null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

hugo matthysen

Eindelijk een Vlaming in het Witte Huis! ‘Joe Biden is een Eeklo-Amerikaan!’

Het was me wel een soapje, daar in dat verre Washington. Maar inmiddels is Joe Biden dus president van de niet overdreven verenigde Verenigde Staten. In Eeklo is de familie Roymaeckers door het dolle en hun biervoorraad heen, want Biden blijkt Eeklose roots te hebben.

EDDY ROYMAECKERS «Volgens de verhalen zou de vader van Joe Biden hier aan het einde van Wereldoorlog II hebben rondgehangen, en hij zou mijn grootvader hebben verwekt op de parking van een café. Er waren toen nog heel weinig cafés met een parking. Dat zo’n detail blijft hangen, maakt het verhaal dus extra geloofwaardig. Bovendien zit de politiek in onze genen. Mijn grootvader was christendemocraat, dus voilà!»

HUMO Maar dat maakt van Biden zelf nog geen Vlaming?

EDDY «Mijn vrouw vindt van wel, hè Maddy?»

MADDY ROYMAECKERS «Ja, want ge hebt toch ook Afro-Amerikanen? Zijn die in Afrika geboren? Helemaal niet, maar toch liggen dáár hun roots! Dus is Joe Biden een Eeklo-Amerikaan.»

EDDY «Sorry, maar als ik mij een kleine kritische opmerking mag permitteren die zo typisch is voor het Biden-intellect: Afrika is wel oneindig veel groter dan Eeklo. Dus is de kans dat iemands roots in Afrika liggen ook veel groter. Het zou dus kunnen dat Joe Biden, ondanks zijn band met Eeklo, een Afro-Amerikaan is.»

MADDY «En is onze Noah is dan ook een Afro-Amerikaan, of wat? Want die heeft toch exact dezelfde roots als Joe Biden?!»

HUMO Wie is ‘onze Noah’?

MADDY «Onze zoon, keigoeie jongen, maar hij heeft door corona moeite met zijn studies. Hij studeert communicatiewetenschappen, maar ik zie dat niet goed aflopen. Daarom dachten Eddy en ik: misschien kan hij in het Witte Huis aan de slag, als stagiair en daarna in vaste dienst. Joe Biden is tenslotte familie, dus dat moet lukken. En als het klopt wat mijn man zegt, dat onze Noah Afro-Amerikaan is, heeft hij nog een extra streepje voor, want Biden is voor diversiteit. Dat kan niet mislukken, laat de champagne maar knallen!»

HUMO Heeft hij al gesolliciteerd?

EDDY «Hoho! Gesolliciteerd? Denkt ge dat het Witte Huis personeelsadvertenties plaatst in de editie Eeklo van De Streekkrant? Nee, zo gaat dat niet.»

MADDY «We hopen dat de lockdown met Pasen achter de rug is, en dan houden we een gezellige brunch voor de hele familie. Dat zal zo gezellig worden, met kindertjes die paaseitjes rapen en wilgentakken met gele linten en zo.»

EDDY «En Joe Biden en zijn vrouw zijn natuurlijk uitgenodigd. En dan brengen we die nieuwe job van onze Noah ter sprake.»

MADDY «O, het wordt een topfeest! Met verse bloemen op tafel en mooie doosjes waarin echte kuikentjes zitten te piepen, en kerkklokken als achtergrondmuziek. Ha ja, de klokken van Rome, hè! En pistolets van bakkerij Vervoort, want dat zijn de beste van de streek!»

EDDY «Hun koffiekoeken zijn trouwens ook niet slecht.»

MADDY «Ge gaat Joe Biden toch geen koffiekoeken aanbieden? Dat zou beledigend zijn. Ik wil niet meemaken dat die roept: ‘What? Did I come all the way from Washington for some coffee cooks?’ Want dat worden de kansen van onze Noah ineens heel klein.»

HUMO Maar een pistolet moet wel kunnen?

MADDY «Hangt ervan af wat het beleg is, dat moet wel iets zijn waar Biden zijn roots in kan herkennen. Typische Eeklose preparé of zo, of smeerkaas, of boerenpaté. Jammer genoeg is Eeklo niet zo sterk in het broodbelegsegment der streekproducten.»

EDDY «Maar daar kan onze Noah zeker iets aan doen. Als we die jongen én marketing laten studeren, én hij volgt een opleiding als restauranthouder, dan kan hij daar baanbrekend werk verrichten. Ja, ik verzeker u: onze Noah zal Eeklo definitief op de kaart zetten wat broodbeleg betreft.»

HUMO En dat moet dan allemaal nog voor Pasen gebeuren?

MADDY «Waarom niet? Onze Noah heeft het doorzettingsvermogen van een echte Biden, dat kan niet mislukken!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234