(BBC Studio's, 2020) - In deze aflevering verkent Simon het elixir dat rebellie heet en het idee dat fantasierijke passie het kan halen van mechanische logica. Hij bespreekt het werk van Eugène Delacroix, William Blake, Mary Wollstonecraft, Percy Bysshe Shelley en Théodore Géricault. Beeld BBC/Oxford Films
(BBC Studio's, 2020) - In deze aflevering verkent Simon het elixir dat rebellie heet en het idee dat fantasierijke passie het kan halen van mechanische logica. Hij bespreekt het werk van Eugène Delacroix, William Blake, Mary Wollstonecraft, Percy Bysshe Shelley en Théodore Géricault.Beeld BBC/Oxford Films

Inner Life StylistCheyenne Mulders

Een tattoo op je onbewuste is leuk, maar: ‘Maak geen Sinksenfoor van je ziel!’

Het onbewuste werd al in de 19de eeuw ontdekt, maar nog steeds zijn heel wat mensen zich er niet van bewust dat ze een onbewuste hebben. Hoe komt dat? ‘Dat is simpel,’ zult u zeggen, omdat u als Humolezer beschikt over de intelligentie die onze doelgroep definieert, ‘typisch voor het onbewuste is dat je je er niet bewust van bent.’ Dat klopt helemaal, en daarom richten we ons (en dat heeft veel tijd en moeite gekost) op wat nog niemand weet over het onbewuste.

Hugo Matthysen

HUMO Wat weet nog niemand over het onbewuste?

CHEYENNE MULDERS (inner life stylist) «Niemand is veel gezegd, maar te weinig mensen weten dat je op je onbewuste leuke tattoos kunt laten zetten.»

HUMO Waarom zou je dat doen?

MULDERS «Het is een speelse manier om jezelf uit te drukken, je brengt er emoties mee over en het creëert een extra stukje zelfvertrouwen dat je uitstraling een positieve boost geeft.»

HUMO Hoe doe je dat, het onbewuste tatoeëren?

MULDERS «Dat is niet mijn terrein. Als ik aan een voorstander van de vrijemarkteconomie blauwe stroken in het kapsel adviseer om zo het gedachtegoed te onderstrepen, wil dat nog niet zeggen dat ik een kapper ben.»

HUMO Waar kun je terecht om je onbewuste te laten tatoeëren?

MULDERS «Je gaat het best naar een erkende tatoeëerder, die herken je makkelijk aan de overvloed aan e’s in de titel: het zijn er zeven. Bij een erkende meester-tatoeëerder zijn het er zelfs nog wat meer. Er zijn er zelfs die zich daarom zeer geëerde erkende meester-tatoeëerder laten noemen. Maar dat is een beetje zielig, vind ik.»

HUMO Kun je het onbewuste ook schminken?

MULDERS «Ja, maar wees daar voorzichtig mee. Het is een beetje zoals bij ego’s. Sommige mensen zetten hun ego graag in de verf, vaak zijn dat mensen met een groot ego. Dat kun je beter niet doen, want dan lijkt dat ego nog groter dan het al is. En een te groot ego is weinig stijlvol.»

HUMO Wanneer is een ego te groot?

MULDERS «Een ego is te groot als het botst met dat van andere mensen, maar misschien hebben die nog grotere ego’s. Je moet dat geval per geval bekijken, en daarom ga je best naar een personal stylist zoals ik.»

HUMO Kun je dan maar beter mensen met grote ego’s vermijden?

MULDERS «Nee, hoor. Grote ego’s botsen graag met elkaar. Dan krijg je weliswaar van die gekneusde ego’s, maar die herstellen zich snel. Een goeie crème kan wonderen doen.»

HUMO Waar moet je die crème precies smeren?

MULDERS «Op de plek waar je ego gekwetst is.»

HUMO Is dat vergelijkbaar met het ego strelen?

MULDERS «Helemaal niet. Om je eigen ego te strelen moet je totaal andere dingen doen, bijvoorbeeld je onbewuste laten tatoeëren. Als je andermans ego wilt strelen, zeg je: ‘Hé, wat een toffe tattoo op je onbewuste!’ Zo kunnen mensen elkaar op een eenvoudige manier gelukkig maken.»

HUMO Heb je nog adviezen die even interessant zijn als de voorgaande?

MULDERS «Voor je innerlijke leven kies je beter één kleurenpalet. Begin niet te knoeien met motieven. Een gestreept ego met een ruitjesonbewuste is echt geen gezicht, en als daar nog een bloemetjesgeweten en een Diepste Zelf met polkadots tegenaan worden gegooid, word je meteen misselijk als je de blik introspectief naar binnen richt. Ik zeg altijd: ‘Maak geen Sinksenfoor van je ziel!’ Een ander advies, maar dat heeft niks met mijn vak te maken, is: als je een asperge bent, en je wilt Jeroen Meus koken, gooi hem dan in een pot koud water die je op een klein vuurtje zet. Zodra het water kookt, zet je het vuur af, en tien minuten later is hij perfect gaar. Eerst wel even schillen, natuurlijk. Of was het net omgekeerd?»

HUMO Dank je wel. We zullen erover nadenken.

‘The Romantics and us with Simon Schama’, Canvas, zondag 23 mei, 20.10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234