null Beeld VRT- Jokko
Beeld VRT- Jokko

update van sinterklaasliedjes

‘En we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn geen antivaxers bij’

De roetpiet bewijst het: de vooruitgang haalt iedereen in, zelfs Sinterklaas. De hoogste tijd dus dat de canon der sinterklaasliederen, zoals jaarlijks gebruld door vele kinderkelen, óók aan grondige doorlichting onderworpen wordt. Barteljaap Vandevenne, woordvoerder van activistenbeweging Weerstands Organisatie Klaas Etc., ijvert voor het aanpassen van oubollige, soms ronduit politiek incorrecte sinterklaasliederen aan de moderne tijden en zeden. We schotelden Vandevenne vijf liedjesteksten voor, recht uit het collectieve geheugen, en noteerden zijn commentaar.

Tom Raes

1.

Daar wordt aan de deur geklopt

zacht geklopt, hard geklopt

Daar wordt aan de deur geklopt

Wie zou dat zijn?

Wees maar gerust mijn kind

Ik ben een goede vrind

Want al ben ik zwart als roet

‘k meen het toch goed

BARTELJAAP VANDEVENNE «Meteen fout, want ‘zo zwart als roet’ houdt allerminst rekening met de introductie van de roetpiet. Erger is dat die formulering ook lijkt te impliceren dat iemand die zwart is én het goed meent, een tegenstrijdigheid is. Beter alternatief: ‘Want al ben ik wat onrein, ’k maak het toch fijn’. Trouwens, niemand klopt nog op de deur. Dan sluit ‘Daar wordt in degroep geappt’ stukken beter aan bij de leefwereld van het 21ste-eeuwse kind. Tot slot: hard kloppen kan een traumatische angstreflex veroorzaken bij kwetsbare jonge kinderen. Zacht kloppen is dus de enige juiste keuze.»

2.

Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe:

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

O lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij

En rij toch niet stilletjes ons huisje voorbij

VANDEVENNE «Schrijnend hoe Piet neerbuigend als ‘knecht’ wordt bestempeld. Correcter is: ‘Zijn medewerker van evenwaardig statuut staat te lachen en roept ons reeds toe’, gevolgd door ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie minder zoet is ook’, want lijfstraffen uitdelen is zó 19de-eeuws. Ook is het volkomen ongepast hoe stilletjes voorbijrijden hier afgeraden wordt: iemand die stilletjes voorbijrijdt, bevindt zich doorgaans in een Tesla of een andere elektrische wagen, en moet net áángemoedigd worden in zijn onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.»

3.

O, kom maar eens kijken

wat ik in mijn schoentje vind (...)

Een pop met vlechtjes in het haar,

Een snoezig jurkje kant en klaar,

Twee kaatseballen in een net,

Een letter van banket

VANDEVENNE «Hier wordt dan weer gezongen over klassiek meisjesspeelgoed als poppen en jurkjes terwijl in de volgende alinea clichématig jongensspeelgoed wordt aangeprezen. Die tweedeling tussen meisjes en jongens is uitentreuren gendernormatief, en is naar moderne maatstaven dus volledig gedateerd. Hou het liever bij één genderneutraal couplet waarin sprake is van ‘een speelgoedartikel’ of ‘een kledingstuk’. Daarbij, welk kind kan zich nog iets voorstellen bij ‘een kaatsebal’? Ook letters van banket mijd je beter: ontstellend veel kinderen kampen vandaag met een glutenallergie.»

4.

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht

want we zitten allemaal even recht

Misschien heeft u wel even tijd

voordat u weer naar Spanje rijdt

Kom dan ook even bij ons aan

en laat je paardje maar buiten staan

VANDEVENNE «Ook hier: geen enkele reden waarom ‘knecht’ niet vervangen kan worden door ‘collega’. Of moderner nog: ‘assistant-manager toy distribution’. Naar Spanje ríjden is trouwens onverantwoord qua CO2-uitstoot, tenzij met de trein. Beste oplossing: in Spanje blijven en alle publieke optredens via Zoom doen. Dat komt de ecologische voetafdruk van de Sint alleen maar ten goede, en beantwoordt aan de verplichting om te telewerken. Helemaal wraakroepend is hoe de goedheilig man wordt opgeroepen zijn paard in de winter buiten te laten staan: dieronvriendelijk! Wat is er mis met ‘En breng je paardje maar onder in de dichtstbijzijnde verwarmde manège’?!»

En we zingen en we springen en we zijn zo blij

Want er zijn geen stoute kinderen bij

VANDEVENNE «Die strofe promoot onbeschaamd het uitsluiten van kinderen met gedragsproblemen die het gevolg kunnen zijn van een moeilijke thuissituatie of een aandoening als ADHD. Beter én actueler zou zijn: ‘En we zingen en we springen en we zijn zo blij / want er zijn geen antivaxers bij’. Dan viseer je een groep die het verdíént om gediscrimineerd te worden.»

5.

De zak van Sinterklaas,

Sinterklaas, Sinterklaas,

De zak van Sinterklaas,

o jongens, jongens

‘t is zo’n baas

VANDEVENNE «Geen commentaar nodig.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234