De set van de vierde Kampioenenfilm  Beeld Photo News
De set van de vierde KampioenenfilmBeeld Photo News

Weg ermee!

‘Eindejaarslijstjes zijn een aanslag op de democratie’

Wat was de superste song van het jaar, de topperste sportprestatie, de kombakste comeback, de thrillerste tv-reeks en de behoorlijkste babynaam? De eindejaarslijstjes vullen papieren en digitale kolommen in de laatste kalenderdagen van dit hoogst originele jaar. De lezer lijkt ervan te smullen, maar toch is niet iedereen blij met die lijsterij.

Hugo Matthysen

ELIAS VANDEN OLM «Eindejaarslijstjes zijn een aanslag op de democratie. Ze leiden ons af van waar het in deze tijden écht om draait.»

HUMO Zou je jezelf een lijstjeshater noemen?

VANDEN OLM «Nee, want dan dreigt dat woord alsnog in de lijst van woord van het jaar te komen. Dat kan dramatische gevolgen hebben, want als je in de toekomst nog iets negatiefs over lijstjes zou durven te zeggen, zal iedereen roepen: ‘Och, een lijstjeshater, dat is zóóó 2020!’ En daar sta je dan met je zorgvuldig onderbouwde kritiek.»

HUMO Die lijstjes leiden ons af van waar het echt om draait, zeg je. Wat is dat dan?

VANDEN OLM «O, dat kan iedereen makkelijk zelf oplijsten: het milieu, kinderarmoede, de ongelijkheid tussen Noord en Zuid, mensenrechten en ga zo maar door. Maar helemaal bovenaan op de lijst staan de eindejaarslijstjes, want die ellende duurt een dikke maand. Dat betekent dus dat minstens één twaalfde van onze aandacht naar die onzin gaat, en niet naar dingen die ertoe doen. Bovendien worden die lijstjes zelden inhoudelijk gecontroleerd.»

HUMO Kun je daar een voorbeeld van geven?

VANDEN OLM «In één of ander onderdeel van de onoverzichtelijke papierberg die het weekblad Knack is, zette een recensent vorige week de Welshe film ‘Ollnân Brdsnatr’ op nummer twee. Het is een indringende prent over de punkscene in de jaren 50, in een uitgestorven variant van het Keltisch, met een eigenzinnige cameravoering en een gedurfde montage. Welnu, die film bestaat niet eens!»

HUMO Ben je daar zeker van?

VANDEN OLM «Zeker en vast, want ik heb hier een lijstje van onbestaande films, en daarin staat ‘Ollnân Brdsnatr’ op de vijfde plaats. Op één staat ‘Tamelijk diep verlangen’ van Jan Verheyen. Jammer dat die film nooit werd gedraaid, want het uitgangspunt is heel interessant.»

HUMO Waarover gaat die?

VANDEN OLM «Hij gaat nergens over, want hij bestaat niet. Maar als hij bestond, dan zou hij gaan over een man die op zoek gaat naar rechtvaardigheid. Tijdens zijn zoektocht beseft hij dat een betere wereld begint bij het afschaffen van de eindejaarslijstjes. De held van het verhaal vindt weinig gehoor, behalve bij een tiental vrouwen die bijzonder intelligent zijn, en ook nog eens bloedmooi, want film is nu eenmaal een visueel medium. En wat meer is: die babes met hersenen liggen aan zijn voeten, hunkerend naar een vanbilgang als een gedownlockte kerstfreak naar een barak met glühwein en gepofte appels met poedersuiker en kaneel, en daarbij een muzikaal behang van tjingelende bells.»

HUMO Gaat die film over jou?

VANDEN OLM «Het is niet omdat ik het scenario zelf heb geschreven, dat de film meteen autobiografisch is. Sommige elementen zijn fictief, zoals de verhaallijn met de babes, helaas. Jan Verheyen vond het scenario heel sterk, liet hij mij in een mailtje weten. Maar hij had te veel andere projecten lopen.»

HUMO Heb je dat scenario ook naar andere Vlaamse regisseurs gestuurd?

VANDEN OLM «Nee, want dan had ik een lijstje met Vlaamse filmregisseurs moeten maken, en ik heb moeite met lijstjes. Maar ondertussen staat ‘Tamelijk diep verlangen’ wel lekker op één in de categorie onbestaande films, en dat is een prestatie die niemand mij nog afpakt. Ik heb niet voor niks geleefd. Dus, om het wat ouderwets uit te drukken: hoera! Om maar even een topper te plukken uit de lijst van niet kapot te krijgen vreugdekreten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234