null Beeld

tv-tip'De geheimen van het Atlantisch Woud'

'Een gigantisch Planckendael, maar dan zonder wegwijzers'

Zoals Regi wel meer op zijn palmares heeft dan enkel dat eeuwige 'Walk on Water', zo is het ook met Brazilië, maar dan met wouden. Naast het - toegegeven, indrukwekkende - Amazonewoud vind je er ook de Mata Atlântica, oftewel het Atlantisch Woud, maar daar hoor je weinig over. Bioloog Jelle Debosmiér vindt dat bijzonder jammer.

Hugo Matthysen

HUMO Is Debosmiér je echte naam?

JELLE DEBOSMIÉR «Ja, en daar ben ik trots op. Mijn overgrootvader langs vaderskant heette Vanden Azi, en hij heeft na de Tweede Wereldoorlog zijn naam laten veranderen. Hij koos voor de bosmier uit liefde voor die nederige insecten, die samen eendrachtig voor het eigen volk werken, trouw aan hun eigen bodem en met een onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan hun leider - enfin, hun leidster in dit geval. De bosmier heeft geen enkele moeite met hiërarchie en hij volgt blindelings alle bevelen op, ook als die tot zijn persoonlijke ondergang leiden.

»En als de Fransen hier ooit baas worden, kun je zeggen dat je die naam als Debosmjée uitspreekt. Dat was ook één van zijn overwegingen.»

HUMO Dat is duidelijk. Waarom horen we zo weinig over het Atlantisch Woud?

DEBOSMIÉR «Dat bos is op zich niks bijzonders, hoor. Je hebt wat dieren die daar rondlopen, en een hoop bomen, het is eigenlijk een gigantisch Planckendael zonder wegwijzers. Niks bijzonders.»

HUMO Ook niet voor een bioloog?

DEBOSMIÉR «Dieren heb je overal, daar hoef je die milieu-onvriendelijke vliegreis niet voor te maken. Maar langs de rand van dat bos heb je hier en daar kraampjes waar je iets kunt eten en drinken. Ze hebben daar blijkbaar een kannibalistische traditie, want je kunt daar bijvoorbeeld een broodje tramchauffeur of vroedvrouw krijgen.»

HUMO Hoe smaakt dat?

DEBOSMIÉR «Het is natuurlijk ersatz, zoals een vegetarische steak dat ook is. Maar de uitbater, een oude man, verzekerde mij dat de trambestuurder zowel qua smaak als qua textuur niet van het origineel te onderscheiden is. Hij heeft als kind vaak tramchauffeur gegeten, wist hij de vertellen.»

HUMO En vroedvrouw?

DEBOSMIÉR «Dat heeft hij mij afgeraden. Dat is een beetje taai, zei hij. Het speciale aan trambestuurders is dat ze een zittend beroep hebben. Dat maakt het vlees sappig. Zijn neef in Argentinië heeft een veebedrijf waar een dierentemmer probeert de runderen een zithouding aan te leren. Dat zou de kwaliteit van het vlees enorm opdrijven.»

HUMO Wat vond je zelf van de tramchauffeur?

DEBOSMIÉR «Het deed mij denken aan een goedkope diepvrieshamburger, maar ik kan dat dus niet beoordelen. Je kunt moeilijk van mij verwachten dat ik een werknemer van De Lijn op de rooster ga leggen om te onderzoeken of de smaak overeenkomstig is.»

HUMO Waarom was je precies in Brazilië?

DEBOSMIÉR «Uit verveling. Op een regenachtige namiddag dacht ik: ik verveel mij, zou ik misschien eens naar Brazilië gaan? Slechte motivatie, ik geef het toe, want je neemt je verveling natuurlijk met je mee. Je loopt daar dan langs de rand van dat Atlantisch Woud, iedereen tracht je naar zijn kraampje te lokken om wat te verkopen. Dan komen ze af met verhalen over tramchauffeurs die ze als kind moesten opvreten, ja zeg! Maar ja, die mensen doen hun best. En misschien zit er wel iets van waarheid in hun verhaal. Misschien heeft die man ooit een kippenbil gegeten van een kip die een tramreis had gemaakt? Dat zijn van die dingen die men zich uit verveling gaat afvragen.

»Ja, de wereld zit vol wonderlijke verhalen. Maar je hoeft niet helemaal naar Brazilië te reizen om te constateren dat die verhalen meestal even wonderlijk als vervelend zijn.»

Mysterious Planet, Eén, zaterdag 11 april, 18.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234