null Beeld DISCOVERY
Beeld DISCOVERY

Mediaspecialist

Een stuk over het monster van Loch Ness, de komkommertijd is aangebroken

De zomer schreed onverbiddelijk voort en elke ochtend bracht enkel nieuwe ontgoochelingen. Zou het er dit seizoen nog van komen? Dag na dag groeide onze wanhoop, maar toen! Een paar dagen geleden! In de kwaliteitskrant De Morgen! Eindelijk: een fraai artikel over het monster van Loch Ness! En zo kregen we in deze maanden vol kwellingen toch nog het komkommertijdgevoel. Ach, het was maar een bescheiden stukje, en we begrepen er weinig van, maar het deed deugd, hoewel een kritisch stemmetje diep in ons tsjirpte: was dat wel een écht komkommerstuk?

Hugo Matthysen

EWALD GROENDAL (mediaspecialist) «Niet echt. Een doordesemd komkommerstuk zou een titel hebben als ‘Vrouwenpeloton glijdt uit over slijmspoor van Nessie’, ‘Baldadige scoutsleiders barbecueën unieke monsterbaby’ of ‘Monster van Loch Ness naar Odessa om haven te ontmijnen’. Van dat soort zomerse bladvullende onzin werden we bespaard. De Morgen meldde gewoon a) dat we niet weten of het monster van Loch Ness bestaat, maar b) dat het eventueel wel ooit had kunnen bestaan.»

HUMO Dat klinkt ingewikkeld.

GROENDAL «Dat gaat zo bij kwaliteitskranten: die durven complexe kwesties aan te pakken.»

HUMO En te duiden?

GROENDAL «De duiding moet nog komen, ik verwacht elke dag een messcherp opiniestuk over die kwestie.»

HUMO Even terug naar de inhoud: het monster had dus ooit kunnen bestaan?

GROENDAL «Daar was de krant zéér duidelijk over: ja! Als het beest een zoetwaterplesiosaurus was geweest.»

HUMO Maar wás het monster een zoetwaterplesiosaurus?

GROENDAL «We weten niet eens of het heeft bestaan, dus daar kun je moeilijk een antwoord op geven. Daarom zegt De Morgen: het had gekund. Honderd miljoen jaar geleden, dus lang voor De Morgen werd opgericht. Dat maakt het meteen onmogelijk dat een kritische journalist dat beest destijds grondig heeft onderzocht om eens en voor altijd duidelijkheid te brengen. Maar het opent nieuwe interessante vragen: wat als er vóór het verschijnen van de homo sapiens al wel journalisten van De Morgen op de aardbol hadden rondgelopen?»

HUMO Ja, wat dan?

GROENDAL «Dan hadden die jongens en meisjes die sukkels van een eerste mensachtigen moeiteloos overvleugeld. De mensheid zou dan volledig uit journalisten van De Morgen hebben bestaan.»

HUMO Ik kan volgen. Maar wie zou De Morgen dan nog lezen?

GROENDAL «Kinderen en gepensioneerden. Je bestudeert tot je 22ste De Morgen, dan mag je er gaan werken, en op je 65ste krijg je een welverdiend levenslang abonnement. In de krant zouden enkel kritische stukken over collega’s staan, want voor de rest valt er in zo’n wereld niks te melden.»

HUMO Dus ook geen stukken over het monster van Loch Ness?

GROENDAL «Misschien af en toe een terugblik: vandaag is het 97.112.457 jaar geleden dat deze krant onthulde dat het beest dat later zijn intrek had kunnen nemen in een Schots meer, gewoon een stomme plesiosaurus was. En in het lifestylekatern van het weekend een nostalgische terugblik over hoe die beesten destijds werden gevangen en klaargemaakt, met een tartaarsausje of zo. En dan nog een kritisch stuk over het uitsterven van de soort: overbevissing, allemaal opgevreten door voormalige collega’s. Met daarbij een zelfkritisch commentaar: op een redactievergadering van 89.456.432 vóór Christus (ooit een verdienstelijke sportjournalist, red.) gingen de allerlaatste plesiosaurushapjes rond. Laat dat een les zijn voor de toekomst!»

HUMO Maar welke lessen vallen daaruit te trekken?

GROENDAL «We weten dat de mensheid níét volledig uit journalisten van De Morgen bestaat. Die hele theorie valt dus aan diggelen. Dat betekent ook dat het monster van Loch Ness misschien toch nog bestaat, wat de journalist van dienst ook deemoedig toegeeft in dat inmiddels – hoewel amper een week oud – wereldberoemde stuk. Voor de rest ben ik liever voorzichtig met lessen trekken. Neem nu dat geval met die scouts van Wilrijk: kun je daaruit leren dat de Raad van State toestaat dat je ongevraagd in de tuin van een buurvrouw mag kakken? Of mag dat enkel als lid van een erkende jeugdbeweging? Ik ben geen jurist, dus doe ik daar geen uitspraken over. Ik ben gewoon een eenvoudige expert op het gebied van komkommertijdnieuws, en ook een niet onverdienstelijke leverancier ervan. Want het inzicht dat de redactie van een Belgische krant de allerlaatste plesiosaurus heeft opgevreten, verdient een ereplaats in alle media. Wereldwijd!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234