'De zeulburger is een zegen voor de volksgezondheid’ Beeld
'De zeulburger is een zegen voor de volksgezondheid’

WERELD VEGETARISMEDAG

Dokter De Zeulder redt depressieve vegetariërs: ‘De zeulburger is een zegen voor de volksgezondheid’

Opschudding in Sojaland: uit een studie bleek dat vegetariërs opmerkelijk meer last hebben van depressies dan mensen die al eens een kotelet in de pan zwieren. Prompt werd de studie weerlegd door verontwaardigde planteneters. Dierenmoordenaars en peulfanaten staan lijnrecht tegenover elkaar. Maar hoe zit het nu eigenlijk? We vragen het aan de dokter.

DR. KOEN DE ZEULDER «Elke ouder zou moeten weten dat die theorie klopt. Neem een pasgeboren kind, dat is van nature somber en neerslachtig. Die mormels doen weinig meer dan slapen en krijsen. De gemiddelde Nick Cave is er niks bij. Die constante huilbuien nemen pas af als het kind een maand of tien is, en het zijn eerste gemalen vlees in de patatjes krijgt toebediend.»

HUMO Maar er zijn toch ook vrolijke baby’s?

DE ZEULDER «Zeker. Baby’s zijn naïef. Ze hopen dat er bij de volgende maaltijd wat rosbief in de pap zal zitten. Die illusie pept hen op. Maar dat duurt dus niet lang. Het is pas als het kind stelselmatig Samsonworst op zijn boterhammetjes krijgt, dat er een geluksgevoel merkbaar is dat langer duurt dan tien minuten.»

HUMO Is het dan aan te raden een zuigeling al eens een pita te voeren?

DE ZEULDER «Zo ver zou ik niet gaan. Moedermelk bevat net voldoende dierlijke vetten. Maar zodra de borstvoeding stopt, zou ik meteen overgaan op preparé of merguez.»

HUMO Vegetariërs voeren aan dat extra vitamine B12 volstaat om die depressies uit de wereld te helpen.

DE ZEULDER «Ha, de voedingssupplementen! Geen slecht idee, maar van een halve bak Duvel bij de maaltijd krijg je óók een geluksgevoel. Hoe verdedigbaar dat ook is, als arts moet ik het afraden.»

HUMO Wat moet een vegetariër dan doen?

DE ZEULDER «Hulp zoeken. En ik kan die bieden. Je zou eens moeten weten hoeveel vegetariërs rondlopen met een voorraad Bifi-worstjes in hun binnenzak, die ze dan heimelijk op het toilet of in een duister hoekje naar binnen schrokken, zodat ze zich weer even wat beter voelen. Die mensen hebben het gevoel dat ze falen. Vol verwachting hebben ze zich op de wereld van groenten en peulvruchten gestort, in de hoop op een zinvol, vervullend leven. In de gauwte zullen ze dan wel even het dierenleed en de klimaatwijziging uit de wereld helpen! Dat valt lelijk tegen. Je baas blijft dezelfde rotzak en je collega’s stoppen niet plots met aan je stoelpoten te zagen omdat je middagmaal uit lijnzaad bestaat. En de wereld blijft de rotplek die hij is. Je partner doet misschien liefdevol mee met je nieuwe dieet, maar dat laatste is extra rampzalig. Want een gedeelde depressie is een dubbele depressie. Dat weet iedereen.»

HUMO Bestaat er een oplossing?

DE ZEULDER «Jazeker, ze is zeer betaalbaar, en ze ligt binnenkort in de rekken van de Colruyt.»

HUMO U maakt mij benieuwd.

DE ZEULDER «Er zijn al lang vegetarische burgers op de markt die eruitzien als een echte hamburger. Ik heb – na lang nadenken, hoor! – besloten de zaak om te draaien. Ik heb een hamburger ontwikkeld die sprekend op zo’n namaakhamburger lijkt, maar er zit gelukkig écht vlees in. Het heeft veel moeite gekost om de smaak van dat heerlijke vlees te verdoezelen, maar het is gelukt. De zeulburger smaakt naar geplette champignons met maispoeder en vermalen linzen, dat is namelijk wat deze consumenten willen. Maar het is wel degelijk the real thing. Dit is een zegen voor de volksgezondheid! Er is nog maar één kwestie die moet worden geregeld.»

HUMO En die is?

DE ZEULDER «Laat ik mij uitbetalen in cash, in aandelen van de Colruyt Group, of kies ik voor een tussenoplossing? Moeilijke kwestie. Maar als arts ben ik getraind om snelle beslissingen te nemen, ook als de consequenties van levensbelang zijn, dus daar kom ik wel uit.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234