Daniël Verstraeten, Cathérine Moerkerke, Brigit Van Mol, Stef Wauters 
 en Frederik  Braeckman Beeld Photo News
Daniël Verstraeten, Cathérine Moerkerke, Brigit Van Mol, Stef Wauters en Frederik BraeckmanBeeld Photo News

Nieuwe storm bij VTM Nieuws

Gelekte klachtenmails VTM Nieuws: ‘Alwéér twee luidruchtige Humo-collega’s met vuige opmerkingen aanwezig naast de set’

Na uitvoerig vooruitblikken was het vorige week eindelijk zover: VTM Nieuws, de felst glanzende schakel in de DPG Media-machine, sloeg na 31 jaar de deur van hun Vilvoordse vertrekken achter zich dicht en vestigde zich in de gloednieuwe DPG Media-gebouwen te Antwerpen. Een heuglijke gebeurtenis, ware het niet dat onze collega’s in hun eerste werkweek te maken kregen met enkele onbedoelde gevallen van crossmediale bemoeienis van hun nieuwe Humo-bovenburen.

Tom Raes

Vrijdagavond bereikte ons dan ook volgend schrijven per mail, waarin die voorvallen nauwlettend opgelijst werden door de redactie van VTM Nieuws. Mea culpa, collega’s!

Van: redactie@vtmnieuws.be
Aan: christian.vanthillo@dpgmedia.be
Cc: redactie@humo.be

Onderwerp: Klachten

MAANDAG

Terwijl we onze gloednieuwe studio inzegenen met een item over de huidige prijs van tomaten, een gewoonte bij VTM wanneer we een nieuwe redactie in te luiden hebben, gaat plots het licht uit. De Humo-journalist die ter plekke een recensie komt pennen over onze eerste uitzending heeft er niet beter op gevonden dan de stekker van de studiobelichting uit te trekken omdat zijn laptop naar eigen zeggen zonder stroom dreigde te zitten.

DINSDAG

Onze ankers Stef Wauters en Freek Braeckman lopen ’s ochtends bij de liften op tegen een Humo-collega die niet alleen op de verkeerde verdieping uitstapt, maar die afgaand op de sterke dranklucht ook al behoorlijk beschonken is. Wanneer de medewerker onze ankers opmerkt, stamelt hij bovendien: ‘Excuseer. Ik moet per ongeluk de lift naar de VRT genomen hebben.’ ’s Avonds moet Dany Verstraeten, onze rots in de branding, zijn anders feilloze stijlgevoel dan weer naast zich neerleggen en het nieuws presenteren in hemdsmouwen: bovenvermelde Humo-collega heeft zich te slapen gelegd onder het nog leegstaande bureau van onze hoofdredacteur, en heeft daarbij de kostuumvest van Dany gebruikt als deken.

WOENSDAG

Dany wordt in volle uitzending aangeklampt door een tv-redacteur van Humo, die het in zijn hoofd gehaald heeft om hem te vragen of hij ‘misschien al iets kwijt kan over het nieuws van volgende week’, opdat die informatie in de tv-programmatie opgenomen zou kunnen worden. U zult begrijpen dat we de grootste moeite hadden om Dany, die nog erg boos was om zijn bevuilde kostuumvest, weer in te tomen. ’s Avonds kan Birgit Van Mol dan weer pas bereid bevonden worden om het nieuws te presenteren na contractuele dreiging van onze eindredacteur: Birgit wordt naar eigen zeggen al de hele week geviseerd door een Humo-medewerker met een ongezonde fascinatie voor haar doen en laten. De obsessie van die collega kent ook een vleselijk aspect, zo kunnen we vaststellen na ampel doornemen van enkele haar via de binnenpost toegezonden beelden, en de zaak wordt overgemaakt aan de hr-dienst.

DONDERDAG

Terwijl ons anker Cathérine Moerkerke de presentatie van het middagnieuws verzorgt, zijn alweer twee Humo-medewerkers luidruchtig aanwezig naast de set, waardoor ons item over een kop-staartaanrijding op de E17 op antenne hoorbaar verstoord wordt door hun vuige opmerking dat ‘Bo Van Spilbeeck er op tv toch precies anders uitziet’. ’s Avonds loopt het helemaal de spuigaten uit: enkele Humo-journalisten hebben zich toegang verschaft tot het deel van de studio waar het weerbericht opgenomen wordt en duwen David Dehenauw, ons toonbeeld van meteorologische betrouwbaarheid, een obsceen gevormd knolgewas in handen – ‘vrij naar Armand Pien’. Omdat David zich niet meer tijdig kan ontdoen van het ding, haalt de grotesk geschapen pastinaak de live-uitzending. Als familiezender laten wij het hier niet bij.

VTM Nieuws Beeld VTM
VTM NieuwsBeeld VTM

VRIJDAG

Tijdens de uitzending van ons middagnieuws kan Stef Wauters maar net een vallend broodje ontwijken – ‘een smos kaas-hesp,’ aldus Stef. Al snel blijkt dat de maaltijd werd losgelaten door een journalist van Humo, die tijdens zijn lunchpauze zijn nieuwsgierigheid naar onze nieuwe studio botviert vanop de catwalk erboven. De lunch mist op een haar na ons anker, met toch enkele hardnekkige vestimentaire vlekken tot gevolg. Erger is dat het broodje bij de val ook het kopje thee omstoot dat Stef onder zijn bureau bewaart om de keel te smeren tussen de items door. Ons anker moet daardoor de uitzending afwerken met een stem die met elk onderwerp hoorbaar heser wordt, wat ongetwijfeld weer tot hoongelach zal leiden op Twitter. Gezichtsverlies kunnen we bij VTM Nieuws missen als kiespijn.

Hopend op uw strenge maar rechtvaardige oordeel,

de voltallige redactie van VTM Nieuws

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234