null Beeld

natuurBomen vernield in kempens natuurgebied

‘Er stonden wel dertig ontevreden landeigenaars aan te schuiven met kettingzagen!’

In het Kempense natuurgebied De Liereman zijn 117 bomen met een kettingzaag levensbedreigend verminkt. Wie zijn de daders? Er wordt nu met de vinger gewezen naar ontevreden eigenaars met een lapje grond in het bewuste gebied. Maar die ontevreden landeigenaars zweren dat ze niks te maken hebben met die vandalenstreken.

Hugo Matthijsen

GEERT D. (51, ontevreden landeigenaar) «De meeste ontevredenen zijn eigenlijk best tevreden. Wij zijn toch maar lekker eigenaartjes van een paar hectaartjes grond, ook al ligt die in of naast een natuurgebiedje. Hoeveel mensjes kunnen dat zeggen? Het is waar, je kunt er niet zomaar een villawijkje of een industrieterreintje neerkwakken, strikt genomen zijn wij dus wel wat centjes kwijt. En sommige landbouwertjes moeten het aantal diertjes in hun bedrijfjes beperken en wat voorzichtiger omspringen met hun mestoverschotjes. Maar is dat zo erg?»

HUMO Waarom spreekt u in verkleinwoorden?

GEERT D. «Dat is een tic die ik mezelf heb aangeleerd. Toen ik jong was, maakte je daar een hippe indruk mee. Dacht ik. Als het je stoort, hou ik er meteen mee op. Ik heb eigenlijk zelf ook een hekel aan die verkleinwoordjes. Sorry, verkleinwoorden. Trouwens, verkleinwoorden zijn eigenlijk verlengwoorden.»

null Beeld

HUMO Dat begrijp ik niet helemaal.

GEERT D. «Het woord broodje is bijvoorbeeld langer dan het woord brood. Een broodje zou dus logischerwijs ook langer moeten zijn dan een brood. Maar dat is niet het geval. Jammer, zeker in deze coronatijden. Het aanschuiven bij de bakker is al een hele procedure, met die strepen op de grond en die ontsmettende gels en zo. Daar komt nog eens bij dat je goed uit je doppen moet kijken, zodat je tijdig kunt wegduiken voor rondspattende virusdruppels. Dus als daarbovenop de nomenclatuur van de bakkerswaren een zootje is, wordt het bezoek aan de bakker helemaal ondoenbaar.»

HUMO Bent u daarom ontevreden?

GEERT D. «Nee, ik was ontevreden over mijn jongste zoon. Onze Milan deed al drie maanden niks anders dan gamen. Hij stak verder geen poot uit. 'Die onlinelessen stellen niks voor,' zei hij, 'en waarom zou ik studeren als er geen noemenswaardige examens zijn?' Nee, Milan stelde mij teleur. Maar denkt u dat mij ik daarom 's nachts ga afreageren op een rij stomme bomen?»

HUMO Het zou toch kunnen?

GEERT D. «Ik zal eerlijk zijn: ik heb dat overwogen. Meer nog, twee weken geleden ben ik op een nacht naar die bewuste plek gefietst met een elektrisch kettingzaagje. Het was vollemaan en wellicht daarom stonden er minstens dertig ontevreden landeigenaars aan te schuiven. Ik heb vanop virusveilige afstand met een paar van die mensen gesproken. Er was een vegetariër aanwezig die vond dat vegetarische restaurants al lang terug open hadden moeten zijn, want het virus lust geen groenten. Een andere was ontevreden omdat het niet genoeg regende. Een derde was boos omdat haar man de kapotte lamp in de garage nog altijd niet had vervangen. De wachttijd om een boom te verminken was al opgelopen tot anderhalf uur, dat heb je met die social distancing. Ik ben dan maar terug naar huis gefietst.»

HUMO En heb je elders wat bomen verminkt of zo?

GEERT D. «Dat was niet meer nodig. De volgende middag, want de jeugd ligt tot dan in haar nest, heb ik een goed gesprek gehad met mijn zoon. 'Jongen,' zei ik, 'je moet toch eens ernstig nadenken over je toekomst, want zo zal het niet lukken!' Milan heeft beloofd dat hij dat zou doen. En af en toe zie ik hem weleens een peinzende blik opzetten. Zo zie je maar dat een goed gesprek altijd helpt. Behalve als je fiets een lekke band heeft.»

HUMO Omdat fietsen niet kunnen praten?

GEERT D. «Zo scherp zou ik het niet willen stellen. Kijk, zelfs áls een fiets zou kunnen praten, dan moet hij in zo'n geval in staat zijn om zelf een lekke band te repareren. Dat is bij mijn weten niet het geval. De vraag of hij na een goed gesprek bereid is die taak op zich te nemen, is dus niet eens aan de orde. Een goed gesprek met een fiets zorgt in het beste geval voor wat gezelligheid terwijl je aan de slag bent met bandenlichters en een emmertje water.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234