null Beeld

Kwestie Katje Lee

Een dierenethicus over katje Lee: 'Dieren zijn beesten, het zijn klootzakken!'

De verontwaardiging is groot! De samenleving staat in rep en roer! Een grote nationale betoging zal niet lang op zich laten wachten! Ja, de avonturen van het Peruviaanse katje Lee laten niemand onberoerd.

Hugo Matthysen

Onze virologen, die ons met zoveel empathie door de coronacrisis loodsen, ontpoppen zich plots tot vuile dierenmoordenaars. En talloze BV's blijken plots fijngevoelige dierenvrienden te zijn, die in de boekskens en op het internet hun tranen laten vloeien over het droevige lot van het onschuldige diertje. Humo zou Humo niet zijn als we in al dat tumult niet de Stem van de Rede zouden laten weerklinken. Daarom zochten we een specialist op: professor Bart Snieders, hoogleraar dierenethiek aan de VUB.

HUMO Hoe denkt u over de zaak-katje Lee?

BART SNIEDERS «Ik zou om te beginnen die zaak in een breder perspectief willen plaatsen. Daarin ben ik namelijk erg bedreven, al zeg ik het zelf. En als u mij vraagt wat die bedrevenheid precies inhoudt, dan zal ik u antwoorden: laten we het begrip bedrevenheid misschien eerst ook even in een breder perspectief plaatsen. Zo doe ik dat ook in mijn lessen: zowel het begrip dier als het begrip ethiek plaats ik in - u raadt het al - een breder perspectief.»

HUMO Maar wat zou u zelf met die kat doen?

SNIEDERS «Onmiddellijk afmaken.»

HUMO Heeft die arme kat dan geen rechten?

SNIEDERS «Misschien wel, maar wat is het beest daarmee? Ik heb ooit in een boek geopperd dat elke merel het recht zou moeten hebben om een eigen bankrekening te openen. Dat was een zeer verdedigbare stelling, waaraan ik menig hoofdstuk heb gewijd. Maar in de praktijk is een merel daar weinig mee. En weet je waarom?»

HUMO Omdat dieren geen inkomen hebben?

SNIEDERS «Interessante opmerking, daar had ik nog niet aan gedacht. Maar mijn grondgedachte is: het is niet zómaar dat de mens dieren al eeuwenlang als beesten beschouwt. Want dat zijn ze allemaal! Ik zeg weleens in mijn lessen: dieren zijn klootzakken! De zogenaamd lieve eendjes in de vijver zijn ongeneeslijke verkrachters, dat schattige konijntje op de kinderboerderij heeft net nog zijn eigen jongen doodgebeten, de sympathieke ekster vreet met veel smaak de kinderen van zijn zus op, en de zwarte weduwe haar minnaar. Als voorgerechtje, daarna volgen haar man en haar ouders.»

HUMO Maar het katje Lee heeft toch niemand iets misdaan?

SNIEDERS «O, nee? Als iemand voor de rechter verschijnt die zich als een beest heeft gedragen, dan mag hij een extra gevangenisstraf verwachten. En maar goed ook. Maar die kat gedraagt zich niet alleen als een beest, ze ís er ook één. Korte metten mee maken!»

HUMO Bent u zo streng voor alle dieren?

SNIEDERS «Ja. De grondregels van de ethiek moeten immers algemeen geldend zijn. Als normen en waarden niet meer universeel zijn, krijg je cultuurrelativisme, en dat leidt tot onheil. Dan krijg je mensen die beweren dat Hooverphonic even waardevol is als Beethoven, en dat is onaanvaardbaar!»

HUMO Bent u geen fan van Hooverphonic?

SNIEDERS «U begrijpt mij verkeerd. Eén van de grote verschillen tussen beide artiesten is dat Hooverphonic nooit artistieke toegevingen heeft gedaan. Beethoven wel, en niet weinig. Maar we moeten die hele discussie natuurlijk wel in een breder perspectief plaatsen. Misschien - en nu komen we op een fraaie manier bij het centrale punt van deze discussie - leed Beethoven wel aan hondsdolheid. Dat zou de prikkelbaarheid van de man kunnen verklaren, en wellicht ook zijn doofheid. Ik ben geen expert, maar met name die Vijfde Symfonie zou daar een symptoom van kunnen zijn. Vergeet niet dat hondsdolheid tweehonderd jaar geleden erg verspreid was in Europa.»

HUMO Dat zal ik doen.

SNIEDERS «Wat zult u doen?»

HUMO Niet vergeten dat hondsdolheid tweehonderd jaar geleden erg verspreid was in Europa.

SNIEDERS «Heel goed, maar je moet daar ook niet mee overdrijven. Ik heb dat zelf weleens. Dan zit ik op een zonnig terrasje, watching the girls go by, weet je wel, en dan denk ik: tweehonderd jaar geleden was hondsdolheid erg verspreid in Europa. Een waardevolle gedachte, daar niet van, maar dan is die zomerse, zwoele sfeer meteen zo verschwunden als die rotkat Lee hopelijk weldra ook zal zijn. Zo zie je maar: als je de dingen in een breder perspectief plaatst, kom je vroeg of laat tot een interessante slotbeschouwing, ja toch?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234