kerstmarkt, want er ís geen kerstmarkt! Ja, ik kan thuis naar het behang staren, maar dat behang is het hele jaar door hetzelfde. En mijn huis opnieuw behangen met een troosteloos dessin dat ik met Driekoningen weer van de muren kan rukken, dat gaat mij toch iets te ver.»

HUMO Kortom, je mist de eindejaarswaanzin?

SNEEHUYS «Helemaal niet, ik heb er schijt aan. Meer zelfs: ik word er elk jaar depressief van, dat had ik toch al gezegd?»

HUMO Zeker. Maar wat is dan uw punt?

SNEEHUYS «Mijn punt? Dat ik mezelf in herhaling hoor vallen, en dat ik mij afvraag of dat niet het begin is van een totale geestelijke aftakeling. Daar ben ik bang voor. Want er komt misschien wel een moment waarop ik niet meer in staat zal zijn om mij depressief te voelen, en wat dan?»

HUMO Ja, wat dan?

SNEEHUYS «Normaal zou je depressief worden omdat je geestelijke vermogens wegkwijnen, maar als dat niet meer kan, dan gaat je lichaam daar vast op een andere manier op reageren. Je krijgt motorische storingen, of je taalcentrum slaat op hol. Je krijgt het woord ‘koffie’ niet meer uitgesproken: er komt – willen of niet – steeds het woord ‘glühwein’ uit je bek. Tegen de middag heb je al driekwart liter van dat gore spul binnen, want je bent een stevige koffiedrinker. Je stinkt neusreceptorentergend uit je bek en iedereen begint je te mijden als de pest. En dan vraag een mens zich af: wat moet er van de wereld worden?!»

HUMO En wat moet er van de de wereld worden?

SNEEHUYS «Dat moet de wereld zelf weten, ik ben de wereld niet, hè? En bovendien: er zijn eindeloos veel mogelijkheden. De evenaar kan een stippellijn worden in plaats van een volle lijn, je kunt Australië omdraaien of de Fiji-eilanden in de Noordzee keilen, ik zeg maar wat. ‘Wat moet er van de wereld worden?’ is een perspectiefloze vraag. Maar ik heb ze nu eenmaal gesteld, dat had ik beter niet gedaan. Dom van mij. Om depressief van te worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234