null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Onrust blijft duren

‘Het zou me niet verbazen mocht God denken: ‘Laat die hele Delhaize maar imploderen’’

Dacht u dat een meerwaardezoeker iets was uit de tijd toen de dieren nog woke waren en dus weleens een respectvol gesprek met elkaar voerden? Nee hoor, de meerwaardezoeker is springlevend, en voor diepgang en aanverwanten kan hij nog steeds terecht op Canvas. Want daar gaat Phara de Aguirre op zoek naar iets met religie en zo. Hopelijk zal dat duidelijk worden tijdens de uitzendingen, en als dat niet het geval is, dan liggen wij daar niet wakker van. Want als het over duidelijkheid gaat: wie kan beter duiding geven dan Humo? Ja, toch?

Hugo Matthysen

HUMO Om maar met de deur in huis te vallen: is het christendom een aanrader?

KIRAN OPSOMERS (godsdienstwetenschapper) «Dat hangt ervan af. Onze veelgeplaagde boeren waren tot voor kort allemaal overtuigde katholieken, maar velen beginnen zich af te vragen of ze niet beter hindoe zouden worden, want in die godsdienst zijn koeien heilig. Maar het hindoeïsme is nog geen erkende eredienst. De dag waarop de boer zal kunnen zeggen dat kritiek op de landbouw in strijd is met de vrijheid van godsdienst, is dus nog niet in zicht.»

HUMO Welke beroepsgroepen zijn wél gebaat bij het christendom? Medewerkers van Delhaize misschien?

OPSOMERS «Zeker. De vakbonden zouden missen kunnen laten lezen om de verkoop van hun filialen tegen te gaan. Je weet maar nooit of dat werkt. Maar de directie van Delhaize kan dat ook doen, om een einde van de stakingen af te smeken. Daarmee leg je de bal natuurlijk in het kamp van God. Maar moet Hij dan de voorkeur geven aan wie het mooist heeft gezongen in de kerk? Of aan wie het vroomst heeft gebeden? Dat is een moeilijke zaak.»

HUMO Misschien heeft hij al lang de kant gekozen van Albert Heijn, of zo?

OPSOMERS «En dat Hij denkt: laat die hele Delhaize maar imploderen? Dat zou mij niet verbazen.»

Lees ook:

Vakbondsman Delhaize: ‘Het bedrijf wil 1 miljard euro besparen om de aandeelhouders te plezieren en dat zal grotendeels uit de zakken van het personeel komen’

Lezersbrief: ‘Wat bij Delhaize gebeurt, kan geen enkele comedian verzinnen’

HUMO Of heeft God gewoon andere dingen aan zijn hoofd?

OPSOMERS «Aan Zijn hoofd? God heeft vele hoofden, want God is oneindig. Daar zullen er wel een paar bij zijn die zich afvragen hoe het verder moet in de distributiehandel. Maar zelfs als ze daar een duidelijke mening over hebben, moeten ze die andere hoofden nog overtuigen. Want er is maar één God, dus moeten al die hoofden het ook eens worden. Dat is behoorlijk ingewikkeld, die discussies kunnen eeuwen duren. Ik geloof dat het aardse overleg tussen de vakbonden en de directie meer kansen op succes biedt.»

HUMO Over geloven gesproken: is God zélf gelovig?

OPSOMERS «Dat denk ik niet. Volgens mij gelooft Hij niet meer in Zichzelf. Hij heeft er al lang spijt van dat Hij Zich van zoveel hoofden heeft voorzien. Dat maakt het bijna onmogelijk om wat dan ook te beslissen.»

HUMO Hij kan toch beslissen om voortaan maar één hoofd te hebben?

OPSOMERS «Ja, maar welk hoofd mag dan die beslissing nemen? Niet simpel. Je moet maar hopen dat één van die hoofden een soort Patrick Lefevere is, die de boel krachtdadig in goede banen kan leiden. Want God is een team dat niet goed werkt. Een team dat moet worden afgeslankt.»

HUMO Bestaan daar procedures voor?

OPSOMERS «Ik denk dat de wet-Renault daar handig voor kan zijn. Een collectief ontslag, dus. Maar los van premies et cetera is de vraag wat die hoofden daarna zullen uitspoken. Zullen ze niet zélf nieuwe religies opstarten? Of misschien kopen ze filialen van Delhaize op. Dan krijg je een God aan het hoofd van de supermarkt. Plezierig voor de werknemers is dat niet. Geen wonder dat ze staken bij dat vreselijke vooruitzicht.»

‘Mijn God’
Canvas, woensdag 19 april, 22.10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234