tv-tip'The World’s Most Extraordinary Homes'
Een vastgoedconsulente geeft goede raad: ‘Voorhuid lijkt mij een geschikte naam voor een politieke partij’
De huizenprijzen zitten in de lift, ze swingen de pan uit, de markt raakt oververhit. Maar daarna? Een afkoeling misschien? Iets met een zeepbel of opnieuw als een raket? Het kan alle kanten op. Maar voor vastgoedexperts is het cruciaal om de evolutie van de prijzen te voorspellen. Daar hebben ze speciale technieken voor.
FEMKE SCHOUWMUURS (vastgoedexperte) «Elke vastgoedexpert is natuurlijk anders. Je hebt er die zot zijn van metal, anderen houden van jazz uit de gouden periode 1950-1965, en dat heeft natuurlijk zijn invloed op de prijzen.»
HUMO Op welke manier?
SCHOUWMUURS «Dat is heel moeilijk te achterhalen, daar heb je ingewikkelde wiskundige modellen voor nodig. En omdat ik de tel al kwijtraak bij het aantal slaapkamers in een iets grotere woning, hou ik me daar niet mee bezig. Voor mij was de waarde van een woning lange tijd wat een gek ervoor wilde geven.»
HUMO Dat is een eenvoudige methode.
SCHOUWMUURS «Zodra je een gek had gevonden, was het inderdaad simpel. Maar gekken bestaan nog amper. Je kunt niet zomaar aanbellen bij een psychiatrische instelling en vragen of je een paar gekken mag lenen. Daar verblijven patiënten met een waaier aan psychische aandoeningen. Maar gekken? Je mag dat woord zelfs niet meer gebruiken, dus daar gaat mijn systeem van waardebepaling. Gelukkig is er nog een alternatief.»
HUMO U maakt me benieuwd.
SCHOUWMUURS «Het is simpel: ik gebruik de postcode van de gemeente plus het huisnummer. Een woning in Zele met huisnummer 16 kost bijvoorbeeld 924.016 euro.»
HUMO Dat is niet goedkoop.
SCHOUWMUURS «Je hebt natuurlijk goedkopere woningen: vooraan in de straat betaal je voor een gelijkaardige woning maar 924.003 euro, dat is toch al gauw 13 euro goedkoper. Maar ja, Zele is nu eenmaal een dure gemeente. Dat zie je meteen aan de postcode.»
HUMO Krijgt u op die manier veel huizen verkocht?
SCHOUWMUURS «In Zele niet, heel wat makelaars werken daar onder de prijs. Ik vind dat dom, want een kind weet dat een huis daar minimaal 924.000 euro moet opbrengen. Maar de kopers doen daar gouden zaken, dat wel.»
HUMO Als je rijk wilt worden, moet je dus rijtjeshuizen in Zele kopen.
SCHOUWMUURS «Dat lijkt zo, maar je moet verder kijken dan je neus lang is. In Brasschaat koop je al een gerenoveerde villa met zwembad voor 293.021 euro. Maar ja, je hebt altijd van die snobs die denker dat duurder automatisch beter is. Voor mij niet gelaten: als die bij hun vrienden willen opscheppen met hun arbeiderswoninkjes in Zele, dan doen ze dat maar. Ik zou toch lekker in Brasschaat gaan wonen, vanwege dat zwembad. Want met die hete zomers is dat een pluspunt.»
HUMO Verkoopt u dan wél huizen in Brasschaat?
SCHOUWMUURS «Nee, daar is niks te koop. Iedereen is dolblij dat hij zo goedkoop kan wonen en wil dat zo houden.»
HUMO Hebt u verder nog iets interessants te vertellen?
SCHOUWMUURS «O, ja! Ik heb aan beide Vooruiten, het kunstencentrum en de sossenpartij, voorgesteld dat één van beide zijn naam in Voorhuid zou veranderen. Dat zou een interessant debat kunnen opleveren. Ze vragen dan bijvoorbeeld aan Conner Rousseau hoe hij aan die naam is geraakt. Die zegt dan: ‘O, die heb ik van een vastgoedconsulente die de postcode en het straatnummer gebruikt voor de waardebepaling van onroerend goed. Ze heeft mij geleerd dat je beter een huis koopt in Brasschaat dan in Zele. Maar ja, in Brasschaat is geen half huis meer beschikbaar. In Zele daarentegen wel. Het kost wel wat, maar je woont daar dan wel exclusief tussen al die andere rijke stinkerds, in een eenvoudige burgerwoning. Dat zijn maatschappelijke evoluties waar we toch even bij moeten stilstaan.’ En dat vind ik dus interessant. En als uw lezers dat níét interessant vinden, moeten ze maar eens goed te rade gaan bij zichzelf, en zich ernstig afvragen hoe dat komt. Want als je interessante dingen oninteressant vindt, dan heb je totaal geen zelfrespect. Vind ik.»