NORTH AMERICA WITH SIMON
REEVE – DE ROCKY MOUNTAINS Beeld RV
NORTH AMERICA WITH SIMONREEVE – DE ROCKY MOUNTAINSBeeld RV

Het waarom van de Rocky Mountains

‘Een gebergte onderhoud je het best met gewone groene zeep!’

Bergketens zijn méér dan dingen die lelijk in de weg liggen. Je kunt er gaan skiën, en sommigen beklimmen ze met touwen en speciale schoenen om vrienden en familie te imponeren. Je kunt er zeldzame bloemen plukken of de steengeit bewonderen, een dier waarover men zegt dat het duizelig wordt als het meer dan vier horizontale stappen moet zetten.

Hugo Matthysen

U voelt een ‘maar’ komen? Uw intuïtie heeft u niet bedrogen, waar hier komt-ie: maar een bergketen is nóg veel meer. Bergketens zijn zo multi-interessant dat sommigen hun leven wijden aan het bestuderen van die steenhopen.

HUMO Een bergketen bestuderen, hoe begin je daaraan?

KIRAN VAN HOUTTE (bergketenkenner) «Je moet daar vooral wegblijven, want vanop een afstand zie je de zaken helderder. Het opmeten en in kaart brengen van die gebieden is al lang gebeurd, en als je dan toch een kijkje wilt gaan nemen, gebruik dan gewoon Google Earth.

»Wat ik doe, is veel fundamenteler dan daar wat gaan rondhossen en naar rotsblokken staren. Ik stel wetenschappelijke vragen, zoals in het geval van de Rocky Mountains: waarom is dat gebergte er?»

HUMO Ah ja: wat is het waarom van de Rocky Mountains?

VAN HOUTTE «Goeie vraag! Om die te beantwoorden moet je weten wíé dat gebergte heeft gebouwd.»

HUMO Wie bouwde de Rocky Mountains?

VAN HOUTTE «De HNA, dat is een afkorting voor Hypothetische Native Americans, hypothetische indianen zeg maar.»

HUMO Hebben die echt bestaan?

VAN HOUTTE «Ja. Anders hadden ze die bergketen nooit kunnen bouwen. Die kerels waren meesters in de bouwkunst. Bergen opwerpen was hun lang leven.»

HUMO Waarom deden ze dat?

VAN HOUTTE «Het was een trots volk, trots op hun mooie bergketen, anders hou je dat geen eeuwen vol. Maar dat gebergte had ook een praktisch nut. Het loopt van noord naar zuid, en het was bedoeld om de Europese kolonisten tegen te houden die de westkust wilden bereiken.»

HUMO Hoe wisten die hypothetische indianen dat de Europeanen eraan kwamen?

VAN HOUTTE «Als je zélf hypothetisch bent, ken je heus wel het verschil tussen een goeie en een slechte hypothese. De mogelijkheid dat er ooit vanuit een oosten een volksverhuizing op gang zou komen namen ze dus ernstig. En ze kregen gelijk: vanaf de zestiende eeuw kwamen de kolonisten als een tsunami op hen af.»

HUMO Maar dat gebergte heeft hen niet belet het hele continent in te palmen?

VAN HOUTTE «Dat mogen we niet ontkennen. De Rocky Mountains waren toen al duizenden eeuwen oud, en dus totaal versleten. Misschien hebben die natives tienduizend jaar lang groene zeep op de flanken gesmeerd, zodat mogelijke indringers onverbiddelijk van de bergflanken zouden glijden, recht in een ravijn waarvan de bodem bedekt was met scherpe, mensonvriendelijke voorwerpen. Maar die techniek hebben ze dus opgegeven, omdat ze op een bepaald ogenblik dachten: waarom doen we al die moeite? Misschien komt die invasie er nooit.

»Maar die invasie kwam er wel, wat bewijst dat je hypothesen maar beter au sérieux neemt. Mag ik even een link naar de actualiteit leggen?»

HUMO Graag, daar zat ik eigenlijk op te wachten!

VAN HOUTTE «We kunnen uit die kwalijke historie lessen trekken voor het heden!»

HUMO Welke lessen?

VAN HOUTTE «Je moet een gebergte goed onderhouden. Die groene zeep was niet enkel een schitterend militair wapen, elke huisman, -vrouw of -transgender kan bevestigen dat groene zeep ook een uitstekend middel is om natuursteen in conditie te houden. Stel je maar eens voor dat ze die Rocky Mountains duizend eeuwen lang hadden gepoetst met hogedrukreinigers, dan was er nu slechts een woestijn overgebleven.»

HUMO Gelooft u dat woestijnen zijn ontstaan omdat prehistorische mensen bergketens te lijf gingen met hogedrukreinigers?

VAN HOUTTE «Nee, want als dat wél zo was, dan zouden de Rocky Mountains niet meer bestaan. Ach, was de Titanic maar zo waterdicht geweest als mijn redeneringen! Dat had de mensheid veel ellende bespaard, maar – en zo zie je dat alles twee kanten heeft – dan had ik nooit zo’n mooie slotbedenking kunnen formuleren.» Hugo Matthysen

North America with Simon Reeve – De Rocky Mountains
Canvas, dinsdag 22 juni, 22.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234