Frans Bourlon
Een nieuwe promostunt van de Verhulstjes? ‘Studio 100 koopt het Louvre’
Plopsaland in De Panne is haast dubbel zo groot als het Louvre: 30 hectare tegenover 16 hectare. Toch verwelkomt het Louvre jaarlijks tien keer meer bezoekers dan het Vlaamse paradijs. Hoe valt dat te verklaren? Daarover krabben deskundigen zich in de eigen én andermans haren, want in dat wereldje gaat het er allesbehalve hashtag-MeToo-vriendelijk aan toe. En hoe leg je dat dan weer uit? In elk geval níét door het aan een deskundige te vragen, want die viezeriken weten natuurlijk van niks. Dan maar te rade bij een ondeskundige.
HUMO Waarom is er onder deskundigen zo weinig aandacht voor #MeToo?
MORONI CLAES (ondeskundige) «Geen flauw idee.»
HUMO Wat bedoel je daarmee?
CLAES «Dat weet ik niet. Maar een idee dat geen flauw idee is, is dus een sterk idee. Dat verrast mij, want ik vrees al heel mijn leven dat ik nooit zulke ideeën heb. Vandaar dat ik mij profileerde als ondeskundige. Dat moet ik dus herroepen: ik weet blijkbaar verdomd goed waar ik het over heb!»
HUMO Je bent dus een deskundige?
CLAES «Deskundiger dan ik zul je ze niet vinden!»
HUMO Klopt het dat er bij deskundigen te weinig aandacht is voor #MeToo?
CLAES «Het tegendeel is het geval. In onze kringen wordt ‘Twee zomers’ bijna even druk besproken als ‘The Masked Singer’.»
HUMO Dat geloof ik graag. Maar waarom trekt het Louvre tien keer meer bezoekers dan Plopsaland?
CLAES «Dat zal gauw verleden tijd zijn, want Studio 100 is bezig aan de bouw van twee ‘Twee zomers’-zwembaden: de 1990 en de 2020.»
HUMO Klopt dat? En waarom?
FRANS BOURLON (poolmanager Plopsaland) «Met die twee zwembaden kun je de sfeer van de reeks zelf beleven. De 1990 is een bad van olympische afmetingen. Je kunt er aan de rand rustig een sigaret roken, en als je hond op de zonneweide kakt, doen wij daar niet moeilijk over: het is er immers 1990. Heb je zin om onder de waterlijn andermans broekje uit te trekken? Doen! En roep gerust ‘Wij willen tieten zien!’ naar iedereen die daarvoor in aanmerking komt. Ja, in de 1990 wordt het onbekommerd nostalgisch genieten.»
HUMO En dat andere zwembad?
BOURLON «Dat is een niemendalletje van vier of vijf meter. Het water heeft er dezelfde kwaliteit als in de 1990, maar waag het niet om in de 2020 iets te wagen, want je wordt onverbiddelijk weggestuurd! De 2020 dient enkel om te onderstrepen hoe gezellig het is in de 1990.»
HUMO En daarmee hopen jullie de bezoekersaantallen van het Louvre te overtreffen?
BOURLON «Daar houden wij ons niet mee bezig, dat cijferfetisjisme is een beetje kinderachtig. Misschien kopen we dat Louvre gewoon. Het zal wel niet eenvoudig zijn om daar een nieuwe naam voor te verzinnen. Zelf ben ik gewonnen voor Loupsaland, maar ik laat de beslissing graag over aan deskundigen.»
HUMO Moroni, wat is volgens jou de beste naam voor het nieuwe Louvre?
CLAES «Ik vind Louvraplops geschikter, veel beter dan Plopsalouvre. Het simpele Louvrio 100 of beter nog: Studiouvre 100 is ook heel goed, maar misschien een beetje saai. Het Samsonia klinkt volgens sommigen wat te academisch, maar het staat bovenaan in mijn Plop 10. Ik hoor het de mensen al zeggen: ‘Ik ben vorig weekend de Mona Lisa gaan bewonderen in het Samsonia.’ – ‘Het Samsonia? Is dat niet in Parijs?’ – ‘Ja, vroeger werd de stad Plapsarijs weleens zo genoemd...’ Het klinkt chic, vind je niet?»
HUMO Helemaal mee eens. Heb je verder nog iets te zeggen?
CLAES «Ja, hoor. Als je de derailleur van een fiets smeert met Nutella, heb je 10 procent minder wrijving dan met graanmosterd. Roofing onder je schoenzolen is zeer verstandig bij glad weer. Ben je ecologisch bewust? Schil dan je aardappelen met een scheermesje. En het gat in een bloempot is onzichtbaar, dus je weet nooit of het er wel is. Ja, als ik eenmaal mijn deskundigheid loslaat, ben ik niet meer te stoppen.»
Ancient Superstructures: het Louvre
Canvas, zondag 20 februari, 20.10