'De Stoel'
Forse kritiek op het programma ‘De stoel’: ‘Vervang het dringend door ‘Het yogamatje’!’
Ook dit jaar kijkt de Vlaamse kijker reikhalzend (of rijkhalzend, als hij of zij een halsketting van Dior draagt) uit naar het tv-programma ‘De stoel’. U kent dat heerlijke programma niet? Wel, elke dag zet de openbare omroep een strandstoel neer op een geheime plek. De kijker krijgt daar tips over via radio en tv. En dan: zoeken maar! Het resultaat wordt om kwart voor acht uitgezonden, en dan rept barbecueënd, wiedend of plonsbadend Vlaanderen zich naar binnen om te kijken hoe de winnaar zich zal neerpoten in de Stoel der Stoelen.
Wat je dan al niet te zien krijgt! Vaders op racefietsen kegelen skatende kindertjes omver! Moeders, met de pannenschraper nog in de hand, want ze waren net wentelteefjes aan het bakken, steken dat keukengerei tussen de wielen van aanstormende rolstoelgebruikers! Verhitte verwarmingsinstallateurs komen uit het struikgewas aanzetten in hun Land Rover Defenders! En ondertussen vallen tientallen drones uit de lucht, want de modernste technologie wordt ingezet in deze volkse wedstrijd. Toch is niet iedereen blij met dit programma.
ERIN VERHOLST (chakrahealer) «Het is een schande dat zoiets met belastinggeld wordt gemaakt.»
HUMO Waarom?
VERHOLST «Bij de VRT laten ze zich vangen door de klassieke geneeskunde. Ze denken dat een stoel het enige voorwerp is waarop je verantwoord kunt gaan zitten. Terwijl er zoveel gezondere alternatieven zijn.»
HUMO Zoals?
VERHOLST «Een yogamatje. Heel wat mensen kennen dat nog niet, en het zou mooi zijn als iemand met een opleiding chakrahealing daar dan wat uitleg bij zou geven. Ik zeg nadrukkelijk chakrahealing en níét aurahealing, want dat laatste is pure kwakzalverij. Maar ja, die bedriegers gebruiken ook yogamatjes. Een mens in nood denkt dan algauw: ha, de therapeut gebruikt een yogamatje, dat ziet er betrouwbaar uit. Ja, zo sluw zijn die schurken. En daarom krijgt de arme hulpzoekende niet in de gaten dat het eigenlijk handlangers van de klassieke geneeskunde zijn. En die worden daar goed voor betaald!»
HUMO Door wie?
VERHOLST «Laat ik eerst even uitleggen hoe dat werkt. Een man heeft al jarenlang last van lage rugpijn. Ten einde raad komt hij bij een aurahealer terecht. Na twintig sessies voor 70 euro per keer is er nog geen verbetering. Dan zegt de healer: ‘Meer kan ik niet voor je doen, misschien moet je toch eens naar een ouderwetse dokter gaan.’ De patiënt loopt al jarenlang van de ene arts naar de andere, maar de healer zegt: ‘Ja, maar ik ken een specialist met een privépraktijk die je zeker zal kunnen helpen.’ De gekwelde ruglijder gaat daarop in en die smerige aurahealer strijkt een percentje op dat de dokter hem grijnzend toesteekt.»
HUMO En vindt zo’n patient wél soelaas bij een chakrahealer als de lage rugpijnnood hoog is?
VERHOLST «Dat is gauw verholpen. Het tweede chakra, het Svadhishtana-chakra voor de ingewijden, is overprikkeld bij lage rupijn. Elke dag een Dafalgannetje gedurende een week en de rust keert weer in de ruggengraat. En daarbij geven wij het advies om in de zomer liever niet naar ‘De stoel’ te kijken.»
HUMO Is ‘De stoel’ schadelijk voor de rug?
VERHOLST «Zo’n strandstoel is moordend voor de onderste wervels. Je hángt in zo’n ding, na een halfuur heb je al hulp nodig om er weer uit te raken. Daarna loop je nog weken rond met helse pijnen. Daarom zou het beter zijn als ze dat programma vervangen door een zoektocht naar een yogamatje. Maar dan wel met een waarschuwing onderaan in beeld: niet elke healer die yogamatjes gebruikt, is betrouwbaar.»
HUMO Kijkt u zelf naar ‘De stoel’?
VERHOLST «Ja, zalig programma! Al mijn chakra’s beginnen vrolijk te tintelen als ik ernaar kijk. Ik heb zelf al eens meegedaan, ik had de geheime plek meteen herkend: het was een bloemenweitje achter de vijver in ons gemeentepark. Ik kwam als eerste aan, maar de stoel stond er nog niet. In mijn spirituele zoektocht naar die stoel had ik de grenzen van ruimte en tijd overschreden, want het ding bleek 50 kilometer verder te staan, in een ander park. Ik heb het maar zo gelaten, want die ombudsmensen op de VRT hebben het al druk genoeg.»
‘De stoel’: Eén, maandag 27 juni, 19.45