Coronavirus

Gedragstherapeut over het coronavirus: 'Leer genieten van die angst!'

Het coronavirus eist slachtoffers, en het zijn niet enkel de zwakkeren die hun kaars aan Maarten geven en, nu ze toch bezig zijn, ook nog even in de gauwte de pijp om het hoekje hangen. Elke dag worden honderden landgenoten afgeblaft, uitgescholden en gediscrimineerd omdat ze het hebben aangedurfd even te kuchen, of erger nog: de neus te snuiten zonder dat in de elleboog te doen. Volgens vooraanstaande gedragstherapeuten wordt dat allemaal ingegeven door angst.

LEON LOMANS (vooraanstaand gedragstherapeut) «Dat is zo. Maar op zich is dat niet erg. Want waarom zijn angstige mensen zo angstig? Omdat ze graag bang zijn, natuurlijk. En daarom zeg ik tegen die angstige mensen: leer ervan te genieten.»

HUMO Dat is een verdedigbare opvatting. Maar wat met mensen die worden afgewezen omdat ze als mogelijke virusdragers worden beschouwd?

LOMANS «Toevallig heb ik een paar patiënten die daar last van hebben. Ze zijn niet meer welkom op familiefeestjes of in de sportvereniging omdat ze onlangs in een straal van vijfhonderd kilometer rond Milaan zijn gaan skiën. Ze worden in het beste geval genegeerd, en vaak onbeschoft afgewezen. Tegen hen zeg ik: vanwaar die angst om afgewezen te worden? Het antwoord is alweer: omdat jullie graag bang zijn. En daarom zeg ik eens te meer: leer ervan te genieten, van dat bang zijn!»

HUMO Dat zegt u dus tegen zowat iedereen?

LOMANS «Ja, en dat komt omdat ik eigenlijk weinig te vertellen heb. Ik was dolblij toen ik de mantra 'Angst? Leer ervan genieten!' ontdekte.»

HUMO Waarom hebt u weinig te vertellen?

LOMANS «Ik was tot voor kort huisschilder. Maar ja, de rug wilde niet meer mee. Toen heb ik mij als gedragstherapeut gevestigd. Een kennis die te veel patiënten had, raadde mij dat aan. En hij gaf mij een eenvoudige regel mee: met wat voor problemen ze ook komen aandraven, zeg altijd 'leer ermee leven', maar zeg het op een fraaie manier.»

HUMO En dat lukt u niet altijd?

LOMANS «Het is heel moeilijk om steeds nieuwe formuleringen te vinden, maar daar moet ik mee leren leven. Kijk, nu doe ik het zelf. Ik bedoelde eigenlijk: je moet daarmee leren omgaan, dat klinkt al iets beter.»

HUMO Kent u slachtoffers van de coronahype die het echt héél moeilijk hebben?

LOMANS «Ik behandel iemand wiens vrouw ervandoor is met zijn baas én met de spaarrekening. En iedereen in de omgeving zegt: tja, die kerel zal wel besmet zijn met corona, waarom zou die vrouw dat anders doen? Ze heeft haar man in een relationele quarantaine geplaatst, met medeneming van voldoende fondsen om elders een kiemvrij leven te beginnen.»

HUMO Maar dat is niet de oorzaak van de breuk?

LOMANS «Nee, die kerel is gewoon een loser met overgewicht en een slechte adem. Maar dat kun je als gedragstherapeut niet zeggen, natuurlijk. Tenzij de patiënt daar zelf mee komt aandraven.»

HUMO Hoe moet ik mij dat aangedraaf voorstellen?

LOMANS «Zo'n man zegt nooit: ik ben een loser met overgewicht en een slechte adem. Dat zou gewoon gezonde zelfkennis zijn, en mensen met gezonde zelfkennis gaan niet naar een therapeut. Maar als zo iemand zegt: ik ben bang dat ik een loser ben enzovoort, ja, dáár kan ik mee aan de slag.»

HUMO En dan vraag je: vanwaar die angst om een loser met overgewicht en een slechte adem te zijn?

LOMANS «Precies, en dan zijn we weer op het goeie pad. Dan kan ik weer mijn litanie aframmelen over angsten en daarvan leren te genieten.»

HUMO Kun je zelf genieten van je angsten?

LOMANS «Van welke? Ik heb twee angsten. Ik ben bang dat ik niets te vertellen heb, én ik ben bang dat ik door de mand zal vallen. Wat dat betreft heb ik het eigenlijk getroffen: dubbele angst is dubbel genieten. Hoera dus, om maar even een vreugdekreet op tafel te gooien. Nee, mij hoor je niet klagen. Maar ik loop daar niet mee te koop hoor, meer dan één angst hebben is geen verdienste, het is gewoon een kwestie van geluk hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234